Pissaladière Niçoise met tapenade

Pissaladière Niçoise met tapenade

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, dit is een niet 100% origineel recept. Daarvoor had ik eigenlijk het deeg ook helemaal vanaf bloem en gist moeten maken. Maar ja op vakantie heb je daar nou niet altijd zin in. Of thuis soms eigenlijk ook niet. Smaakt het daardoor minder lekker? Welnee deze easy Pissaladière Niçoise met tapenade smaak naar méér. Eerder deelde ik al het recept voor een huisgemaakte zwarte tapenade en daarvan hield ik aardig wat over. Aangezien we nooit iets weggooien kon ik hem daardoor perfect voor dit recept gebruiken. Recept pissaladiere.

Pissaladière Niçoise met tapenade

Pissaladière Niçoise met tapenade

Een pissaladière is eigenlijk een soort brood. Net even wat dikker dan het deeg van een pizza. Het is een Zuid Europees gerecht wat je zowel in de Franse als Italiaanse keuken zult vinden. Het “Niçoise” gedeelte zit hem in het gebruik van ansjovis. Zoals we dat wel vaker kennen uit die zuidelijke keukens is het eigenlijk “Poor mans food”. Boeren gerechtjes die inmiddels regelrechte klassiekers zijn geworden. Zo ook deze Pissaladière Niçoise met tapenade.

Pissaladière Niçoise met tapenade recept pissaladiere

De tapenade kun je net zo goed zelf maken! Dat deed ik ook en hield dus genoeg over voor deze pizza. Je kunt deze Pissaladière Niçoise met tapenade als hoofdgerecht eten, maar hem ook in gezelschap bij de borrel serveren. Het zout van de ansjovis zal je sowieso wel een lekker glaasje doen laten drinken.

Pissaladière Niçoise met tapenade recept pissaladiere
De tapenade maak je heel makkelijk zelf.
Pissaladière Niçoise met tapenade

Pissaladière Niçoise met tapenade

De Zuid Franse keuken op zijn best, pure smaken en die heerlijke Mediterrane warmte op tafel.
5 van 18 reacties
Afdrukken Pin
Beoordeel recept
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Frans
Trefwoord: ansjovis, tijm, uien, zwarte olijven, zwarte tapenade
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 15 minuten
Porties: 2 personen
calorieën: 53kcal
Auteur: Francine
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

pizza snijder

Ingrediënten:

  • 4 grote witte uien
  • 8 ansjovisfilets
  • 8 zwarte olijven
  • 4 el zwarte olijven tapenade
  • 2 el witte balsamicoazijn
  • 1 el bruine basterdsuiker
  • 2 takjes tijm
  • 1 rol pizzadeeg - uit het versschap

En zo maak je het:

  • We gaan eerst de uien karameliseren. Pel de uien en snijd ze in ringen. Doe een scheutje olijfolie in de koekenpan en bak de uien op laag vuur voor een 20 minuten. Voeg dan de azijn en basterdsuiker toe. Roer door de uien en laat weer verder bakken tot de uien mooi goudbruin zijn.
  • Verwarm je oven voor op 200 graden.
  • Rol het deeg uit op een met bakpapier bekleedde bakblik.
  • Besmeer het deeg met de tapenade en schep daarop de gekarameliseerde uien.
  • Bekleed verder met de olijven, ansjovisfilets en ris de blaadjes van de takjes tijm erop.
  • Zet voor een twintigtal minuten in de oven tot de randjes mooi goudbruin zijn.
  • Heerlijk Happen!
Beoordeel dit recept
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Ook zo dol op de Franse keuken? Ik ook, probeer deze recepten ook maar eens:

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

Start » Recepten » Hoofdgerechten » Pissaladière Niçoise met tapenade

recept pissaladiere

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling recept