Klassieke Gentse waterzooi met kippenbouten

Estimated reading time: 10 minuten

Waarom ik dit gerecht klassieke Gentse waterzooi genoemd heb? Omdat dit toch wel een heel klassiek gerecht uit de Belgische keuken is. Als je zoekt naar de meest bekende Belgische recepten staat deze zeker altijd in de top 10 en kon daarom ook niet op mijn site ontbreken. Daarbij is het ook gewoon nog eens erg lekker en niet super ingewikkeld om te maken. De waterzooi kent twee varianten één met vis en één met kip. Dit omdat er rond Gent heel veel kippenboerderijen zitten. Vandaar dat de versie met kip dus ook Gentse waterzooi recept genoemd is. Een gerecht dat al eeuwen bekendheid geniet en zelfs door keizer Karel de 5e tot zijn lieveling gerecht behoorde.

Klassieke Gentse waterzooi

En zo maak je de Klassieke Gentse waterzooi:

Begin met het voorbereiden van de groenten: snijd de wortel en prei in julienne, wat betekent dat je ze in dunne reepjes van ongeveer 5-7 cm lang en 3 mm dik snijdt. Schil de aardappels en snijd ze in tweeën, en snijd de selderijstengels in kleine boogjes, waarbij je de draden kunt verwijderen. Verwarm een grote soeppan en voeg de kippenbouillon toe; breng deze aan de kook voordat je de kippenbouten toevoegt en laat alles twintig minuten op matig vuur koken.

Klassieke Gentse waterzooi

Klassieke Gentse waterzooi

In een grote koekenpan met hoge rand smelt je een beetje roomboter en stooft daarin op laag vuur de groenten en aardappels, terwijl je regelmatig roert. Zodra de kip klaar is, haal je deze uit de pan en verwijder je voorzichtig het vel, waarna je de bouillon zeeft en deze aan de koekenpan met de groenten toevoegt, samen met de schoongemaakte kippenbouten. Vervolgens schenk je 2/3 van de room erbij en laat je het geheel op rustig vuur nog 15 tot 20 minuten pruttelen, terwijl je het op smaak brengt met zout en versgemalen zwarte peper. Tot slot meng je in een kommetje de eierdooier met de rest van de kookroom tot een gladde mix, haal je de pan van het vuur en roer je deze mix door de pan voor een heerlijk gebonden soep.

Klassieke Gentse waterzooi

Neem ten slotte de diepe borden erbij en doe hierin de smakelijke kippenpoot en de kleurrijke groenten, waarbij je alles mooi rangschikt. Schep er een royale hoeveelheid geurige soep bij, zodat al die heerlijke smaken samenkomen. Garneer het met verse bladpeterselie voor een frisse touch en serveer met een heerlijk knapperig stuk ambachtelijk brood om in de dampende soep te dippen. Dit gerecht brengt de warmte van een gezellige maaltijd aan tafel en zorgt voor een onvergetelijke culinaire ervaring.

Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

Klassieke Gentse waterzooi

Klassieke Gentse waterzooi

Waarom ik dit gerecht klassieke Gentse waterzooi genoemd heb? Omdat dit toch wel een heel klassiek gerecht uit de Belgische keuken is.

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.9 van 26 reacties
Afdrukken Pin
Beoordeel recept
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Belgische
Trefwoord: kip
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 10 minuten
Porties: 2 personen
Auteur: Francine
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

Ingrediënten:

  • 2 kippenbouten
  • 1 winterwortel
  • 3 stengels bleekselderij
  • 6 vastkokende aardappels
  • 1/2 prei
  • 1 eierdooier
  • 1 1/2 liter kippenboullion
  • 200 ml kookroom
  • beetje roomboter
  • verse bladpeterselie

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

  • We beginnen eerst met de groenten, snij de wortel en de prei in reepjes ( julienne) en schil de aardappels. Snij de aardappels in tweeën. De selderijstengels snij je in gewoon in kleine boogjes, je kunt de draden verwijderen.
  • Zet een grote soeppan op en doe hierin de kippenbouillon, breng deze aan de kook en voeg de kippenbouten hier aan toe en laat deze op een matig vuur twintig minuten koken.
  • In een grote koekenpan met hoge rand doe je intussen een beetje roomboter en stoof hierin op laag vuur de groenten en de aardappels, roer dit regelmatig even om.Klassieke Gentse waterzooi
  • Wanneer de kip klaar is haal je ze uit de pan en leg ze op een snijplank. Verwijder voorzichtig het vel. De bouillon zeef je en voeg je daarna toe aan de koekenpan met de groenten. Voeg hier ook de schoongemaakte kippenbouten aan toe.
  • Schenk nu 2/3 van de room erbij en laat dit op rustig vuur nog even verder pruttelen zo’n 15 tot 20 minuten, breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.
  • In een kommetje meng je als laatste de eierdooier met de rest van het kookroom tot een gladde mix. Haal de pan van het vuur en roer deze mix door de pan. Dit zorgt ervoor dat je een prachtige gebonden soep krijgt.
Beoordeel dit recept Promotion partner of Verdify
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Wil je meer recepten uitproberen zoals Klassieke Gentse waterzooi? Kijk dan eens naar onderstaande recepten

Waterzooi met asperges en garnaaltjes

Luxe salade met burrata en balsamico dressing

Tijgergarnalen in pittige tomatensaus

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

waterzooi recept soep

Start » Recepten » Hoofdgerechten » Klassieke Gentse waterzooi met kippenbouten

Eén gedachte over “Klassieke Gentse waterzooi met kippenbouten”

4.89 from 26 votes (25 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept