
Het voorjaar is aangetreden en dus ook het eten in de tuin. Lekker in het zonnetje op eigen terras en zo nu en dan de BBQ er bij aan. Om jezelf niet helemaal vol te proppen met ongezonde dingen kun je het beste wat lekkere salades erbij serveren. En deze wortelsalade met rozijnen en appel is daar een goed voorbeeld voor. Lekker zoet door de rozijntjes en de appeltjes en een beetje een zuurtje door de dressing die we zelf maken. Hierin heb ik appelazijn gebruikt, maar natuurlijk nog veel meer ingrediënten en die vind je terug in het recept.


Wortelsalade met rozijnen en appel
Benodigdheden:
Ingrediënten:
- 300 gr juliënne gesneden wortels
- 75 gr rozijnen
- 1 zoete appel
- bieslook
Voor de dressing heb je nodig:
- 3 el olijfolie
- 3 el appelazijn
- 1 el Dijonmosterd
- 1 el honing
- 1 el persillade kruidenmix
- peper / zout
En zo maak je het:
- Maak het jezelf makkelijk en koop voorgesneden wortels. En anders even je wortels schrappen, en in je keukenmachine juliënne snijden.
- Schil de appel en snijd hem in blokjes.
- Neem een kommetje erbij en mix hier alle ingrediënten in voor de dressing. Breng op smaak met peper en zout.
- Doe alles in een kom en voeg ook de rozijntjes toe. Goed husselen en afmaken met verse bieslook. Laat hem het liefst een nachtje staan voordat je het eet.
- Heerlijk Happen!

Wortelsalade met rozijnen en appel
Een rozijn is heel simpel een gedroogde druif. Om ze sneller te laten drogen worden ze gedrenkt in potas. Potas is een mengsel van zouten hoofdzakelijk bestaand uit kaliumcarbonaat. Potas wordt gewonnen via mijnbouw op een diepte van wel 1200 meter. Waarom dan? De potas maakt kleine scheurtjes in de druiven waardoor ze snel drogen. En dat kan wel tot een week schelen. Daarna worden ze gewassen en ontdaan van de steeltjes. Al met al wel een proces dus, omdat al het vocht uit de rozijn is verdwenen is hij zoeter dan de druif eigenlijk is. Het water is eruit, de suikers blijven erin. Toch zitten die kleine rozijntjes vol met antioxidanten, kalium en vitamineB . Honderd gram rozijnen bevat ongeveer 285 kCal. Dus niet onbeperkt van snoepen, maar je kunt er dus best aardig wat van eten!
Salades, hier staan ze heel vaak op tafel! Als hoofdgerecht, als lunch of als bijgerecht:
- Deze venkelsalade met mosterdvinaigrette.
- Sporter? Maak eens deze goedgevulde proteïne salade.
- Lauwwarme salade met krieltjes en gegrilde perzik, een aanrader!
