klassieke franse uiensoep

Klassieke Franse uiensoep met Gruyère kaas

Estimated reading time: 4 minuten

Het zal jullie niet ontgaan zijn dat ik fan ben van de Franse keuken. De lekkere klassieke bourgondische gerechten. Veelal hele pure recepten met weinig opsmuk maar des te meer smaak. En daarom kan natuurlijk op mijn website deze klassieke Franse uiensoep met kaas niet ontbreken! Deze soep uiensoep recepten is voor mij echt een herfstsoep, lekker met de gruyèrekaas op de stokbroodjes en dan nog even in de oven…

Bij de tweedehands winkel kocht ik ooit mijn nostalgische soepkommen met de welbekende leeuwenkopjes aan de zijkant. Echt een vondst waar ik helemaal gelukkig van kan worden. Ze passen dus helemaal bij deze heerlijke herfstsoep. Uiensoep recepten zijn dus helemaal niet ingewikkeld, maar oh zo lekker!

Klassieke Franse uiensoep
Een ware klassieker met volop smaak.

Klassieke Franse uiensoep

Nu had ik jullie graag de historie van de leeuwenkopjes op de soepkom willen vertellen. Maar helaas is het me niet gelukt hier meer achtergrond info over te vinden dus voor wie dit weet: vertel het me vooral in de comments hieronder. Wel herinner ik me nog een mooie vader-dochterdag die ik met mijn vader in Antwerpen had. Missie van de dag was het vinden van de soepkommetjes met het leeuwenkopje aan de zijkant. Het is ons uiteindelijk gelukt en we waren trots als een pauw.

Klassieke Franse uiensoep
Serveer de soep in kleine kommen als een starter voor een heerlijk herfstdiner met vrienden.

Het was een heerlijke dag genietend van lekker eten in Antwerpse eettentjes en samen op stap te zijn. Ik ga ze missen deze dagen, maar gelukkig heb ik mijn herinneringen nog.

Je kunt de klassieke Franse uiensoep met kaas heel prima ook een paar uur langer laten stoven om de smaak van de laurier echt tot zijn recht te laten komen. Veelal smaakt hij de dag erna nóg lekkerder als je hem een nachtje laat staan. Verwijder de jeneverbessen en laurier voordat je de soep serveert.

Klassieke Franse uiensoep

Jeneverbessen zijn kleine, zwarte, zaaddragende bessen die groeien aan de jeneverbesstruik, oorspronkelijk afkomstig uit de Balkan. De bessen hebben een kenmerkende, scherpe smaak die vaak wordt omschreven als aardachtig en bitter, en worden veelvuldig gebruikt om dranken zoals gin een unieke smaak en aroma te geven.

Jeneverbessen worden ook gebruikt om sauzen, marinades en vleesgerechten te geven een aardachtige smaak. Ze worden vaak toegevoegd aan recepten voor wild, lam en ander rood vlees. In sommige regio’s worden jeneverbessen ook gebruikt om thee te maken en als kruiden in gerechten zoals stoofschotels en soepen.

Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

klassieke Franse uiensoep

Klassieke Franse uiensoep

Een heerlijke klassieke uiensoep met kaas-crouton!

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.8 van 98 reacties
Afdrukken Pin
Beoordeel recept
Gang: Soep
Keuken: Frans
Trefwoord: gruyere, stokbrood, uien, uiensoep
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 51 minuten
Totale tijd: 1 uur 6 minuten
Porties: 3 personen
Auteur: Francine
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

Ingrediënten:

  • 50 gr roomboter
  • 12 grote uien
  • 1 ltr runderboullion
  • 1 stokbrood
  • 100 gr Gruyère kaas

Kruiden en specerijen

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

  • Pel alle uien en snijd ze vervolgens in dunne ringen.
  • Verhit een grote pan en smelt daar de boter in. Voeg de uien toe en bak ze omscheppend in ongeveer 20 minuten goudbruin.
  • Stel de oven in op 200 graden en bak hier het stokbrood in een minuut of 8 mooi goudbruin. ( tenzij je vers gebakken stokbrood gebruikt). Snijd na het bakken in plakken van een cm of 2.
  • Voeg aan de pan met de uien de bouillon toe, de laurierblaadjes en jeneverbessen, en naar smaak zout en peper. Zet het vuur lager en laat de soep een half uur lekker pruttelen.
  • Zet je oven op de grill-stand. Schep de soep in de kommen en leg er een stukje stokbrood op. Strooi de geraspte gruyère erop en zet in de oven tot de kaas mooi gesmolten is. Haal de kommen met ovenwanten uit de oven en serveer.
  • Heerlijk Happen.
-Last van tranende ogen tijdens het uien snijden? Kijk eventjes in stromend koud water! Tip van mijn moeder, ook een klassieker dus 😉 
-Voor de mensen die het lekker vinden kun je ook een 125ml witte wijn toevoegen bij de stap waar je de bouillon toevoegt. 
Beoordeel dit recept Promotion partner of Verdify
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Natuurlijk heb ik nog veel meer lekkere soepjes zoals klassieke Franse uiensoep op mijn site staan, probeer eens één van de volgende:

Deze heerlijke knolselderij soep met gamba.

Of deze tomatensoep van geroosterde tomaten.

Maar ook deze pompoensoep met geitenkaas is heerlijk.

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

uiensoep recepten

Start » Recepten » Soep » Klassieke Franse uiensoep met Gruyère kaas

10 gedachten over “Klassieke Franse uiensoep met Gruyère kaas”

  1. 5 sterren
    So delicious !

4.81 from 98 votes (92 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept