Klassieke Franse stoofpot met kalfsschouder en gebakken krieltjes

🕒 Bereidingstijd: 1 uur en 30 minuten  👨‍🍳 Moeilijkheid: ★☆☆☆☆

Droom weg bij deze klassieke Franse stoofpot met malse kalfsschouder, romige crème fraîche en perfect goudbruine gebakken krieltjes. In slechts 1,5 uur zet je een geurige maaltijd op tafel die je keuken vult met Provençaalse kruiden.

Stoofpot. Je kunt mij erg blij maken met een gerecht wat heerlijk uren en uren heeft staan pruttelen. De hele keuken die ruikt naar lekkere kruiden. En dan de eerste hap om even te proeven en je weet dat het smullen wordt aan tafel. Dat gevoel, die emotie ik kan er geen genoeg van krijgen! In mijn vriezer lag nog een stuk kalfsschouder wat op moest.

Franse stoofpot met gebakken krieltjes

Wat maakt deze stoofpot zo bijzonder

Zonde om dat soort stukken vlees te lang te laten liggen want dan smaakt het nergens meer naar. Kalfsvlees moet je hier in Nederland wel vaak op bestelling kopen bij je Keurslager. Het is namelijk niet het meest voorradige stuk vlees. Jullie kennen mijn voorliefde voor de Franse keuken, nou alles in dit recept ademt Frankrijk! De kruiden, het vlees,  de aardappeltjes, aan de slag met deze Franse stoofpot met gebakken krieltjes!

Franse stoofpot met gebakken krieltjes

Serveertips en variaties

Serveer de Franse stoofpot met een frisse veldsla en knapperige baguette. Een glazige rode wijn maakt het feest compleet. Varieer gerust: vervang kalf door kip of voeg winterwortel en prei toe voor extra kleur. Voor een twist meng je er kappertjes en citroenrasp door, heerlijk fris! Extra smullen gegarandeerd genieten.

Franse stoofpot met gebakken krieltjes

De persillade kruiden die ik gebruikt heb , kun je hier bestellen. of je maakt ze lekker zelf

Stap-voor-stap Bereiding van het recept

Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

Franse stoofpot met gebakken krieltjes

Klassieke Franse stoofpot met kalfsschouder & gebakken krieltjes

Stoofpot. Je kunt mij erg blij maken met een gerecht wat heerlijk uren en uren heeft staan pruttelen. De hele keuken die ruikt naar lekkere kruiden.

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.9 van 25 reacties
Print Pin
Beoordeel recept
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Frans
Trefwoord: stoof
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 1 uur 25 minuten
Totale tijd: 1 uur 30 minuten
Servings: 4 personen
Author: Francine
Bewaar dit recept

Ingrediënten:

  • 300 gram kalfsschouder - in stukken
  • 2 courgettes - in blokjes
  • 3 witte uien - in stukken
  • 400 gram champignons - in kwarten
  • 1 potje Persillade (kruidenmix)
  • 1 el bloem
  • 1 bakje creme fraiche - 125 ml
  • 200 ml water
  • olijfolie
  • 2 tenen knoflook gesnipperd
  • krieltjes - voorgekookte

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

  • Dan gaan we stapsgewijs de groente toevoegen. Eerst de uien, bak deze tot ze glazig zijn en voeg dan de courgettes toe. Als laatste de champignons en vervolgens bak je dit een minuut of vijf al omscheppend.
  • In een maatbeker doe je 200 ml lauw water en hier voeg je de bloem aan toe , mix dit goed tot de bloem helemaal is opgelost in het water. Giet het in de pan erbij en voeg de crème fraiche toe. Roer het geheel goed door elkaar en zet de pan dan op een stoofpitje. Laat het zeker een uur stoven, maar twee uur mag ook.
  • Voordat je wilt gaan opdienen neem je een andere koekenpan erbij en ook hier doe je wat olijfolie in. Bak de krieltjes met wat persillade kruiden lekker goudbruin.
Tip: Maak de persillade zelf van peterselie, knoflook en citroenrasp als AH/Jumbo niet aanbieden.
 
•Variatie: Vervang kalf door rund voor goedkopere versie.
Nutrition Facts
Klassieke Franse stoofpot met kalfsschouder & gebakken krieltjes
Amount per Serving
Calories
274
% Daily Value*
Fat
 
1
g
2
%
Saturated Fat
 
0.2
g
1
%
Polyunsaturated Fat
 
0.3
g
Monounsaturated Fat
 
0.03
g
Sodium
 
19
mg
1
%
Potassium
 
697
mg
20
%
Carbohydrates
 
14
g
5
%
Fiber
 
3
g
13
%
Sugar
 
8
g
9
%
Protein
 
5
g
10
%
Vitamin A
 
198
IU
4
%
Vitamin C
 
26
mg
32
%
Calcium
 
40
mg
4
%
Iron
 
1
mg
6
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Beoordeel dit recept
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!
Zelf Franse persillade maken – kruidenmix met knoflook en peterselie
Naar recept gaan
Zelf een potje persillade maken

Vindt je bovenstaand recept lekker? Probeer dan ook eens onderstaande recepten:

Kalfsstoof in dragonsaus met creme fraiche

Eendenborst met kersen cognacsaus

Gegrilde paprika stoofpot met rijst

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

stoofpotje recept

Start » Recepten » Hoofdgerechten » Klassieke Franse stoofpot met kalfsschouder en gebakken krieltjes

5 gedachten over “Klassieke Franse stoofpot met kalfsschouder en gebakken krieltjes”

4.92 from 25 votes (21 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept