Waterzooi met asperges en Hollandse garnaaltjes

Waterzooi met asperges en garnaaltjes

Geschatte leestijd: 3 minuten

” Hey eten we waterzooi ” was de eerste reactie van mijn man toen ik dit gerecht op tafel zette. Hij wordt zowaar een kenner op het gebied van eten, gerechten en recepten. En dat terwijl het toch echt al een tijdje geleden is dat ik een andere versie van dit gerecht gemaakt heb. En zoals ik ook in het vorige recept schreef, dit is echt een klassieker uit de Belgische keuken. Deze keer is eigenlijk alleen de naam en bereiding van het recept Belgisch. We gaan namelijk aan de slag met puur Hollandse ingrediënten. Echte Hollandse garnaaltjes, asperges van eigen bodem en piepers van de lage landen. En zo hebben we weer een mooi “fusion” gerechtje met onze Zuiderburen. Waterzooi met asperges en Hollandse garnaaltjes asperges recept garnalen

Waterzooi met asperges en Hollandse garnaaltjes
Heerlijke “zooi” dit bordje vol fijne ingrediënten.

Waterzooi met asperges en Hollandse garnaaltjes

Een leuk weetje over de asperge is dat hij enorm lange stengels heeft die tot wel twee meter lang kunnen worden! De asperge is een meerjarige plant die wel tot 10 jaar op hetzelfde veld gekweekt kan worden. Het deel wat boven de grond staat sterft af in de herfst, terwijl het deel wat onder de grond staat kan overwinteren. In Nederland is het seizoen van de asperge maar heel kort helaas. Daarom moet je er snel bij zijn als je deze lekkere groente wilt proeven.

Waterzooi met asperges en Hollandse garnaaltjes
Aardappeltjes kunnen ook door pasta vervangen worden.

De traditie is dat het seizoen begint op de tweede donderdag van april tot 24 juni. Door veranderde temperaturen komen er wel steeds vroeger asperges van het land.

De Hollandse garnaal

De Hollandse garnaal is een beetje grijs-roze. Het zijn vrij stevige beestjes. Zoals wij ze in de winkel kopen zijn ze al gekookt, je hoeft er dus niet heel veel meer mee te doen, anders worden ze taai! In de zee eten ze plantaardig materiaal maar ook prooidieren. Ze kunnen wel tot 8 cm lang worden, maar veelal kennen wij ze als de kleinste garnaaltjes in het schap.

Ziet er toch heerlijk uit zo!

Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

Waterzooi met asperges en Hollandse garnaaltjes

Waterzooi met asperges en Hollandse garnaaltjes

Fantastische combi tussen een Belgisch recept met Hollandse ingrediënten.

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.9 van 40 reacties
Afdrukken Pin
Beoordeel recept
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Belgische
Trefwoord: aardappels, asperges, garnalen, kabeljauw
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 40 minuten
Totale tijd: 55 minuten
Porties: 2 personen
calorieën: 200kcal
Auteur: Francine
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

Ingrediënten:

  • 500 gr witte asperges - Hollandse
  • 200 gr Hollandse garnaaltjes
  • 2 kabeljauwfilets - in stukken
  • 20 tal gekookte krieltjes
  • 200 ml kookroom
  • 1 liter groentebouillon
  • peterselie - verse gehakte fijn gehakt

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

  • Schil eerst de asperges en verwijder een cm of twee van de achterkant. Snijd ze daarna in 4 stukken.
  • Breng in de grote pan een liter groentebouillon aan de kook. ( Deze kun je maken door 2 blokjes op te lossen in een liter water)
  • Kook de stukjes aspegers voor ongeveer 15 minuutjes tot ze bijna gaar zijn. Schep met een schuimspaan uit de pan en in een kom dek af met een deksel of alufolie, zet op warmhouden in de oven op een graadje of 70.
  • In dezelfde bouillon blancheer je de kabeljouwfilets. Deze kun je in een paar stukken snijden. Ook deze schep je als ze gaar zijn met de schuimspaan uit de pan en hou ze warm in de oven met de asperges.
  • Zeef nu de bouillon, giet door een zeef in een andere pan.
  • Voeg de kookroom toe en roer door, breng op smaak met versgemalen peper. Laat rustig inkoken voor een minuutje of 15.
  • Kook ondertussen in een andere pan de aardappeltjes gaar.
  • Is de roomsaus niet dik genoeg voeg dan een papje van maizena met 2 el water toe en laat hem even binden.
  • Schep de vis en asperges en aardappeltjes in diepe borden. Schenk de roomsaus erbij en maak af met de garnaaltjes en de verse fijngehakte peterselie.
  • Heerlijk Happen!
Beoordeel dit recept Promotion partner of Verdify
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Hollandse garnaal, de beste van allemaal toch? Hier nog een paar receptjes voor je:

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

Het recept idee voor dit gerecht komt van de Spar Colruyt Group in België

Waterzooi hollandse garnalen recept met asperges en garnaaltjes

Start » Recepten » Hoofdgerechten » Waterzooi met asperges en garnaaltjes

7 gedachten over “Waterzooi met asperges en garnaaltjes”

  1. Pingback: Klassieke Gentse waterzooi met kippenbouten - Heerlijke Happen

  2. Pingback: Witte asperges in bechamelsaus - Heerlijke Happen

  3. Pingback: Bloemkoolsoep met roze garnaaltjes - Heerlijke Happen

  4. Pingback: Garnalencocktail met avocado en zelfgemaakte saus - Heerlijke Happen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept