Estimated reading time: 4 minuten
Er zijn genoeg argumenten te vinden waarom wijn wel of juist niet goed voor je zou zijn. Wat ons betreft geldt: zodra het woordje te ergens voor staat is het in de meeste gevallen niet goed voor je. Zo ook bij wijn. Te veel wijn drinken is voor niemand goed. Te weinig wat ons betreft ook niet. (Het leven moet natuurlijk wel leuk blijven hè). Zo nu en dan een glas wijn drinken hoeft ook helemaal niet slecht voor je te zijn. Er zijn zelfs mensen die claimen dat het gezondheidsvoordelen met zich mee brengt. Benieuwd hoe dat zit? En hoe je op een gezonde manier toch af en toe van een glas wijn kunt genieten? Lees dan deze blog “Gezond leven en wijn drinken? Het kan!”
Drink met mate
Het is misschien wat cliché, maar wel een van de belangrijkste tips wat ons betreft. Hoe gezond je ook leeft, als jij in het weekend drie flessen wijn achterover tikt heeft die gezonde leefstijl weinig zin. Balance is key, zo ook wat betreft je alcoholinname. De Nederlandse Gezondheidsraad raadt aan om als je drinkt het bij één glas alcohol per dag te houden. Een avondje stappen of borrelen? Dan wordt aangeraden het bij vier tot vijf glazen te houden. Het gaat uiteindelijk om “gezond leven en wijn drinken? Het kan!”
Gezond leven en wijn drinken? Het kan!
Let op het aantal calorieën
De meeste wijn bevat zo’n 90 – 175 calorieën per glas. Dit is afhankelijk van of de wijn droog of zoet, rood of wit en hoog of laag in alcohol is. Afhankelijk van of jij een man of een vrouw bent mag je meer of minder calorieën binnenkrijgen per dag. Staat er dus een borrelsessie op de planning, houd hier dan rekening mee. De beste optie als je zo min mogelijk calorieën wilt binnenkrijgen en tóch een glas wijn wilt nuttigen is om voor een droge witte wijn of rosé te gaan. Hier zitten namelijk minder restsuikers in. Dus minder calorieën dan in een zoete witte wijn of rode wijn.
Gezondheidsvoordelen?
In de intro noemden we het al: gezondheidsvoordelen. Wil je profiteren van de gezondheidsvoordelen van wijn? Dan kun je het beste af en toe glas rode wijn drinken. In rode wijn zitten namelijk meer antioxidanten dan in andere wijnsoorten. Op lange termijn kunnen antioxidanten mogelijk helpen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten. Deze antioxidanten zijn ook te vinden in diverse soorten groente en fruit. Voor welke je gaat laten we aan jou over ;-).
Koken met wijn? Dat is een goed idee voor een fijne smaakmaker, probeer deze gerechten maar eens:
Een fijne kippendijstoof met portsaus.
Of deze Griekse stifado met Griekse rode wijn.
Klassieke vegetarische rode wijnsaus
Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!
Proost
Cheers! 😉