Gegrilde coquille met avocadocrème en paling

Gegrilde coquille met avocadocrème en paling

Een amuse is bedacht om je smaakpapillen eens wakker te schudden. Tegenwoordig krijg je het vaak in een restaurant voordat je aan het diner begint, maar eigenlijk werd het tussen de verschillende gangen geserveerd. En om dit jaar ons kerstdiner eens feestelijk van start te laten gaan maakte ik een gegrilde coquille met avocadocrème en paling. Ik stuurde een whatsapp berichtje naar mijn vishandel met de vraag of hij knetter verse coquilles voor me mee kon nemen, en natuurlijk was dat bij Ed geen probleem. Zo vers zelfs dat ze nog in de schelp zaten en hij ze live voor mijn neus heeft schoongemaakt. De schelpen nam ik mee naar huis om de amuse in op te dienen, want het is zonde om deze weg te gooien!

Gegrilde coquille met avacodocrème en paling
De heerlijke zachte avocadocrème past goed bij de gegrilde coquille.

Gegrilde coquille met avocadocrème en paling

Een prachtige amuse waarmee je het kerstdiner kunt starten.
Voorbereidingstijd15 min
Gang: amuse
Keuken: European
Trefwoord: avocado, coquille, paling
Porties: 4 personen
Auteur: Francine

Equipment

  • grill pan
  • St Jacobs schelpen

Ingrediënten

  • 4 coquilles met schelp ( vraag je visboer ze schoon te maken)
  • 2 rijpe avocado's
  • 1 stuk paling
  • zeekraal 3 tot 4 takjes per schelp
  • olijfolie
  • zout / peper
  • 1 citroen

Instructies

  • We maken eerst de avocadocrème, doe het vruchtvlees in een keukenmachine en breng op smaak met peper en zout en het sap van 1 citroen erbij. Mix het geheel dan tot een gladde saus.
  • Schep een paar lepeltjes in de de schone schelpen.
  • In een kleine koekenpan met wat olijfolie bak je kort ( een minuut ) de zeekraal takjes en leg deze vervolgens op de avocadocrème.
  • Verhit je grill pan, giet er een beetje olijfolie in. Grill de coquilles aan beide zijdes voor 2 minuutjes.
  • Snijd de paling in kleine reepjes.
  • Leg de gegrilde coquilles in de schelp en decoreer met de stukjes paling en serveer.
  • Heerlijk Happen.
Gegrilde coquille met avacodocrème en paling
Een fijne amuse om je Kerstdiner mee af te trappen.

Gegrilde coquille met avocadodocrème en paling

De Sint Jacobsschelpen ken je waarschijnlijk wel van de welbekende vorm van de schelp. Olieconcern Shell maakt ook gebruik van dat teken. In het Christendom werd de schelp gebruikt door bedevaartslieden die hem op hun jas genaaid droegen. Zij liepen naar Santiago de Compostella. Grappig weetje is dat in vroeger tijden het dragen van de schelp je beschermde tegen struikrovers en ander tuig omdat een erecode ze ervan weerhield deze bedevaartslieden te overvallen. Overigens dragen zij de schelp met het slot naar boven, Shell doet dat met het slot naar beneden. In de keuken van tegenwoordig zijn coquilles nog steeds een luxe gerechtje en deze misstaat dus ook zeker niet op je kersttafel.

Meer ideetjes voor een lekkere amuse? Dat kan! Maak eens één van deze amuses:

Gegrilde coquille met avacodocrème en paling
Het ziet er super de luxe uit, maar is heel makkelijk te maken.
Volg jij Heerlijke Happen al op Instagram of Facebook? Dat zou ik natuurlijk erg leuk vinden. Maak je dit recept tag me dan even zodat ik jullie creaties ook kan bewonderen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *