Geschatte leestijd: 4 minuten
Pizza al taglio: Streetfood op z’n Italiaans!
Pizza, wie kent het nou niet? We denken dan natuurlijk aan mooie ronde formaten. Maar wist je dat pizza in Italië ook veel in vierkanten wordt gebakken? Dit heet pizza al taglio en is ongekend populair in Italië. Net zo lekker als de ronde en super makkelijk te maken. Ik laat het je zien in deze blog ” vierkante Italiaanse pizza al taglio “.
Rome of Napels?
De ronde pizza komt uit Napels. Deze is ontstaan toen een Napolitaanse bakker iets speciaals wilde maken voor Koningin Margherita. Hij maakte een hartige taart in de kleuren van de Italiaanse vlag. Met tomaten, mozzarella en oregano. Dit was de geboorte van de Pizza Margherita! Pizza al taglio komt echter uit Rome.
Een stukje? Nee 1 kilo!
De vierkante pizza al taglio haal je in Italië bij de bakker, ook wel panificio genoemd. De meest traditionele manier is om deze in een steenoven te maken. Echter gebruiken veel bakkers nu ook elektrische ovens. Omdat de pizza vierkant is, maakt dit het makkelijker om het te verdelen aan de hand van de wens van de klant. Deze pizza wordt namelijk verkocht per kilo!
En net zoals de gewone pizza zijn er ook heel veel variaties op deze pizza met heel veel verschillende ingrediënten. Zoals kaas, vleeswaren en groenten. De pizza al taglio wordt op vele momenten gegeten. Tijdens lunch, als snack, bij het aperitief, bij het diner, noem maar op.
Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.
Vierkante Italiaanse pizza al taglio
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
Afdrukken Mail recept Pin Beoordeel receptBenodigdheden:
Ingrediënten:
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
- Je kunt voor de bereiding van het deeg een Kichenaid gebruiken. Mocht je deze niet hebben dan is een kom en een houten lepel ook voldoende!
- Doe het water in de kom en laat hierin het biergist oplossen. Voeg de olijfolie toe en meng dit goed.
- Voeg de helft van de bloem toe en meng dit tot een smeuïge massa. Voeg vervolgens het zout en de suiker toe, meng nog een keer goed en voeg beetje bij beetje (tijdens het mengen) de rest van de bloem toe.
- Ga vervolgens verder met de hand en kneed het deeg tot een luchtige massa. Mocht het deeg te plakkerig zijn, voeg dan nog wat bloem toe.
- Mocht je meerdere platen maken verdeel het deeg dan in gelijke delen. Pak de bakplaat en schenk hier een scheut olijfolie op. Leg het deeg op de olie, draai het vervolgens om zodat beide kanten met olie bedekt zijn. Zo droogt het deeg niet uit. Laat het deeg een uurtje rijzen.
- Laat de gepelde tomaten ondertussen uitlekken in een vergiet. Pureer het vervolgens met een staafmixer samen met de kappertjes.
- Als het deeg klaar is met rijzen, druk het dan richting de rand zodat het geleidelijk wordt verdeeld. Zorg er voor dat de rand een beetje omhoog staat.
- Bedek de pizza met tomatensaus, gesneden blokjes mozzarella en oregano. Schenk nog een scheutje olijfolie over de pizza en doe de pizza in een voorverwarmde oven op 240 graden voor ongeveer 15 minuten.
- Zorg ervoor dat rand krokant is, de mozzarella gesmolten is en de bodem goed los komt.
- Heerlijk Happen!
Weer een heerlijke stop in ons reisavontuur met Tim door het fantastische Italië. Deze blog vierkante Italiaanse pizza al taglio behoort dus niet specifiek aan één regio want je treft ze door heel Italië aan. Tim heeft nog een hoop andere lekkere recepten gemaakt, kijk hieronder maar eens:
Authentiek Bari en zijn orechiette.
Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!
Dit is er een top recept. Ik maak hem zelf ook vaak. Heerlijk
Pizza. Altijd lekker!
Kom maar door met die pizza