
Het zal jullie niet ontgaan zijn dat ik fan ben van de Franse keuken. De lekkere klassieke bourgondische gerechten. Veelal hele pure recepten met weinig opsmuk maar des te meer smaak. En daarom kan natuurlijk op mijn website deze klassieke Franse uiensoep met kaas niet ontbreken! Deze soep is voor mij echt een herfstsoep, lekker met de gruyèrekaas op de stokbroodjes en dan nog even in de oven… Bij de tweedehands winkel kocht ik ooit mijn nostalgische soepkommen met de welbekende leeuwenkopjes aan de zijkant. Echt een vondst waar ik helemaal gelukkig van kan worden. Ze passen dus helemaal bij deze heerlijke herfstsoep.


Klassieke Franse uiensoep
Benodigdheden:
Ingrediënten:
- 50 gr roomboter
- 12 grote uien
- 1 ltr runderbouillon
- 2 laurierblaadjes
- 3 jeneverbessen
- 1 stokbrood
- 100 gr Gruyère kaas
- naar smaak zout
- naar smaak peper
En zo maak je het:
- Pel alle uien en snijd ze vervolgens in dunne ringen.
- Verhit een grote pan en smelt daar de boter in. Voeg de uien toe en bak ze omscheppend in ongeveer 20 minuten goudbruin.
- Stel de oven in op 200 graden en bak hier het stokbrood in een minuut of 8 mooi goudbruin. ( tenzij je vers gebakken stokbrood gebruikt). Snij na het bakken in plakken van een cm of 2 dik.
- Voeg aan de pan met de uien de bouillon toe, de laurierblaadjes en jeneverbessen, en naar smaak zout en peper. Zet het vuur lager en laat de soep een half uur lekker pruttelen.
- Zet je oven op de grill-stand. Schep de soep in de kommen en leg er een stukje stokbrood op. Strooi de geraspte gruyère erop en zet in de oven tot de kaas mooi gesmolten is. Haal de kommen met ovenwanten uit de oven en serveer.
- Heerlijk Happen.

Klassieke Franse uiensoep
Nu had ik jullie graag de historie van de leeuwenkopjes op de soepkom willen vertellen. Maar helaas is het me niet gelukt hier meer achtergrond info over te vinden dus voor wie dit weet: vertel het me vooral in de comments hieronder. Wel herinner ik me nog een mooie vader-dochterdag die ik met mijn vader in Antwerpen had. Missie van de dag was het vinden van de soepkommetjes met het leeuwenkopje aan de zijkant. Het is ons uiteindelijk gelukt en we waren trots als een pauw. Het was een heerlijke dag genietend van lekker eten in Antwerpse eettentjes en samen op stap te zijn. Ik ga ze missen deze dagen, maar gelukkig heb ik mijn herinneringen nog.

Natuurlijk heb ik nog veel meer lekkere soepjes zoals klassieke Franse uiensoep op mijn site staan, probeer eens één van de volgende:
- Deze heerlijke knolselderij soep met gamba.
- Of deze tomatensoep van geroosterde tomaten.
- Maar ook deze pompoensoep met geitenkaas is heerlijk.
Je kunt de klassieke Franse uiensoep met kaas heel prima ook een paar uur langer laten stoven om de smaak van de laurier echt tot zijn recht te laten komen. Veelal smaakt hij de dag erna nóg lekkerder als je hem een nachtje laat staan. Verwijder de jeneverbessen en laurier voordat je de soep serveert.
Lekkerrrrr
Jammie! Wil ik ook proberen!
Eerst dit opeten haha! Morgen tijd voor boodschappen!
Heerlijk!!!!!
Brenda van der Kamp lekker! Eetze
Lijkt me erg lekker.
Pingback: Spaghetti in gehaktbal met Italiaanse kruiden - Heerlijke Happen
Heerlijk lijkt me
Echt een lekker soepje. Zo krijg ik weer zin in vakantie ☀️