Estimated reading time: 4 minuten
Gegrilde aubergine met geitenkaas mousse
De diepe warme paarse kleur van aubergine vind ik prachtig. Ik neem ze altijd voorzichtig mee naar huis omdat ik het mooie schilletje niet wil beschadigen. Eigenlijk is de aubergine de vrucht van deze plant maar hij staat in het rijtje bij de groenten. Deze gegrilde aubergine van de bbq met geitenkaas mousse is een heerlijke lauwwarme salade.
Als je hem serveert in kleine porties, hij makkelijk als leuk voorgerechtje kan dienen. Kies voor lekkere zoete tomaatjes erbij in verschillende kleuren zo heb je een vrolijk bordje op tafel staan. Gegrilde aubergine met geitenkaas mousse! Gegrilde aubergine van de BBQ kan natuurlijk ook!
Aubergine, ook wel bekend als ‘eierplant’, is een paarsachtige, peervormige groente die veel gebruikt wordt in de mediterrane en Midden-Oosterse keuken. Aubergine heeft een stevige textuur en een milde, enigszins bittere smaak die goed combineert met andere kruiden en specerijen.
Aubergines zijn rijk aan vezels, vitamine B1, B6 en K, evenals mineralen zoals kalium en koper. De paarse kleur van aubergines is te danken aan anthocyanen, een type antioxidant dat kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en het beschermen van cellen tegen schade.
Aubergines kunnen op verschillende manieren worden bereid, zoals grillen, bakken, roosteren of frituren. Een van de populairste gerechten met aubergine is moussaka, een Grieks gerecht dat bestaat uit laagjes aubergine, gehakt, aardappelen en bechamelsaus. Aubergine kan ook worden gebruikt in stoofschotels, ovenschotels, curry’s en pastagerechten.
Een bekend gerecht uit de Midden-Oosterse keuken is baba ganoush, een dip gemaakt van geroosterde aubergine, knoflook, citroensap en tahini. Aubergine kan ook worden gebruikt als vervanger voor vlees in vegetarische gerechten, bijvoorbeeld in aubergine-pompoen lasagne of gevulde aubergines met feta en tomaat.
En dit is hoe je het maakt:
-We maken eerst de geitenkaasmousse voor de gegrilde aubergine met geitenkaas mousse. Meng in een schaal met een mixer de slagroom met de zachte geitenkaas en voeg hier de honing, rode port en een snufje peper aan toe. Doe de mousse in spuitzak en leg deze even weg in de koelkast.
-Snij de aubergines in plakken van maximaal 1 cm dik en bestrooi ze flink met zout, zet ze vervolgens in een vergiet rechtop en laat ze zo een half uurtje uitlekken.
-Spoel ze daarna even af en dep ze droog, neem wat olijfolie en smeer de plakken hiermee in. Je kunt er wat verse zwarte peper op strooien en grill ze daarna om en om op een grillplaat of grillpan.
-Snij de tomaatjes door midden en hak de hazelnootjes. Deze kun je even in een koekenpan roosteren om er nog wat extra smaak aan te geven.
-Als je de tomaatjes wat zachter wil hebben kun je ze even 3 minuten op 200 graden in de oven bakken.
Gegrilde aubergine met geitenkaas mousse
Pak de borden erbij en leg hier als eerste de plakken aubergine op. Verdeel vervolgens de mousse in mooie toefjes over de aubergine en garneer met de tomaatjes, basilicumblaadjes en avocado. Strooi als laatste nog wat hazelnootjes eroverheen en serveer het geheel met een soepele merlot. Geniet van de heerlijke gegrilde aubergine van de barbecue!
Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.
Gegrilde aubergine met geitenkaas mousse
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
Afdrukken Mail recept Pin Beoordeel receptBenodigdheden:
Ingrediënten:
- 2 aubergines
- 300 gram gekleurde tomaatjes
- Verse basilicum blaadjesGegrilde aubergine met geitenkaas mousse
- 75 gram hazelnootjes - gehakte
- Peper
- Olijfolie
- 1 avocado
Voor de geitenkaasmousse:
- 100 ml slagroom
- 100 gram zachte geitenkaas
- 1 eetlepel honing
- 2 eetlepels rode port
- Snufje peper
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
- We maken eerst de geitenkaasmousse. Meng in een schaal met een mixer de slagroom met de zachte geitenkaas en voeg hier de honing, rode port en een snufje peper aan toe. Doe de mousse in spuitzak en leg deze even weg in de koelkast.
- Snij de aubergines in plakken van maximaal 1 cm dik en bestrooi ze flink met zout, zet ze vervolgens in een vergiet rechtop en laat ze zo een half uurtje uitlekken.
- Spoel ze daarna even af en dep ze droog, neem wat olijfolie en smeer de plakken hiermee in. Je kunt er wat verse zwarte peper op strooien en grill ze daarna om en om op een grillplaat of grillpan.
- Snij de tomaatjes door Gegrilde aubergine met geitenkaas moussemidden en hak de hazelnootjes. Deze kun je even in een koekenpan roosteren om er nog wat extra smaak aan te geven.
- Als je de tomaatjes wat zachter wil hebben kun je ze even 3 minuten op 200 graden in de oven bakken.
- Neem de borden erbij en leg hier als eerste de aubergine plakken op, spuit met de mousse mooie toefjes op deze plakken en garneer met de tomaatjes, basilicumblaadjes, de avocado en strooi als laatste wat hazelnootjes erover en serveer met een soepele merlot
Wil je meer recepten uitproberen zoals dit aubergine met geitenkaas mousse recept? Kijk dan eens naar onderstaande recepten
Gegrilde coquille met avocadocrème en paling
Couscous salade met geitenkaas
Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!
Kunstwerkje