klassieke franse uiensoep

Klassieke Franse uiensoep

Klassieke Franse uiensoep

Het zal jullie niet ontgaan zijn dat ik fan ben van de Franse keuken. De lekkere klassieke bourgondische gerechten. En daarom kan natuurlijk op mijn website deze klassieke Franse uiensoep niet ontbreken! Deze soep is voor mij echt een herfstsoep, lekker met de gruyèrekaas op de stokbroodjes en dan nog even in de oven… Bij de tweedehands winkel kocht ik ooit mijn nostalgische soepkommen met het welbekende leeuwenkopjes aan de zijkant. Ze passen dus helemaal bij deze heerlijke herfstsoep.

Voor een flinke pan soep heb je nodig:klassieke franse uiensoep

  • 50 gram boter
  • 12 middel grote uien
  • 1 liter runderboullion
  • 1 laurierblad
  • 3 jeneverbessen
  • peper/zout
  • 100 gram geraspte gruyère kaas

En zo maak je de soep:

-Pel alle uien en snij ze vervolgens in dunne ringen. ( Als je ogen heel erg gaan tranen kijk dan even in stromend water uit de kraan dan gaan je tranen weg, tip van mijn moeder, ook een èchte klassieker dus).

-Verhit in een grote pan de boter en voeg daar de uienringen aan toe. Al omscheppend bak je ze in ongeveer 20 minuten mooi goudbruin.

-Verwarm je oven voor op 200 graden en bak hierin het stokbrood.

-Voeg aan de pan uien de bouillon toe en het laurierblad en de jeneverbessen. Laat daarna de soep lekker 30 minuten pruttelen en voeg naar smaak nog wat peper en zout toe.

-Zet je oven nu als laatste op grill stand, schep de soep in je kommen en leg er een stukje gesneden stokbrood in. Op het stokbrood doe je wat geraspte gruyère en zet ze een paar minuutjes in de oven.

Klassieke Franse uiensoepklassieke franse uiensoep

Bij deze soep kun je zeker een lekker wijntje serveren. Ik zou adviseren een wat zwaardere wijn te kiezen zoals een Chardonnay of een mooie volle rode wijn. Je kunt de rest van het stokbrood erbij serveren en deze lekker dippen in de soep: Heerlijk Happen!

5 gedachten over “Klassieke Franse uiensoep”

Reacties zijn gesloten.