Frittata: Een klassieke Italiaanse omelet. Ciao ragazzi! Veel gerechten in Italië zijn ontstaan vanuit ‘la cucina povera’ oftewel: de armeluis keuken. Zo ook de frittata, een Italiaanse omelet. Frittata betekent letterlijk vertaald ‘gebakken’ en refereert naar het opbakken van restjes eten in een vorm van een omelet. Vroeger had men in de boerendorpjes niet zo veel geld om elke dag een ander gerecht te eten dus bakten ze vaak de groenten en pasta de volgende dag op met wat eieren. Een van de meest bekende frittata’s is dan ook de frittata di spaghetti. Natuurlijk geef ik je dit recept Italiaanse courgette frittata om lekker zelf thuis te maken. Een koolhydraatarme courgette frittata uit de oven

Recept Italiaanse courgette frittata
De frittata die ik met jullie ga delen is een frittata recept van mijn moeder. Deze maakt zij al vele jaren als voorgerecht, tussendoortje of als snack voor op verjaardagen. Het fijne aan deze frittata is, dat je ‘m zowel warm als koud kan eten. En daarnaast is ‘ie ook nog eens super simpel te maken! Wat wil je nog meer toch?!


Recept Italiaanse courgette frittata
Ingrediënten:
- 5 eieren
- 1 courgette - in plakjes gesneden
- 1 ui - gesnipperd
- 75 gram geraspte Parmezaanse kaas
- 3 takjes peterselie
- 2 el olijfolie
- zout
- peper
En zo maak je het:
- Snijd de courgette in partjes en snipper de ui. Doe een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak de courgette kort op hoog vuur. Voeg het fijngesneden uitje toe en bak deze mee.
- Bak tot de courgette zacht is en laat het geheel dan afkoelen in een kommetje.
- Kluts ondertussen de eieren in een diep bord of kom. Voeg beetje bij beetje de Parmezaanse kaas toe en zorg ervoor dat er geen klonten ontstaan.
- Hak de peterselie fijn, voeg deze samen met de courgette/ui en voeg wat peper en zout naar smaak toe. Roer dit goed door.
- Maak de koekenpan schoon en laat weer met een heel klein beetje olijfolie warm worden. Voeg het eimengsel toe en zorg er voor dat de courgettes goed zijn verdeeld over de pan.
- Zet het vuur niet te hoog, anders wordt de bodem te snel gaar. Doe een deksel op de pan (als je geen deksel hebt, kun je ook aluminiumfolie gebruiken) en laat de frittata langzaam garen.
- Als de onderkant droog is, keer de frittata dan voorzichtig om en bak de andere kant ook gaar. Schep hem daarna voorzichtig op een bord.
- Heerlijk Happen!
Deze blog “recept Italiaans pistache ijs”, pistache ijs maken zónder ijsmachine is een bijdrage van Tim van La Cucina Di Tim. We crossen virtueel met hem door Italië en hebben al heel wat mooie plekjes bezocht. En heel fijn om te weten: de reis is nog lang niet afgelopen! De komende tijd gaan we dus nog veel meer mooie Italiaanse klassiekers ontdekken. Een paar highlights waar we al gestopt zijn:
- Het recept voor een heerlijke verse Italiaanse pasta, die moet je eens zelf maken.
- Wat dacht je van een lekkere Italiaanse taart? Maak de crostata maar.
- En deze zachte crema al caffè, om te smullen.
- Maar ook de pesto a la Genovese wil je eens proberen.
Next stop: …. zie je volgende maand weer!

koolhydraatarme courgette frittata oven