Gegrilde tonijn sandwich met cheddar

Gegrilde tonijn sandwich met cheddar

Je hebt hem vast al eens gemaakt! En zo niet dan moet je zeker aan de slag met deze tuna melt tonijn tosti. Om je vingers bij af te likken.
Gegrilde tonijn sandwich met cheddar

Op 2 mei is het alweer de 5e WTD. Wat is dat dan hoor ik je denken? De Verenigde Naties ( VN ) heeft besloten om 2 mei als Wereld Tonijn Dag te vieren. Sinds 2017 wordt deze dag gebruikt om stil te staan bij de tonijnvangst. En dat is niet om ons maar méér en méér tonijn te laten eten, maar juist stil te staan bij het verduurzamen van de vangst. De visvangst staat onder druk, tonijn is een gewilde vis en er wordt gezocht naar verbeteringen om deze vis niet uit te laten sterven. Het aantal MSC-gecertificeerde visserijen groeit gelukkig. Dat helpt enorm bij het kiezen voor duurzame vis. Of je nou kiest voor vers, diepvries of uit blik. Zo ook bij deze gegrilde tonijn sandwich met cheddar. Want dat is het recept wat je van mij krijgt op deze WTD, en zo kunnen we de dag heerlijk vieren met deze tuna melt tonijn tosti.

tuna melt

Tonijn, er is méér dan één soort!

Tonijn is een populaire en veel gegeten vis. Er zijn gebieden in de wereld waar de visserij op deze grote vissen de enige bron van inkomsten is. De gehele handel in tonijn vertegenwoordigt bijna 30% van de totale wereldhandel in visserijproducten. Wist jij dat er een veertigtal soorten tonijn bestaan? Ze behoren tot de markreelachtigen en zwemmen in de Atlantische, Stille, en Indische oceaan, maar ook in de Middellandse zee kun je tonijn vinden. De vis is een warmbloedige vis en heeft roze vlees, je kent het vast van je sashimi en sushi. We kennen veelal de blauwvin, grootoog, geelvin en skipjack tonijn die een vangst vertegenwoordigen van zo’n 42 miljard dollar! Ten opzichte van 2019-2020 is er een verdubbeling van de wereldwijde tonijnvangst die in het MSC-programma zijn opgenomen. Het gaat dus langzaam de goede kant op in deze branche.

tonijn tosti
Een visser met een skipjack tonijn

Kiezen voor duurzaam

Je kunt als consument wel degelijk een grote rol spelen door bewust te kiezen. Want de realiteit is dat het met sommige tonijn helemaal niet zo goed gaat door overbevissing. Er zijn verschillende soorten vangstmethodes die allemaal een andere impact op het marineleven hebben. De ene tonijn is dus zeker de andere niet! Kiezen voor MSC-gecertificeerde tonijn garandeert je vis die traceerbaar is van boot tot bord. Inmiddels is bijna 30% van de wereldwijde tonijnvangst MSC gecertificeerd en de meerderheid van de commerciële tonijnbestanden zijn op gezond niveau, en ook het aanbod groeit hard. Er is dus zat vis die je wel met een gerust hart kunt kopen. Het helpt de verduurzaming en je kunt deze vis volop vinden in de Nederlandse supermarkten. Jouw keuze voor de juiste tonijn helpt dat proces. Jij beloont door deze aankoop dus de bedrijven die zich inzetten voor minder bijvangst en een duurzaam stukje vis op jouw bord.

Gegrilde tonijn sandwich met cheddar

Aan de slag dus met een verantwoord stukje tonijn! We gaan lekker een tuna melt tonijn tosti maken. Een geliefd broodje over de hele wereld waarmee we tonijn met kaas grillen. Een verrassend lekker combinatie! De salade maken we zelf met biologische groenten en MSC-gecertificeerde tonijn. Ik kies voor Fishtales van Bart van Olphen. De bekendste vis-chef van Nederland die een prachtig MSC-gecertificeerd vismerk op de markt heeft. Als je nog meer wilt weten over het MSC-Keurmerk, hun filosofie over het verduurzamen van de visvangst klik dan hier.

Gegrilde tonijn sandwich met cheddar
Gegrilde tonijn sandwich met cheddar

Gegrilde tonijn sandwich met cheddar

Je hebt hem vast al eens gemaakt! En zo niet dan moet je zeker aan de slag met deze tuna melt tonijn tosti. Om je vingers bij af te likken.
5 van 8 stemmen
Afdrukken Pin Rate
Gang: lunch
Keuken: European
Trefwoord: cheddar, tomaat, tonijn, ui
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Porties: 4 personen
calorieën:
Auteur: Francine

Benodigdheden:

koekenpan

Ingrediënten: 

  • 8 bruine boterhammen - zelf gesneden boergondisch brood
  • 16 plakken cheddar kaas
  • 1 blik tonijn
  • 1 rode paprika
  • 1 witte ui
  • 5 augurken
  • 4 eetlepels mayonaise
  • verse peterselie
  • zout /peper
  • 4 eetlepels roomboter

En zo maak je het:

  • We bakken deze tosti's als pan-tosti. We hebben dus een goede koekenpan nodig. Terwijl we bakken kunnen degene die klaar zijn warm worden gehouden in een oven, wel direct daarna serveren.
  • Snipper de ui, hak de augurken, en snijd de paprika in kleine blokjes. Voeg alles toe aan een kom met de mayonaise, uitgelekte tonijn, en breng op smaak met peper, zout en wat fijngehakte peterselie.
  • Besmeer de boterhammen met roomboter aan de buitenzijdes. Aan de binnenkant beleg je de boterhammen met twee plakken cheddar een laag tonijnsalade weer twee plakken cheddar en dan de bovenste boterham erop.
  • Verhit de koekenpan en bak de tosti's aan beide zijdes mooi goudbruin.
  • Heerlijk Happen!
Beoordeel dit recept
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Deze gegrilde tonijn sandwich met cheddar is super lekker, maar ik heb nog meer recepten met tonijn, check deze ook maar eens:

Deze blog tuna melt tonijn tosti “Gegrilde tonijn sandwich met cheddar” is geschreven in samenwerking met het MSC-Keurmerk.

3 gedachten over “Gegrilde tonijn sandwich met cheddar”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling recept