Pissaladière Niçoise met tapenade

Provençaalse zwarte olijven tapenade

Geschatte leestijd: 4 minuten

Iets wat wij hier in Nederland een stuk minder eten is tapenade. Ik zie het maar weinig bij feestjes of bij een aperitief geserveerd worden. Zelf ben ik dol op olijven en dus ook op tapenade. Deze koop ik dus ook zeker op een Franse markt als ik op vakantie ben. Een typisch Provençaalse tapenade is deze Provençaalse zwarte olijven tapenade. Wellicht heb jij het wel eens zien liggen bij zo’n marktkraampje waar ze olijven en worsten verkopen. Bakken vol met mooie dikke zwarte en groene olijven. Maar ook dit fijne smeerseltje. En die is heel gemakkelijk zelf gemaakt! Tapenade recept tapenades

Provençaalse zwarte olijven tapenade

Provençaalse zwarte olijven tapenade

De Provençaalse zwarte olijven tapenade maak je met donkere olijven. De hele pikzwarte zijn trouwens niet “echt”. Helaas wordt daar kleurstof aan toegevoegd. Je kunt dus het beste kiezen voor die mooie dikke diep paarse olijven. Sowieso vind ik supermarkt olijven niet heel fantastisch. Liever koop ik ze bij de Turkse supermarkt of bij de Griek op de markt.

Provençaalse zwarte olijven tapenade tapenades

De ansjovis in deze Provençaalse zwarte olijven tapenade geeft hem wat zout. Dit zijn hele zoute visjes, ik zou dus verder voorzichtig zijn met het toevoegen van zout. Proef eerst voordat je gaat strooien. Als je nog wat wit toevoegen kies dan voor zeezout en niet huis-tuin en keuken zout.

Provençaalse zwarte olijven tapenade tapenades

Zeezout heeft een meer complexe smaak en kan de smaken van de tapenade beter naar voren brengen. Het is ook belangrijk om te onthouden dat ansjovis niet alleen zout toevoegt, maar ook een unieke umami-smaak die de tapenade tapenades nog lekkerder maakt.

Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

Provençaalse zwarte olijven tapenade

Provençaalse zwarte olijven tapenade

Een heerlijke dip voor een apéro met een crackertje of een stokbroodje.

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.9 van 72 reacties
Afdrukken Pin
Beoordeel recept
Gang: Borrelhapje
Keuken: Frans
Trefwoord: citroen, kappertjes, knoflook, zwarte olijven
Voorbereidingstijd: 2 minuten
Bereidingstijd: 5 minuten
Totale tijd: 7 minuten
Porties: 1 kommetje
Auteur: Francine
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

Ingrediënten:

  • 150 gram zwarte olijven
  • 50 gram groene olijven
  • 50 ml olijfolie
  • 3 ansjovisfilets
  • 1 teen knoflook
  • 1 el kappertjes

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

  • Pak je keukenmachine erbij en doe hier alle ingrediënten in.
  • Draai tot je een goed gemixte tapenade hebt. Wi je hem echt smeerbaar hebben? Draai dan nog wat langer tot je een soort "pasta" krijgt.
  • Heerlijk Happen!
Beoordeel dit recept Promotion partner of Verdify
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Andere lekkere dingetjes die je bij een “apero” kunt serveren? Ik heb hier nog wat ideetjes voor je:

Wat dacht je van deze Zoute kaaskoekjes met Franse kruiden?

Of deze Bourgondische hummus plank met olijven.

En zó maak je een Frans kaasplankje met brie en Compté.

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

tapenade recept tapenades

Start » Recepten » Hapjes » Provençaalse zwarte olijven tapenade
4.92 from 72 votes (71 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept