Zomerbietjes stamppot met rozijnen

Geschatte leestijd: 4 minuten

Zomerbietjes stamppot met rozijnen

De zomer in Nederland lijkt helaas niet zo zonnig en warm te zijn als we zouden willen, maar dat betekent niet dat we ons moeten beperken tot lichte en verfrissende gerechten. Juist in deze tijd van het jaar kan een stevige en smaakvolle maaltijd extra lekker zijn. En een geweldige optie hiervoor is een zomerstamppot! zomerbietjes koken

Deze zomerbietjes stamppot met rozijnen is een heerlijk zoet en hartig gerecht dat perfect past bij de zomer. Zomerbietjes zijn iets kleiner dan de winterbiet en worden vaak verkocht in bosjes met hun bladeren er nog aan. Qua smaak lijken ze sterk op de winterbiet, dus als je daar al bekend mee bent, weet je wat je kunt verwachten.

Maar wat deze stamppot echt bijzonder maakt, is de toevoeging van een frisse appel en zoete rozijnen. Dit voegt niet alleen extra smaak toe, maar ook een lekkere textuur. En voor de vegetariërs onder ons, het is heel gemakkelijk om de spekjes weg te laten en te genieten van een heerlijke vegetarische maaltijd.

Dus als je op zoek bent naar een stevig en smaakvol gerecht voor de zomer, probeer dan zeker deze zomerbietjes stamppot met rozijnen uit. Het is niet alleen lekker en gezond, maar ook een geweldige manier om te genieten van de Nederlandse zomer, ondanks het gebrek aan zon en warmte. En het is ook nog eens heel gemakkelijk te maken! zomerbietjes koken

Voor 4 personen Zomerbietjes stamppot met rozijnen heb je nodig:

Zomerbietjes stamppot met rozijnen
  • 800 gram aardappelen
  • 400 gram gekookte zomerbietjes
  • 250 gram spekjes
  • 1 zure appel
  • 80 gram rozijnen
  • peper/zout
  • verse bieslook uit de kruidentuin
  • klontje roomboter
  • 50 ml melk

En zo maak je het:

-Kook de aardappelen met wat zout in 20 minuten gaar.
-Ondertussen bak je in een koekenpan de spekjes krokant. Bewaar vervolgens het vet om straks de aardappelen mee te stampen.
-Snij daarna de gekookte zomerbietjes en de zure appel in kleine blokjes.
-Giet de aardappelen af en met het klontje roomboter. De melk en een beetje spekvet stamp je de aardappelen tot een smeuïge stamppot. Voeg de zomerbietjes, appel, rozijnen en spekjes toe en mix het nog even goed door elkaar Breng op smaak met zwarte peper.

Eenmaal klaar met het bereiden van de zomerbietjes stamppot met rozijnen, is het tijd om het gerecht mooi te presenteren. Het oog wil tenslotte ook wat! Een leuke manier om dit te doen, is door het gerecht op een paar mooie borden te scheppen.

Om de presentatie nog aantrekkelijker te maken, kun je het gerecht bestrooien met wat vers gehakte bieslook. Dit geeft niet alleen een mooie groene kleur aan het gerecht, maar voegt ook nog wat extra smaak toe. Bieslook heeft een frisse, milde uiensmaak die goed past bij de zoete smaak van de zomerbietjes en rozijnen.

Zorg ervoor dat je de bieslook fijn hakt voordat je het over de stamppot strooit. Dit maakt het makkelijker om het gelijkmatig te verdelen en geeft het gerecht een professionele uitstraling. Je kunt ook wat extra bieslook apart houden om te gebruiken als garnituur op de borden.

En voilà, je zomerbietjes stamppot met rozijnen is nu klaar om te serveren! Geniet van dit heerlijke en gezonde gerecht, met een mooie presentatie die je gasten zeker zal imponeren.

Heerlijk happen!

Zomerbietjes stamppot met rozijnen

De zomer in Nederland mist nogal wat zon en warme dagen en dus kunnen we rustig wat zomer stamppotten maken.

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.9 van 19 reacties
Afdrukken Pin
Beoordeel recept
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: European
Trefwoord: zomerbiet
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Francine
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

stampot stamper

Ingrediënten:

  • 800 gram aardappelen
  • 400 gram zomerbietjes - gekookte
  • 250 gram spekjes
  • 1 zure appel
  • 80 gram rozijnen
  • peper
  • verse bieslook uit de kruidentuin
  • 1 klontje roomboter
  • 50 ml melk
  • zout

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

  • Kook de aardappelen met wat zout in 20 minuten gaar.
  • Ondertussen bak je in een koekenpan de spekjes krokant en bewaar je het vet om straks de aardappelen mee te stampen.
  • Snij de gekookte zomerbietjes en de zure appel in kleine blokjes.
  • Giet de aardappelen af en met het klontje roomboter, de melk en een beetje spekvet stamp je de aardappelen tot een smeuïge stamppot, voeg de zomerbietjes, appel, rozijnen en spekjes toe en mix het nog even goed door elkaar, breng op smaak met zwarte peper.
  • Neem een paar mooie borden en bestrooi je stamppot met nog wat vers gehakte bieslook
Beoordeel dit recept Promotion partner of Verdify
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Wil je meer recepten uitproberen zoals Zomerbietjes stamppot met rozijnen? Kijk dan eens naar onderstaande recepten

Pastasaus à la Francine of Een Vegan switch lunch salade of deze Zalmrolletje met witte asperges

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

zomerbietjes koken

Start » Recepten » Hoofdgerechten » Zomerbietjes stamppot met rozijnen

3 gedachten over “Zomerbietjes stamppot met rozijnen”

4.90 from 19 votes (18 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept