Luxe Stoofperen Salade met Franse Morbier Kaas

🕒 Bereidingstijd: 40 min + 2 uur stoven | 👨‍🍳 Moeilijkheid: ★★★☆

Zoet ontmoet hartig in deze luxe stoofpeertjes salade met morbier! De pittige Franse kaas combineert perfect met de zoete stoofperen. Een elegant bijgerecht dat indruk maakt tijdens feestdagen of een romantisch diner.

Stoofpeertjes. Een oer Hollands product en ook nog eens bij mij uit de buurt! Het ras is gekweekt door Dhr Wildeman uit Gorinchem. Overigens al in 1850 dus ècht in grootmoeders tijd. Zo zijn er tal van heerlijke recepten te vinden en worden deze vaak ook generatie op generatie doorgegeven in de familie. Voor deze stoofpeertjes salade met morbier was de keuze voor deze kaas niet heel ingewikkeld. Morbier heeft namelijk een pittige smaak en hij “stinkt” ook goed.

Waarom Morbier Perfect Past bij Stoofperen

Deze pittigheid en smaak gaat heel goed samen met het zoete van de stoofpeertjes. Het kenmerk van deze kaas is de dunne aslaag die je in de kaas ziet zitten. Overigens proef je dat helemaal niet. Dit is ontstaan doordat de boeren de kaas uit twee lagen hebben gemaakt. De kaas heeft het welbekende AOC-keurmerk en komt uit de Jura in Frankrijk.

Stoofpeertjes salade met morbier

Serveeradvies & Wijnparing

Serveer de salade op gekoelde borden voor een frisse presentatie. Werk af met geroosterde pecannoten voor extra crunch. Combineer met een volle, fruitige Pinot Noir of een lichte Beaujolais Villages; de zachte tannines en rode bessentonen complementeren de zoete stoofpeertjes en pittige morbier perfect.

Stoofpeertjes salade met morbier

Stap-voor-stap Bereiding van het recept

Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

Stoofpeertjes Salade met Morbier en Siroop Dressing

Elegant herfst bijgerecht met zoete gestoofd peren, pittige Franse morbier kaas en zelfgemaakte siroop dressing van het stoofvocht

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.9 van 11 reacties
Print Pin
Beoordeel recept
Gang: Bijgerecht
Keuken: Frans
Trefwoord: stoofpeer
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Stoven: 2 uur
Totale tijd: 40 minuten
Servings: 2 personen
Author: Francine
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

Ingrediënten:

  • stoofperen
  • gemengde jonge blad sla
  • morbier kaas
  • verse vijgen
  • 1 granaatappel
  • 2 chioggia bieten

Voor de stoofperen heb je nodig:

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

  • We maken natuurlijk eerst de stoofperen. Die moeten wel even stoven en het lekkerste is om ze ook nog eens een nachtje te laten staan. Zo trekken de smaken er goed in. Schil de peertjes en laat het steeltje zitten. Zet ze vervolgens in een pan en zorg dat er niet te veel ruimte over is. Ze mogen dus lekker zij aan zij in de pan staan. Giet de wijn in de pan en voeg alle specerijen toe. Breng vervolgens aan de kook en laat daarna op een laag pitje de peren een uurtje of twee stoven. En dan dus verder de hele nacht intrekken.
  • -Voor de salade gaan we de biet schillen en met een mandoline snij je er hele dunne plakjes mee. De granaatappel snij je open en daar haal je voorzichtig de pitjes uit. Pas op want het spettert best! Neem de borden erbij en doe hier eerst wat sla op. Daarna ga je het bord opmaken met de biet en de vijgen, blokjes morbier en in het midden de stoofpeer.
  • -Als dressing heb ik het vocht van de stoofperen laten inkoken met een flinke schep suiker. Zo krijg je een haast siroop-achtige dressing die echt heerlijk smaakt bij deze salade!
Tip: Maak stoofperen dag van tevoren voor beste smaak
Alternatief: Gebruik roquefort of camembert in plaats van morbier
Nutrition Facts
Stoofpeertjes Salade met Morbier en Siroop Dressing
Amount per Serving
Calories
485
% Daily Value*
Fat
 
1
g
2
%
Saturated Fat
 
0.2
g
1
%
Polyunsaturated Fat
 
1
g
Monounsaturated Fat
 
1
g
Sodium
 
34
mg
1
%
Potassium
 
1253
mg
36
%
Carbohydrates
 
111
g
37
%
Fiber
 
21
g
88
%
Sugar
 
65
g
72
%
Protein
 
3
g
6
%
Vitamin A
 
165
IU
3
%
Vitamin C
 
27
mg
33
%
Calcium
 
124
mg
12
%
Iron
 
4
mg
22
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Beoordeel dit recept
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Wil je meer recepten uitproberen zoals de Stoofpeertjes salade met morbier? Kijk dan eens naar onderstaande recepten

Stoofpeertjes in likeur met steranijs

Heerlijk kruidige kerst stoofperen

Amuse hapje van stoofpeer met gorgonzola

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

Start » Recepten » Voorgerechten » Luxe Stoofperen Salade met Franse Morbier Kaas

2 gedachten over “Luxe Stoofperen Salade met Franse Morbier Kaas”

4.91 from 11 votes (9 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept