Stoofpeertjes salade met morbier

Stoofpeertjes salade met morbier

Stoofpeertjes salade met morbier

Stoofpeertjes. Een oer Hollands product en ook nog eens bij mij uit de buurt! Het ras is gekweekt door Dhr Wildeman uit Gorinchem. Overigens al in 1850 dus ècht in grootmoeders tijd. Zo zijn er tal van heerlijke recepten te vinden en worden deze vaak ook generatie op generatie doorgegeven in de familie. Voor deze stoofpeertjes salade met morbier was de keuze voor deze kaas niet heel ingewikkeld. Morbier heeft namelijk een pittige smaak en hij “stinkt” ook goed. Deze pittigheid en smaak gaat heel goed samen met het zoete van de stoofpeertjes. Het kenmerk van deze kaas is de dunne aslaag die je in de kaas ziet zitten. Overigens proef je dat helemaal niet. Dit is ontstaan doordat de boeren de kaas uit twee lagen hebben gemaakt. De kaas heeft het welbekende AOC-keurmerk en komt uit de Jura in Frankrijk.

Voor een heerlijke salade heb je nodig:Stoofpeertjes salade met morbier

  • stoofpeertjes
  • gemengde jonge blad sla
  • morbier kaas
  • verse vijgen
  • een granaatappel
  • 1 of 2 chioggia bieten

En zo maak je het:

Voor de stoofperen heb je nodig:
  • 6 of 7 stoofpeertjes
  • 1 kaneelstokje
  • 2 steranijs
  • 6 kruidnagels
  • 2 el appelstroop
  • 1 liter rode wijn

-We maken natuurlijk eerst de stoofperen. Die moeten wel even stoven en het lekkerste is om ze ook nog eens een nachtje te laten staan. Zo trekken de smaken er goed in. Schil de peertjes en laat het steeltje zitten. Zet ze vervolgens in een pan en zorg dat er niet te veel ruimte over is. Ze mogen dus lekker zij aan zij in de pan staan. Giet de wijn in de pan en voeg alle specerijen toe. Breng vervolgens aan de kook en laat daarna op een laag pitje de peren een uurtje of twee stoven. En dan dus verder de hele nacht intrekken.

De saladeStoofpeertjes salade met morbier

-Voor de salade gaan we de biet schillen en met een mandoline snij je er hele dunne plakjes mee. De granaatappel snij je open en daar haal je voorzichtig de pitjes uit. Pas op want het spettert best! Neem de borden erbij en doe hier eerst wat sla op. Daarna ga je het bord opmaken met de biet en de vijgen, blokjes morbier en in het midden de stoofpeer.

Stoofpeertjes salade met morbier

-Als dressing heb ik het vocht van de stoofperen laten inkoken met een flinke schep suiker. Zo krijg je een haast siroop-achtige dressing die echt heerlijk smaakt bij deze salade! Serveer ten slotte met een lekkere rode wijn en : Heerlijk Happen

 

Facebook Comments

Reacties

Reacties

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*