Estimated reading time: 4 minuten
Het zal jullie niet ontgaan zijn dat ik fan ben van de Franse keuken. De lekkere klassieke bourgondische gerechten. Veelal hele pure recepten met weinig opsmuk maar des te meer smaak. En daarom kan natuurlijk op mijn website deze klassieke Franse uiensoep met kaas niet ontbreken! Deze soep uiensoep recepten is voor mij echt een herfstsoep, lekker met de gruyèrekaas op de stokbroodjes en dan nog even in de oven…
Bij de tweedehands winkel kocht ik ooit mijn nostalgische soepkommen met de welbekende leeuwenkopjes aan de zijkant. Echt een vondst waar ik helemaal gelukkig van kan worden. Ze passen dus helemaal bij deze heerlijke herfstsoep. Uiensoep recepten zijn dus helemaal niet ingewikkeld, maar oh zo lekker!
Klassieke Franse uiensoep
Nu had ik jullie graag de historie van de leeuwenkopjes op de soepkom willen vertellen. Maar helaas is het me niet gelukt hier meer achtergrond info over te vinden dus voor wie dit weet: vertel het me vooral in de comments hieronder. Wel herinner ik me nog een mooie vader-dochterdag die ik met mijn vader in Antwerpen had. Missie van de dag was het vinden van de soepkommetjes met het leeuwenkopje aan de zijkant. Het is ons uiteindelijk gelukt en we waren trots als een pauw.
Het was een heerlijke dag genietend van lekker eten in Antwerpse eettentjes en samen op stap te zijn. Ik ga ze missen deze dagen, maar gelukkig heb ik mijn herinneringen nog.
Je kunt de klassieke Franse uiensoep met kaas heel prima ook een paar uur langer laten stoven om de smaak van de laurier echt tot zijn recht te laten komen. Veelal smaakt hij de dag erna nóg lekkerder als je hem een nachtje laat staan. Verwijder de jeneverbessen en laurier voordat je de soep serveert.
Jeneverbessen zijn kleine, zwarte, zaaddragende bessen die groeien aan de jeneverbesstruik, oorspronkelijk afkomstig uit de Balkan. De bessen hebben een kenmerkende, scherpe smaak die vaak wordt omschreven als aardachtig en bitter, en worden veelvuldig gebruikt om dranken zoals gin een unieke smaak en aroma te geven.
Jeneverbessen worden ook gebruikt om sauzen, marinades en vleesgerechten te geven een aardachtige smaak. Ze worden vaak toegevoegd aan recepten voor wild, lam en ander rood vlees. In sommige regio’s worden jeneverbessen ook gebruikt om thee te maken en als kruiden in gerechten zoals stoofschotels en soepen.
Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.
Klassieke Franse uiensoep
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
Afdrukken Mail recept Pin Beoordeel receptIngrediënten:
- 50 gr roomboter
- 12 grote uien
- 1 ltr runderboullion
- 1 stokbrood
- 100 gr Gruyère kaas
Kruiden en specerijen
- naar smaak zout
- naar smaak peper
- 3 jeneverbessen
- 2 laurierblaadjes
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
- Pel alle uien en snijd ze vervolgens in dunne ringen.
- Verhit een grote pan en smelt daar de boter in. Voeg de uien toe en bak ze omscheppend in ongeveer 20 minuten goudbruin.
- Stel de oven in op 200 graden en bak hier het stokbrood in een minuut of 8 mooi goudbruin. ( tenzij je vers gebakken stokbrood gebruikt). Snijd na het bakken in plakken van een cm of 2.
- Voeg aan de pan met de uien de bouillon toe, de laurierblaadjes en jeneverbessen, en naar smaak zout en peper. Zet het vuur lager en laat de soep een half uur lekker pruttelen.
- Zet je oven op de grill-stand. Schep de soep in de kommen en leg er een stukje stokbrood op. Strooi de geraspte gruyère erop en zet in de oven tot de kaas mooi gesmolten is. Haal de kommen met ovenwanten uit de oven en serveer.
- Heerlijk Happen.
Natuurlijk heb ik nog veel meer lekkere soepjes zoals klassieke Franse uiensoep op mijn site staan, probeer eens één van de volgende:
Deze heerlijke knolselderij soep met gamba.
Of deze tomatensoep van geroosterde tomaten.
Maar ook deze pompoensoep met geitenkaas is heerlijk.
Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!
uiensoep recepten
Lekkerrrrr
Jammie! Wil ik ook proberen!
Eerst dit opeten haha! Morgen tijd voor boodschappen!
Heerlijk!!!!!
Brenda van der Kamp lekker! Eetze
Lijkt me erg lekker.
Heerlijk lijkt me
Echt een lekker soepje. Zo krijg ik weer zin in vakantie ☀️
Dit is zo lekker!
So delicious !
Het gebruik van leeuwenkopjes op soepkommen is een designkenmerk dat een klassieke en elegante uitstraling heeft. Deze stijl is al eeuwenlang populair in Europese huishoudens. Leeuwenkoppen worden vaak gebruikt als handgrepen of decoratieve elementen op kommen en servies. Het motief symboliseert kracht en adel, wat bijdraagt aan de chique sfeer van tafeldecoratie. Vintage exemplaren van deze kommen, zoals de bekende witte kommen met leeuwenkopjes als oren, zijn nog steeds gewild als decoratieve en functionele items in serviescollectiese meer gedetailleerde historische informatie zoekt, kan het handig zijn om te kijken naar antieke serviesmerken of bronnen over Europese keramiektradities.