Geschatte leestijd: 4 minuten
Gelijk maar eens aan jullie zelf vragen: heb je wel eens zwezerik gegeten? Ikzelf had het nog nooit klaargemaakt en dacht dat het hoog tijd was om het te proberen. Zwezerik is een orgaanvlees dat zich tussen het borstbeen en de luchtpijp van een dier bevindt en is eigenlijk een soort klier. Het is een zacht, sappig stukje vlees en wordt beschouwd als een delicatesse. Er zijn twee soorten zwezerik: de hartzwezerik, die compact en rond is en het beste stukje is, en de halszwezerik, die langwerpig is en iets minder hoog aangeschreven staat. zwezerik eten
Ik besloot om gebakken zwezerik te maken met groentepuree voor vrienden die een avondje kwamen dineren. Het was een culinair avontuur omdat het mijn eerste keer was dat ik dit gerecht bereidde. Ik moest voorzichtig te werk gaan om de zwezerik op de juiste manier te bereiden, zodat het sappig en zacht zou zijn. Na het bakken heb ik de zwezerik op een bedje van romige groentepuree gelegd en het geheel geserveerd aan mijn vrienden. Ze vonden het allemaal verrukkelijk en waren aangenaam verrast.
Ik ben blij dat ik het aangedurfd heb om dit gerecht te maken. Het was een leuke culinaire ervaring. Ik zou het zeker aanraden aan anderen die avontuurlijk genoeg zijn om het te proberen.
.
En zo maak je de Gebakken zwezerik met groentepuree:
Begin eerst met het weken van de zwezerik in koud water. Blijft het water verversen tot het water schoon blijft.
Pak vervolgens een pan erbij en doe hier ruim water in, voeg een scheutje azijn en wat zout toe en breng het aan de kook.
Dan schep je de zwezerik in de pan en pocheer je hem ongeveer 8 tot 10 minuten. Zet ondertussen een kom met ijskoud water op je aanrecht. (doe eventueel wat extra ijsklonten in de kom erbij.)
Zodra de zwezerik gepocheerd is schep je hem in de kom met ijskoud water en laat je hem afkoelen.
Nu kun je voorzichtig de vellen van de zwezerik aftrekken en eventueel wat vetrestjes die eraan vast zitten. Leg de zwezerik dan voor een kwartier in de koelkast.
De zwezerik bakken
Haal de zwezerik uit de koelkast en snij hem in plakken van ongeveer 2 cm dikte. Bestrooi met peper en zout en haal ze dan voorzichtig door de bloem zodat er aan beide zijdes een bloemlaagje zit.
Verwarm een koekenpan en voeg hier een klont geklaarde boter aan toe. Je kunt zelf boter klaren, maar tegenwoordig kun je het ook gewoon in de supermarkt kopen. Je kunt het ook kennen onder de naam “Ghee”.
Bak ten slotte de zwezerik mooi goudbruin aan beide zijdes en laat even uitlekken op een keukenpapiertje. zwezerik eten
Gebakken zwezerik met groentepuree
Zoals jullie op de foto kunnen zien heb ik dit geserveerd als hoofdgerecht. Ik serveerde de zwezerik met een wortelpuree, doperwtenpuree, kalfsjus, gebakken sjalotjes en wat gebakken paddestoelen.
Verwarm je borden lekker voor in de oven zo kun je alles warm serveren.
Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.
Gebakken zwezerik met groentepuree
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
Afdrukken Mail recept Pin Beoordeel receptLekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
- Begin eerst met het weken van de zwezerik in koud water. Blijft het water verversen tot het water schoon blijft.
- Pak vervolgens een pan erbij en doe hier ruim water in, voeg een scheutje azijn en wat zout toe en breng het aan de kook.
- Dan schep je de zwezerik in de pan en pocheer je hem ongeveer 8 tot 10 minuten. Zet ondertussen een kom met ijskoud water op je aanrecht. (doe eventueel wat extra ijsklonten in de kom erbij.)
- Zodra de zwezerik gepocheerd is schep je hem in de kom met ijskoud water en laat je hem afkoelen.
- Nu kun je voorzichtig de vellen van de zwezerik aftrekken en eventueel wat vetrestjes die eraan vast zitten. Leg de zwezerik dan voor een kwartier in de koelkast.
De zwezerik bakken
- Haal de zwezerik uit de koelkast en snij hem in plakken van ongeveer 2 cm dikte. Bestrooi met peper en zout en haal ze dan voorzichtig door de bloem zodat er aan beide zijdes een bloemlaagje zit.
- Verwarm een koekenpan en voeg hier een klont geklaarde boter aan toe. Je kunt zelf boter klaren, maar tegenwoordig kun je het ook gewoon in de supermarkt kopen. Je kunt het ook kennen onder de naam “Ghee”.
- Bak ten slotte de zwezerik mooi goudbruin aan beide zijdes en laat even uitlekken op een keukenpapiertje.
Wil je meer recepten uitproberen zoals Gebakken zwezerik met groentepuree? Kijk dan eens naar onderstaande recepten
Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!
zwezerik eten
Verassend lekker