Aziatische tonijntartaar met citroengras

Aziatische tonijntartaar met citroengras

Een tonijntartaar recept hoort wat mij betreft wel een beetje bij een kerstdiner. We wisselen vlees met vega en vis af! Een heerlijk gevarieerd menu waarbij elke gang weer een verrassing is. Omdat dit een vrij bekend gerechtje is was het even nadenken om met een verrassend element te komen. Maar dat is goed gelukt al zeg ik het zelf. We voegen namelijk knolselderij toe die we gekookt hebben in citroengras. Een extra Oosters tintje aan het gerecht. De tonijn heb ik besteld bij mijn visboer en is niet het goedkoopste stukje vis, maar erg lekker. tonijntartaar amuse

Aziatische tonijntartaar met citroengras
Aziatische tonijntartaar met citroengras

Aziatische tonijntartaar met citroengras

Een prachtig glas gevuld met fijne Aziatische smaken en verse tonijn.
5 van 9 reacties
Afdrukken Pin Rate
Gang: voorgerecht
Keuken: Aziatisch
Trefwoord: citroengras, knolselderij, komkommer, tonijn
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Porties: 4 personen
calorieën:
Auteur: Francine

Ingrediënten: 

  • 300 gram verse rauwe tonijn
  • ½ komkommer - geschild, in kleine blokjes
  • ½ knolselderij - geschild, in kleine blokjes
  • 1 sjalot - zeer fijn gesnipperd
  • 6 steeltjes bieslook
  • 2 el zwart sesamzaad
  • 4 el sojasaus
  • 5 steeltjes citroengras

En zo maak je het:

  • Maak de knolselderij schoon en snijd de helft van de knol in kleine blokjes van 3x3mm.
  • Zet een pan met water op en snijd 1 stengel citroengras in kleine blokjes. Voeg deze aan het kokende water toe en schep de blokjes knolselderij erbij. Kook ze voor een minuutje of 6 tot ze zacht zijn. Laat uitlekken in een vergiet.
  • Snijd van de tonijn 4 plakjes af in de lengte zodat je ze straks over de stengel citroengras kun hangen.
  • De rest van de tonijn snijd je in kleine blokjes.
  • Schil de komkommer en haal de zaadlijst in het midden eruit. Ook deze snijd je weer in kleine blokjes. Snipper de sjalot heel fijn, en knip met een schaar de bieslook in kleine stukjes.
  • Mix in een kom de blokjes tonijn, komkommer, knolselderij, bieslook en breng op smaak met wat versgemalen peper en de zwarte sesamzaadjes.
  • Schenk de sojasaus in de glazen en schep daarop de tonijnmix.
  • Serveer met op elk glas een stengel citroengras en daar overheen een plakje tonijn.
  • Heerlijk Happen!
Met de overgebleven knolselderij kun je bijvoorbeeld een soepje maken.
De andere helft van de komkommer kun je gebruiken voor je lunch. 
Beoordeel dit recept
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!
tonijntartaar recept
De tonijn kun je vers maar ook ingevroren kopen.

Aziatische tonijntartaar met citroengras

In dit tonijntartaar recept koken we de knolselderij dus met citroen gras. Deze snijd je in kleine stukjes en voeg je toe aan het water. Het geeft een citroenachtige frisse smaak af. Wellicht ken je het ook onder de naam “sereh”. Een veel gebruikt kruid in de Aziatische keuken. Maar zo zijn ze dus ook decoratief en kun je ze gebruiken om je gerechtje mooi op te maken. De stengeltjes kun je daarna gewoon weer gebruiken om er bijvoorbeeld thee mee te maken. Deze Aziatische tonijntartaar met citroengras zal een showstopper zijn op je tafel als voorgerechtje of een mooie tussengang.

Wil je nog meer lekkere gerechtjes met tonijn maken? hier heb ik nog wat andere toppers voor je:

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

tonijntartaar amuse

1 gedachte over “Aziatische tonijntartaar met citroengras”

  1. Pingback: Pittige gegrilde tonijn tataki - Heerlijke Happen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling recept