🕒 Bereidingstijd: 40 min + 2 uur stoven | 👨🍳 Moeilijkheid: ★★★☆
Zoet ontmoet hartig in deze luxe stoofpeertjes salade met morbier! De pittige Franse kaas combineert perfect met de zoete stoofperen. Een elegant bijgerecht dat indruk maakt tijdens feestdagen of een romantisch diner.
Stoofpeertjes. Een oer Hollands product en ook nog eens bij mij uit de buurt! Het ras is gekweekt door Dhr Wildeman uit Gorinchem. Overigens al in 1850 dus ècht in grootmoeders tijd. Zo zijn er tal van heerlijke recepten te vinden en worden deze vaak ook generatie op generatie doorgegeven in de familie. Voor deze stoofpeertjes salade met morbier was de keuze voor deze kaas niet heel ingewikkeld. Morbier heeft namelijk een pittige smaak en hij “stinkt” ook goed.
Waarom Morbier Perfect Past bij Stoofperen
Deze pittigheid en smaak gaat heel goed samen met het zoete van de stoofpeertjes. Het kenmerk van deze kaas is de dunne aslaag die je in de kaas ziet zitten. Overigens proef je dat helemaal niet. Dit is ontstaan doordat de boeren de kaas uit twee lagen hebben gemaakt. De kaas heeft het welbekende AOC-keurmerk en komt uit de Jura in Frankrijk.

Serveeradvies & Wijnparing
Serveer de salade op gekoelde borden voor een frisse presentatie. Werk af met geroosterde pecannoten voor extra crunch. Combineer met een volle, fruitige Pinot Noir of een lichte Beaujolais Villages; de zachte tannines en rode bessentonen complementeren de zoete stoofpeertjes en pittige morbier perfect.

Stap-voor-stap Bereiding van het recept
Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

Stoofpeertjes Salade met Morbier en Siroop Dressing
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
Print Mail recept Pin Beoordeel receptBenodigdheden:
Ingrediënten:
- stoofperen
- gemengde jonge blad sla
- morbier kaas
- verse vijgen
- 1 granaatappel
- 2 chioggia bieten
Voor de stoofperen heb je nodig:
- 7 stoofperen
- 1 kaneelstokje
- 2 steranijs
- 6 kruidnagels
- 2 el appelstroop
- 1 liter rode wijn
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
- We maken natuurlijk eerst de stoofperen. Die moeten wel even stoven en het lekkerste is om ze ook nog eens een nachtje te laten staan. Zo trekken de smaken er goed in. Schil de peertjes en laat het steeltje zitten. Zet ze vervolgens in een pan en zorg dat er niet te veel ruimte over is. Ze mogen dus lekker zij aan zij in de pan staan. Giet de wijn in de pan en voeg alle specerijen toe. Breng vervolgens aan de kook en laat daarna op een laag pitje de peren een uurtje of twee stoven. En dan dus verder de hele nacht intrekken.
- -Voor de salade gaan we de biet schillen en met een mandoline snij je er hele dunne plakjes mee. De granaatappel snij je open en daar haal je voorzichtig de pitjes uit. Pas op want het spettert best! Neem de borden erbij en doe hier eerst wat sla op. Daarna ga je het bord opmaken met de biet en de vijgen, blokjes morbier en in het midden de stoofpeer.
- -Als dressing heb ik het vocht van de stoofperen laten inkoken met een flinke schep suiker. Zo krijg je een haast siroop-achtige dressing die echt heerlijk smaakt bij deze salade!
Wil je meer recepten uitproberen zoals de Stoofpeertjes salade met morbier? Kijk dan eens naar onderstaande recepten
Stoofpeertjes in likeur met steranijs
Heerlijk kruidige kerst stoofperen
Amuse hapje van stoofpeer met gorgonzola
Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!
Een heerlijke herfst salade
Is het al bijna kerst?