Witlof met brie en appel uit de oven

Witlof met brie en appel uit de oven

Weer eens een andere versie van witlof uit de oven. We kennen bijvoorbeeld allemaal de versie met ham en kaas en bechamelsaus natuurlijk. In deze versie dus witlof met brie en appel uit de oven. Brie is erg lekker op een toastje maar kun je dus ook prima gebruiken in een overschotel. Brie komt van oorsprong uit de regio Brie, het departement Seine-et-Marne en Île-de-France. dat is de regio rond Parijs. De meest bekende brie is “brie de Meaux”. Al in 774 proefde Karel de Grote deze kaas en vond deze zo lekker dat hij jaarlijks diverse ladingen op zijn kasteel liet bezorgen. Per jaar wordt er ongeveer 7000 ton brie geproduceerd!

Witlof met brie en appel uit de oven
Heerlijke gesmolten brie op de witlof.

Witlof met brie en appel uit de oven

Een fijn gerechtje uit de oven met appel, brie en witlof.
Voorbereidingstijd5 min
Bereidingstijd20 min
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: European
Trefwoord: appel, brie, noten, witlof
Porties: 4 personen

Equipment

  • oven
  • koekenpan

Ingrediënten

  • 4 stronken witlof
  • 200 gr brie
  • 1 granny appel
  • 3 takjes tijm
  • 1 bakje gemixte nootjes
  • 20 gr roomboter
  • 2 el honing
  • 1 tl zout
  • 1 tl peper

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Halveer de stronken witlof, haal eventueel de lelijke blaadjes aan de buitenkant weg. Bak ze vervolgens met de snijkant naar beneden in een grote koekenpan met wat boter tot ze bruin beginnen te kleuren. Leg het deksel op de pan en laat stoven voor 8 minuutjes.
  • Neem een ovenschaal erbij en vet deze in met de roomboter. Haal de stronken witlof uit de pan en leg ze nu met de snijkant naarboven in de schaal.
  • Druppel de honing over de witlof en bestrooi met de peper en het zout.
  • Schil de appel en verwijder het klokhuis. Snij in dunne plakjes en leg deze bovenop de witlof.
  • Dek de appel af met de in plakken gesneden brie. Strooi wat nootjes op de brie en wat blaadjes tijm.
  • Zet in de oven tot de brie mooi is gesmolten en een beetje begint te kleuren.
Witlof met brie en appel uit de oven
Lekker even de oven in en laat de kaas maar smelten.

Witlof met brie en appel uit de oven

Witlof wordt in het donker geteeld vandaar dat hij ook wit is. Zou je hem in het licht telen dan worden de blaadjes groen. Witlof staat erom bekend dat hij nogal bitter zou zijn. Echter tegenwoordig zijn telers al een heel eind verder met de smaakontwikkeling van de witlof. Tegenwoordig wordt het hele jaar rond witlof gekweekt daardoor zul je hem altijd in de supermarkt of bij de groenteboer aantrekken. Wist je trouwens dat als witlof bloeit er hele mooie blauwe bloemetjes aan zitten?

De bloemetjes van een witlof. Foto credits: Tineke Heidenis van Natuurfragmeneten.nl

Nog meer recepten met witlof? Probeer eens één van deze lekkere gerechten:

Witlof met brie en appel uit de oven
De witlof in de ovenschotel met de appeltjes erop.

Serveer tip bij deze witlof uit de oven:

Hoewel je natuurlijk deze witlof gewoon zo kan eten is dat een beetje “kalig”. Ik zou zelf een lekkere puree erbij serveren. Maak je het jezelf een beetje luxe dan zou ik zeker kiezen voor een truffelpuree. Truffels gebruiken is dan wel een extreem luxe versie, je kunt natuurlijk een truffel olie gebruiken bij het stampen van de aardappels om hem deze lekkere smaak te geven. Je hebt al flesjes truffelolie in de winkel voor rond de 5 à 6 euro.

Volg jij Heerlijke Happen al op Instagram of Facebook? Dat zou ik natuurlijk erg leuk vinden. Maak je dit recept tag me dan even zodat ik jullie creaties ook kan bewonderen!

2 gedachten over “Witlof met brie en appel uit de oven”

  1. Pingback: Witlof tarte tatin met cranberry's - Heerlijke Happen

  2. Pingback: Witlofschotel met gorgonzola en hamblokjes - Heerlijke Happen

Reacties zijn gesloten.