klassieke franse uiensoep

Klassieke Franse uiensoep

Het zal jullie niet ontgaan zijn dat ik fan ben van de Franse keuken. De lekkere klassieke bourgondische gerechten. Veelal hele pure recepten met weinig opsmuk maar des te meer smaak. En daarom kan natuurlijk op mijn website deze klassieke Franse uiensoep niet ontbreken! Deze soep is voor mij echt een herfstsoep, lekker met de gruyèrekaas op de stokbroodjes en dan nog even in de oven… Bij de tweedehands winkel kocht ik ooit mijn nostalgische soepkommen met de welbekende leeuwenkopjes aan de zijkant. Echt een vondst waar ik helemaal gelukkig van kan worden. Ze passen dus helemaal bij deze heerlijke herfstsoep.

Klassieke Franse uiensoep
Een ware klassieker met volop smaak.
klassieke Franse uiensoep

Klassieke Franse uiensoep

Francine
Een heerlijke klassieke uiensoep met kaas-crouton!
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 51 min
Gang Soep
Keuken Frans
Porties 3 personen

Equipment

 • soeppan
 • oven

Ingrediënten
  

 • 50 gr roomboter
 • 12 grote uien
 • 1 ltr runderbouillon
 • 2 laurierblaadjes
 • 3 jeneverbessen
 • 1 stokbrood
 • 100 gr Gruyère kaas
 • naar smaak zout
 • naar smaak peper

Instructies
 

 • Pel alle uien en snijd ze vervolgens in dunne ringen.
 • Verhit een grote pan en smelt daar de boter in. Voeg de uien toe en bak ze omscheppend in ongeveer 20 minuten goudbruin.
 • Stel de oven in op 200 graden en bak hier het stokbrood in een minuut of 8 mooi goudbruin. ( tenzij je vers gebakken stokbrood gebruikt). Snij na het bakken in plakken van een cm of 2 dik.
 • Voeg aan de pan met de uien de bouillon toe, de laurierblaadjes en jeneverbessen, en naar smaak zout en peper. Zet het vuur lager en laat de soep een half uur lekker pruttelen.
 • Zet je oven op de grill-stand. Schep de soep in de kommen en leg er een stukje stokbrood op. Strooi de geraspte gruyère erop en zet in de oven tot de kaas mooi gesmolten is. Haal de kommen met ovenwanten uit de oven en serveer.
 • Heerlijk Happen.

Notities

-Last van tranende ogen tijdens het uien snijden? Kijk eventjes in stromend koud water! Tip van mijn moeder, ook een klassieker dus 😉 
Trefwoord gruyere, stokbrood, uien, uiensoep
Klassieke Franse uiensoep
Serveer de soep in kleine kommen als een starter voor een heerlijk herfstdiner met vrienden.

Klassieke Franse uiensoep

Nu had ik jullie graag de historie van de leeuwenkopjes op de soepkom willen vertellen. Maar helaas is het me niet gelukt hier meer achtergrond info over te vinden dus voor wie dit weet: vertel het me vooral in de comments hieronder. Wel herinner ik me nog een mooie vader-dochterdag die ik met mijn vader in Antwerpen had. Missie van de dag was het vinden van de soepkommetjes met het leeuwenkopje aan de zijkant. Het is ons uiteindelijk gelukt en we waren trots als een pauw. Het was een heerlijke dag genietend van lekker eten in Antwerpse eettentjes en samen op stap te zijn. Ik ga ze missen deze dagen, maar gelukkig heb ik mijn herinneringen nog.

Klassieke Franse uiensoep

Natuurlijk heb ik nog veel meer lekkere soepjes op mijn site staan, probeer eens één van de volgende:

Je kunt de uiensoep heel prima ook een paar uur langer laten stoven om de smaak van de laurier echt tot zijn recht te laten komen. Veelal smaakt hij de dag erna nóg lekkerder als je hem een nachtje laat staan. Verwijder de jeneverbessen en laurier voordat je de soep serveert.

Volg jij Heerlijke Happen al op Instagram of Facebook? Dat zou ik natuurlijk erg leuk vinden. Maak je dit recept tag me dan even zodat ik jullie creaties ook kan bewonderen!

6 gedachten over “Klassieke Franse uiensoep”

 1. Pingback: Eendenborst met kersen cognacsaus - Heerlijke Happen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *