Estimated reading time: 3 minuten
Ricotta, wie kent het nou niet? Maar wist je dat deze kaas eigenlijk helemaal geen kaas is? Ik leg het uit in deze blog. Daarnaast laat ik zien dat zelf ricotta maken heel gemakkelijk is! Het proces is super simpel en het resultaat erg lekker. We gaan aan de slag met huisgemaakte Italiaanse ricotta. Met een ricotta recept als deze kun je vele kanten op, nadat je het gemaakt hebt kun je er tal van andere recepten mee maken.
Wat is het dan?
Ricotta is een bijproduct. Vroeger had men na het maken van kaas wei (de vloeistof die bij de kaasbereiding ontstaat door het stremmen van de melk na toevoeging van stremsel) over en wisten ze niet wat ze hier mee aan moesten. Dit kookten ze nog een keer en hierdoor ontstond er een klonterige substantie, ricotta! Het woord ricotta betekent daarom ook ‘opnieuw gekookt’.
Het is ook heel makkelijk om zelf te maken. Dit ricotta recept is echter niet van wei gemaakt, maar van volle melk. Het is namelijk heel erg lastig om aan wei te komen. Door de melk tot 90 graden te brengen en er vervolgens citroen en azijn aan toe te voegen gaat de melk stremmen en ontstaan er klonten. Deze klonten laat je uitlekken en zo ontstaat huisgemaakte Italiaanse ricotta. Het proces is dus iets anders, maar zeker niet minder lekker.
Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.
Huisgemaakte Italiaanse ricotta
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
Afdrukken Mail recept Pin Beoordeel receptBenodigdheden:
Ingrediënten:
- 1 ltr volle melk
- 150 ml volle yoghurt
- 1 citroen - hiervan het sap van een ½ citroen
- 1 tl witte wijnazijn
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
- Meng de yoghurt met de melk in de pan.
- Zet de pan op het vuur en verhit tot 90 graden. Zet hiervoor de thermometer in de pan.
- Voeg dan het citroensap en de witte wijnazijn toe en roer goed door.
- Laat de pan voor 20 minuten op het vuur staan op 90 graden.
- Haal vervolgens de pan van het vuur en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
- Giet het in een zeef en laat het uitlekken. Wat in de zeef overblijft en word je ricotta.
- Giet het mengsel na het uitlekken in een kaasdoek of ricottamandje en laat verder uitlekken. Je kunt zelf er voor kiezen hoe dik je de ricotta wilt hebben. Ik vind het lekker als hij wat dikker is dus laat ´m langer uitlekken.
- Laat voor het gebruik koud worden in de koelkast. Ongeveer 3 uurtjes.
- Heerlijk Happen!
Deze blog “huisgemaakte Italiaanse ricotta” is een bijdrage van Tim van La Cucina Di Tim. We crossen virtueel met hem door Italië en hebben al heel wat mooie plekjes bezocht. En heel fijn om te weten: de reis is nog lang niet afgelopen! De komende tijd gaan we dus nog veel meer mooie Italiaanse klassiekers ontdekken. Een paar highlights waar we al gestopt zijn:
Naar Bari voor heerlijke pasta orechiette.
We aten een ijsje in Portofino.
De haven van Genua bracht ons bij het eeuwenoude recept voor pesto.
Van de geboortegrond van Tim zijn familie komt deze fijne notensaus.
De geheimen voor de perfecte risotto lees je hier.
Next stop…. tot volgende maand!
Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!
Zo leuk om dit idd zelf te maken.
De echte persoon!
De echte persoon!
Love homemade ricotta !