Geschatte leestijd: 3 minuten
Onlangs had ik met jullie over het eten van venkel en dat er maar weinig recepten voor deze groente te vinden zijn. Ik besloot dus om met deze groente aan de slag te gaan en maakte een kleurrijke venkelsalade met bloedsinaasappel. De tekening van de bloedsinaasappel geeft het gerecht een feestelijk tintje. Helaas zijn bloedsinaasappels slechts gedurende een beperkt aantal maanden verkrijgbaar. Als ze niet beschikbaar zijn, kun je altijd nog kiezen voor een andere citrusvrucht. Een gele grapefruit of een sappige minneola zouden bijvoorbeeld ook goed passen bij dit gerecht. Als je kleine porties maakt, kun je dit recept ook serveren als voorgerecht bij een heerlijk diner. Deze keer een heerlijk recept van venkelsalade met sinaasappel.
Venkelsalade met bloedsinaasappel
Een vrucht met een groot geheim…. Want tot op heden is er eigenlijk nog steeds niets bekend over het feit waarom hij zo rood kleurt vanbinnen. Een leuke cadeautje van de natuur aan ons dus. Rond 1850 voor het eerst ontstaan in het Middellandse zeegebied.
Er zijn grofweg twee soorten de benoemen, de halfbloed en de volbloed. De halfbloed heeft een vrijwel oranje/gele schil en het vruchtvlees heeft soms mooie rode stippen/stukjes. De volbloed heeft een rode schil en het vruchtvlees is echt bloedrood. Helaas dus ook maar een beperkte tijd leverbaar, reken van ongeveer december tot en met maart. Als je ze dus wilt eten moet je ze zeker niet vergeten te kopen.
Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.
Venkelsalade met bloedsinaasappel
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
Afdrukken Mail recept Pin Beoordeel receptBenodigdheden:
Ingrediënten:
- 3 bloedsinaasappels
- 1 grote venkel
- 1 rode ui
- 100 gr gerookte spekjes
- 1 avocado
- maanzaadpitjes
- gezouten amandelen
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
- Neem de koekenpan erbij en bak hier de spekjes krokant in. Giet het vet in een bakje ( wat je later kunt gebruiken of weggooien) laat een klein beetje in de pan zitten.
- Snijd de venkel in smalle reepjes en bak deze op lage temperatuur in de pan met het overgebleven vet tot ze een beetje zacht beginnen te worden. We bakken op laag vuur omdat je niet wilt dat ze te bruin kleuren. Dit kan dus een kwartiertje duren voor ze echt lekker zacht worden.
- Snijd de schil van de bloedsinaasappels en daarna in mooie plakken. Leg ze op een schaal.
- Snijd de avocado in mooie dunne plakjes. Halveer de rode ui en snijd deze in flinter dunne plakjes.
- Voeg alles toe aan de schaal met de bloedsinaasappelschijfjes en maak hem mooi op. Maak af met de maanzaadpitjes en de gezouten amandelen.
- Heerlijk Happen!
Salades? Ik ben er fan van! Hier nog een paar lekkere ideetjes voor je:
- Deze eiwitrijke salade met krokante kikkererwt.
- Of deze Waldorfsalade met een twist.
- Maar ook een kruidige pompoensalade met feta is een goed idee.
Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!
recept venkelsalade met sinaasappel