Witlof met brie en appel uit de oven

Witlof met brie en appel uit de oven

Witlof met brie en appel uit de oven

Weer eens een andere versie van witlof uit de oven. We kennen bijvoorbeeld allemaal de versie met ham en kaas en bechamelsaus natuurlijk. In deze versie dus witlof met brie en appel uit de oven. Brie is erg lekker op een toastje maar kun je dus ook prima gebruiken in een overschotel. Brie komt van oorsprong uit de regio Brie, het departement Seine-et-Marne en Île-de-France. De regio rond Parijs. De meest bekende is brie de Meaux. Al in 774 proefde Karel de Grote deze kaas en vond deze zo lekker dat hij jaarlijks diverse ladingen op zijn kasteel liet bezorgen. Per jaar wordt er ongeveer 7000 ton brie geproduceerd!

Witlof met brie en appel uit de ovenVoor 4 personen heb je nodig:

  • 4 stronken witlof
  • een stuk brie
  • 1 granny smith appel
  • verse tijm takjes
  • een bakje gemixte nootjes
  • roomboter om de schaal mee in te vetten
  • honing
  • peper/zout

En zo maak je het:

-Verwarm eerst de oven voor op 200 graden

-Neem de stonken witlof erbij en haal eventueel wat lelijke blaadjes aan de buitenkant weg. Snij daarna de stonken door het midden. Neem een koekenpan erbij en doe hier wat roomboter in. Bak vervolgens de stonken met de snijkant naar beneden mooi bruin. Dan doe je het deksel op de pan en laat je de stronken nog wat verder smoren een minuutje of acht.

-Pak een grote ovenschaal erbij en vet deze in met wat roomboter. Haal de stonken witlof uit de koekenpan en leg ze nu met de snijkant naar boven. Druppel nu wat honing erover en strooi er wat peper en zout op.

-Schil vervolgens de appel en haal het klokhuis eruit, snij in dunne partjes en leg deze op de witlof. Dek het geheel vervolgens af met de plakken brie. Strooi er wat notenmix op en wat blaadjes tijm.

-Zet als laatste de schaal in de oven en laat deze erin staan tot de brie mooi is gesmolten en licht gekleurd is.

Witlof met brie en appel uit de oven

Neem ten slotte je borden erbij en schep er de witlof op en garneer met nog wat verse blaadjes tijm. Serveer met een lekkere aardappelpuree: Heerlijk happen!

 

2 gedachten over “Witlof met brie en appel uit de oven”

  1. Pingback: Witlof tarte tatin met cranberry's - Heerlijke Happen

  2. Pingback: Witlofschotel met gorgonzola en hamblokjes - Heerlijke Happen

Reacties zijn gesloten.