Estimated reading time: 4 minuten
Dit authentieke recept voor Italiaans pistache ijs (gelato) laat je thuis zonder ijsmachine een romig en intensief smakend pistache-ijs maken. Met echte pistachecrème en vers geroosterde pistachenoten maak je binnen 25 minuten (plus wachttijd) dit luxe dessert dat bekend staat om zijn volle smaak en romige textuur. Ontdek waarom dit traditionele Italiaanse gelato zoveel beter smaakt dan gewoon roomijs!
Gelato Italiano! Ciao ragazzi, we zijn in zomerse sferen want we gaan het over ijs hebben en niet zo maar ijs, maar Italiaans ijs oftewel, gelato. En ja er is echt een verschil tussen Italiaans ijs en het ijs in de rest van wereld! Natuurlijk krijg je van mij een recept.

Eerst maar eens wat feitjes over Italiaans ijs:
IJs om te consumeren werd al in de Romeinse tijd gemaakt. De echte Italiaanse ‘gelato’ dateert uit de 16deeeuw.
Echter zijn het niet de Romeinen die ijs hebben uitgevonden, dat waren de Arabieren. Zij brachten het ook naar het Romeinse rijk (Italië). Echter hebben de Italianen inmiddels wel bewezen dat ze koning zijn in ijs maken.
IJsmaken is een ambacht in Italië, er zijn ook speciale ijsscholen.
Er zijn zo’n 30.000 gelateria’s (ijssalons) in Italië.
IJs wordt traditioneel met bewaard in langwerpige stalen tonnen met een deksel. In Traditionele ijssalons zie je het ijs dus niet. Daarnaast wordt het ijs geschept met een spatel.
Maar wat maakt het Italiaanse ijs zo bijzonder?

Zelfgemaakt Italiaans Pistache Ijs (Gelato) – Zonder IJsmachine
Er is een degelijk verschil tussen Italiaans ijs (gelato) en normaal roomijs zoals wij het kennen. Italiaans ijs wordt met meer melk gemaakt i.p.v. room. Daarnaast zit er minder lucht in het Italiaanse ijs waardoor de smaken meer tot zijn recht komen en het ijs voller van smaak is. Tot slot wordt het Italiaanse ijs op -13 graden bewaard en normaal roomijs op -18 graden.
Door de koude temperatuur bevriest je tong sneller en proef je het ijs minder. Italiaans ijs smaakt dus echt beter! Zelf ijs maken klikt erg lastig maar dat is het dus niet. Ik heb een hier een recept Italiaans pistache ijs, mijn favoriete smaak!

Stap-voor-Stap: Italiaans Pistache Ijs Maken zonder IJsmachine
Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

Authentiek Italiaans Pistache Ijs (Gelato) – Homemade zonder IJsmachine
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
Print Mail recept Pin Beoordeel receptBenodigdheden:
Ingrediënten:
- 150 ml melk
- 120 gr suiker
- 180 gr Pistache crème - ( te koop bij oa Dille en Kamille )
- 100 gr pistache noten - ongezouten
- 250 ml ongeslagen slagroom
- ¼ tl zout
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
- Doe de melk en de suiker in een steelpannetje en breng aan de kook. Laat dit voor ongeveer 10 minuten koken en roer regelmatig.
- Op een gegeven moment ontstaat er een romige, dikke substantie, dit is gecondenseerde melk. Laat in z'n geheel afkoelen.
- Doe de gecondenseerde melk vervolgens in de beslagkom en meng de pistache crème en een snufje zout er door heen.
- Stamp de pistachenoten fijn of grof (wat je zelf lekker vindt) en brandt deze in een koekenpan zonder olie voor een paar minuten. Laat even afkoelen en voeg deze vervolgens ook toe. Roer goed door.
- Klop de slagroom op met de mixer tot een luchtige en stevige substantie. Voeg de slagroom vervolgens toe aan de kom en roer rustig door zodat de slagroom z'n luchtigheid niet verliest.
- Doe het geheel in een bak of schaal en laat een nacht in de vriezer staan. De volgende dag kun je het ijs met een ijsschep er uit halen en serveren.
- Garneer met nog wat extra pistache noten of chocolade snippers!
- Heerlijk Happen!
Deze blog “recept Italiaans pistache ijs”, pistache ijs maken zónder ijsmachine is een bijdrage van Tim van La Cucina Di Tim. We crossen virtueel met hem door Italië en hebben al heel wat mooie plekjes bezocht. En heel fijn om te weten: de reis is nog lang niet afgelopen! De komende tijd gaan we dus nog veel meer mooie Italiaanse klassiekers ontdekken. Een paar highlights waar we al gestopt zijn:
Of wat dacht je van een crema al caffè!
Een taartje lust iedereen toch? Italiaanse appeltaart met deze torte di Mele.
Zin in risotto? Zo maak je de perfecte romige risotto.
Next stop…. zie je volgende maand weer!
Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!
Delicious!