Gebakken zwezerik met groentepuree

Gebakken zwezerik met groentepuree

Gelijk maar eens aan jullie zelf vragen: heb je wel eens zwezerik gegeten? Ik had het zelf nog nooit klaar gemaakt en daar werd het dus hoogtijd voor. De zwezerik is een orgaan ( een soort klier) en deze vindt je tussen het borstbeen en de luchtpijp. Het is een een stuk orgaanvlees. Het beste stukje is de hartzwezerik die is rond en compact. Het iets mindere deel is langwerpig en heet de halszwezerik. Het is echt een delicatesse en een heel zacht stukje orgaanvlees. Ik maakte deze gebakken zwezerik met groentepuree voor vrienden van ons die een avondje kwamen dineren.

Gebakken zwezerik met groentepuree
Dank aan Ewouter Blokland die de foto’s maakte van mijn gerechten tijdens dit diner.

Dit heb je nodig:

  • een hartzwezerik
  • geklaarde boter ( bij de appie te krijgen)
  • zout / peper
  • azijn
  • bloem

En zo maak je het:

Begin eerst met het weken van de zwezerik in koud water. Blijft het water verversen tot het water schoon blijft.

Pak vervolgens een pan erbij en doe hier ruim water in, voeg een scheutje azijn en wat zout toe en breng het aan de kook.

Gebakken zwezerik met groentepuree
De hartzwezerik is mooi rond en compact.

Dan schep je de zwezerik in de pan en pocheer je hem ongeveer 8 tot 10 minuten. Zet ondertussen een kom met ijskoud water op je aanrecht. (doe eventueel wat extra ijsklonten in de kom erbij.)

Zodra de zwezerik gepocheerd is schep je hem in de kom met ijskoud water en laat je hem afkoelen.

Nu kun je voorzichtig de vellen van de zwezerik aftrekken en eventueel wat vetrestjes die eraan vast zitten. Leg de zwezerik dan voor een kwartier in de koelkast.

Gebakken zwezerik met groentepuree
Deze zwezerik at ik in Lille bij restaurant La Paix

De zwezerik bakken

Haal de zwezerik uit de koelkast en snij hem in plakken van ongeveer 2 cm dikte. Bestrooi met peper en zout en haal ze dan voorzichtig door de bloem zodat er aan beide zijdes een bloemlaagje zit.

Verwarm een koekenpan en voeg hier een klont geklaarde boter aan toe. Je kunt zelf boter klaren, maar tegenwoordig kun je het ook gewoon in de supermarkt kopen. Je kunt het ook kennen onder de naam “Ghee”.

Bak ten slotte de zwezerik mooi goudbruin aan beide zijdes en laat even uitlekken op een keukenpapiertje.

Gebakken zwezerik met groentepuree

Zoals jullie op de foto kunnen zien heb ik dit geserveerd als hoofdgerecht. Ik serveerde de zwezerik met een wortelpuree, doperwtenpuree, kalfsjus, gebakken sjalotjes en wat gebakken paddestoelen.

Verwarm je borden lekker voor in de oven zo kun je alles warm serveren en daarna : Heerlijk Happen!

Gebakken zwezerik met groentepuree
Een workshop volgen bij de Crole Hoeve is super interessant. Je ziet alles van a tot z en gaat lekker zelf aan de slag.
De zwezerik heb ik gekregen van Leon van de Crole Hoeve. Wil jij ook eens een kijkje nemen op zijn boerderij? Dat kan je kunt er meerdere workshops volgen en een uitgebreide rondleiding krijgen op het bedrijf. AS zaterdag 23-3 is er weer een workshop van kop tot staart, geef je via mij op en krijg dan 10% korting op de totaalprijs.

1 gedachte over “Gebakken zwezerik met groentepuree”

  1. Pingback: Week 9.19 weekvlog Heerlijke Happen - Heerlijke Happen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *