Pittige bloemkool kaas balletjes met harissasaus

Pittige bloemkool kaas balletjes met harissasaus

Estimated reading time: 4 minuten

Een lekker borrelgerechtje kunnen we deze pittige bloemkool kaas balletjes met harissasaus wel noemen. Nu is een kaas balletjes recept als deze er één die je het jaar rond kunt eten. Toch vind ik het leuk om deze balletjes richting de herfst of winter te maken. We blijven wat langer binnen en hebben de tijd ervoor. Want hoewel het makkelijk maken is, er gaat wel een beetje tijd inzitten. Paneren is hier thuis een activiteit die ik graag met mijn dochter onderneem. Ze heeft dat geleerd bij haar oma en noemt zichzelf de “paneer koningin”. Zo kun je toch op een leuke manier je kind betrekken bij het koken. En aangezien ze een moeilijke eter is, is dit dé manier om haar wat te laten proeven. Want als je iets zelf hebt gemaakt dan moet het wel lekker zijn toch? kaasballetjes

kaas balletjes recept
De binnenkant…. perfect gesmolten kaas.

Pittige bloemkool kaas balletjes met harissasaus

De kaas balletjes in dit recept heb ik gebakken in arachideolie, een plantaardige olie gewonnen uit pinda’s. Het grote voordeel van arachideolie is zijn uitstekende hittebestendigheid, waardoor het perfect is voor het bakken van deze pittige bloemkool kaas balletjes. Om ze te bakken, verhitte ik een laagje arachideolie in een gietijzeren pan en legde ze voorzichtig met een schuimspaan in de hete olie. De baktijd is kort, waardoor ze snel knapperig en heerlijk worden.

kaas balletjes maken
Met een lekker mild-pittig sausje erbij.

Zodra de buitenkant mooi goudbruin en knapperig is geworden, haal je de gebakken snacks voorzichtig uit de pan en plaats je ze op een stukje keukenpapier om overtollig vet kwijt te raken. Dit helpt om de snacks minder vet te maken en zorgt ervoor dat ze smakelijker zijn om te eten. Laat ze daar even rusten zodat ze kunnen afkoelen en hun smaak nog beter tot hun recht komt; dit is een cruciaal moment omdat de smaken zich tijdens het afkoelen verder ontwikkelen en verankeren. Vergeet niet om deze heerlijke snacks te serveren met een dipsaus naar keuze, wat een extra dimensie van smaak toevoegt aan je culinaire kaasballetjes ervaring.

Pittige bloemkool kaas balletjes met harissasaus kaasballetjes
Deze wil je wel serveren bij de borrel.

Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

kaas balletjes recept

Pittige bloemkool kaas balletjes met harissasaus

Heerlijke balletjes met een beetje pit!

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.9 van 27 reacties
Afdrukken Pin
Beoordeel recept
Gang: Borrelhapje
Keuken: European
Trefwoord: bloemkool, kaas
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Francine
Bewaar dit recept

Ingrediënten:

  • 250 gram bloemkool roosjes
  • 150 gram Tex Mex kaasrasp - edammer, cheddar, goudse kaas mix
  • 1 ei
  • 15 gram panko
  • arachideolie om te bakken

Voor het paneren heb je nodig:

  • 2 eieren losgeklopt
  • 1 kom met bloem
  • 1 kom met een half zakje panko kruimels

Voor de dipsaus heb je nodig:

  • 2 eetlepels harissa
  • 3 eetlepels yoghurt
  • 3 eetlepels mayonaise

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

  • Kook de bloemkoolroosjes beetgaar in 10 minuutjes. Niet langer want dan worden ze te zacht. Laat eerst goed uitlekken in een vergiet. Neem dan een schone theedoek erbij. Met je vingers breek je de roosjes in kleine stukjes. Knijp het vocht er uit door de theedoek dicht te draaien.
  • Voeg de kleine stukjes bloemkool toe aan een kom en doe hier het ei, de 15 gram panko en de kaasrasp-mix bij. Vorm er balletjes mee. Ik haalde er ongeveer 14 balletjes uit. Deze zet je voor een half uurtje in de koelkast en laat ze even opstijven.
  • Maak de saus door twee eetlepels harissa te mengen met de yoghurt en mayonaise. Beetje verse peterselie erbij en klaar is je sausje.
  • Zet drie kommen klaar, één met een laagje bloem, één met de twee losgeklopte eieren, en de laatste met de panko kruimels.
  • Rol de balletjes eerst door de bloem, dan het ei en dan de panko.
  • Verhit een pan met een laag arachideolie en laat met een schuimspaan een stuk of 5 balletjes in de olie glijden. Bak ze tot de buitenkant mooi goudbruin is. Laat uitlekken op een keukenpapiertje. Herhaal met de rest van de balletjes.
  • Heerlijk Happen!
Beoordeel dit recept Promotion partner of Verdify
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Andere lekkere recepten maken zoals deze Pittige bloemkool kaas balletjes met harissasaus? Hier heb ik nog wat lekkere voorbeelden:

Deze heerlijke bloemkoolpuree uit de oven.

Heerlijke bloemkool crispy’s uit de oven, vervangt de kipnugget perfect.

Light meal? Deze low carb bloemkool nasi is ook een topper.

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

kaasballetjes

Start » Recepten » Hapjes » Pittige bloemkool kaas balletjes met harissasaus

5 gedachten over “Pittige bloemkool kaas balletjes met harissasaus”

  1. 5 sterren
    Looks delicious!

4.93 from 27 votes (22 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept