Gebakken feta met knoflook olijven

Estimated reading time: 4 minuten

Deze gebakken feta met knoflook olijven brengt de zon op tafel! Met authentieke feta, Kalamata olijven en zongedroogde tomaatjes maak je in slechts 20 minuten een heerlijk borrelhapje of voorgerecht. Perfect met vers brood of als onderdeel van een mezze. Ontdek hoe je dit makkelijke ovengerecht zelf bereidt!

Zoals met eigenlijk alles wat je eet zou smaak vóór prijs moeten komen. Dat geldt zeker voor feta. Er zijn zoveel verschillende kaasjes die als feta verkocht worden maar dat helemaal niet zijn. Je ziet door de bomen het bos niet meer en veelal verdwijnen de goedkopere verpakkingen in het karretje. Wat zonde is want die ” salade kaasjes” hebben zoveel veel minder smaak en doen afbreuk aan de echte feta. Gelukkig heeft feta inmiddels een beschermde naam gekregen waardoor alleen èchte feta ook feta mag heten! Recept gebakken feta uit de oven

gebakken feta met knoflook olijven
Een simpel maar smaakvol gerechtje, lekker bij een salade of borrel.

En dat betekent ook dat de goedkopere producenten hun kaas een andere naam hebben moeten geven. Uiteindelijk betaal ik liever nèt wat meer geld voor “the real deal” dan een nepper…. Haal het zonnetje in huis met deze gebakken feta met knoflook olijven.

gebakken feta met knoflook olijven
Het laagje honing geeft een gouden randje aan de kaas.

Gebakken Feta met Knoflook Olijven – Authentiek Grieks Bijgerecht

Kaas, kaas, kaas waaraan moet feta dan voldoen om ook echt feta te mogen zijn? Wel de kaas moet minimaal 60 dagen gerijpt zijn. En het moet uit Griekenland komen. Maar niet zomaar overal uit Griekenland, er is een bepaald gebied aangewezen. De dieren moeten op traditionele wijze gevoerd worden met voedsel wat specifiek is voor deze regio. En niets anders dan geiten en of schapenmelk mag gebruikt worden.

De warme feta en olijven zijn super lekker!

En zo zijn er nog wel een aantal regeltjes. Zelf ben ik een groot voorstander van dit soort regels. Het houdt de grote producenten op afstand en zorgt ervoor dat kleine boeren ook een bestaan kunnen hebben! Overigens de allerlekkerste feta at ik ooit, jawel, in Griekenland! Dat is vaak het geval met het zonnetje op de bol, op een terrasje en dan een fijne Griekse boerensalade met olijfolie en brood erbij, ik droom even weg hier.

Stap-voor-stap Bereiding van het recept

Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

gebakken feta met knoflook olijven

Authentieke Gebakken Feta met Knoflook Olijven en Honing

Een eenvoudig Grieks bijgerecht van gebakken feta met knoflook olijven, zongedroogde tomaatjes en honing. Perfect als borrelhapje of mezze, klaar in 20 minuten!

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.9 van 52 reacties
Print Pin
Beoordeel recept
Gang: Bijgerecht
Keuken: Grieks
Trefwoord: feta, feta uit de ove, gebakken feta recept, Grieks bijgerecht, Kalamata olijven, olijven, zongedroogde tomaatjes
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Servings: 1 schaal
Author: Francine
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

oven met grill

Ingrediënten:

  • 1 blok feta
  • kalamata olijven
  • knoflook olijven
  • zongedroogde tomaatjes
  • 1 el kappertjes
  • 1 el honing
  • 1 tl persillade kruidenmix

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden (boven-onderwarmte). Neem een kleine ovenschaal en schenk een scheutje olijfolie (ca. 2 el) op de bodem voor extra smaak
  • Leg het blok feta in het midden, vul hem aan met de olijven, kappertjes en zongedroogde tomaatjes.
  • Besmeer de bovenkant van het blok feta in met de honing.
  • Zet de schaal in de voorverwarmde oven en bak 5 minuten op 200 graden. Schakel daarna over naar de grillstand (middelhoog vermogen) en grill nog 3-5 minuten tot de randjes van de feta goudbruin zijn. Blijf erbij, want dit kan snel gaan!
  • Schakel je oven in op de grill stand ( gemiddeld vermogen ) en grill de kaas tot de randjes mooi goudbruin zijn.
  • Bestrooi met een beetje persillade en serveer met brood.
  • Heerlijk Happen!
Nutrition Facts
Authentieke Gebakken Feta met Knoflook Olijven en Honing
Amount per Serving
Calories
6
% Daily Value*
Fat
 
1
g
2
%
Saturated Fat
 
1
g
6
%
Polyunsaturated Fat
 
1
g
Monounsaturated Fat
 
1
g
Cholesterol
 
1
mg
0
%
Sodium
 
39
mg
2
%
Potassium
 
2
mg
0
%
Carbohydrates
 
1
g
0
%
Fiber
 
1
g
4
%
Sugar
 
1
g
1
%
Protein
 
1
g
2
%
Vitamin A
 
6
IU
0
%
Vitamin C
 
1
mg
1
%
Calcium
 
5
mg
1
%
Iron
 
1
mg
6
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Beoordeel dit recept Promotion partner of Verdify
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Feta, zoals in Gebakken feta met knoflook olijven eten wij het best wel vaak, ben jij er ook zo dol op? Probeer dan eens één van deze recepten:

Deze zalm met feta-korst en kruiden uit de oven.

Of deze sjalotjes tarte tatin gevuld met feta.

Dol op aardbeitjes? Dan zeker deze salade met aardbei en feta maken!

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

Start » Recepten » Hapjes » Gebakken feta met knoflook olijven

6 gedachten over “Gebakken feta met knoflook olijven”

4.93 from 52 votes (47 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept