Waterzooi met asperges en Hollandse garnaaltjes

Waterzooi met asperges en Hollandse garnaaltjes

” Hey eten we waterzooi ” was de eerste reactie van mijn man toen ik dit gerecht op tafel zette. Hij wordt zowaar een kenner op het gebied van eten, gerechten en recepten. En dat terwijl het toch echt al een tijdje geleden is dat ik een andere versie van dit gerecht gemaakt heb. En zoals ik ook in het vorige recept schreef, dit is echt een klassieker uit de Belgische keuken. Deze keer is eigenlijk alleen de naam en bereiding van het recept Belgisch. We gaan namelijk aan de slag met puur Hollandse ingrediënten. Echte Hollandse garnaaltjes, asperges van eigen bodem en piepers van de lage landen. En zo hebben we weer een mooi “fusion” gerechtje met onze Zuiderburen.

Waterzooi met asperges en Hollandse garnaaltjes
Heerlijke “zooi” dit bordje vol fijne ingrediënten.
Waterzooi met asperges en Hollandse garnaaltjes

Waterzooi met asperges en Hollandse garnaaltjes

Francine
Fantastische combi tussen een Belgisch recept met Hollandse ingrediënten.
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 40 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Belgische
Porties 2 personen

Equipment

  • Grote pan
  • oven

Ingrediënten
  

  • 500 gr Hollandse witte asperges
  • 200 gr Hollandse garnaaltjes
  • 2 kabeljauwfilets in stukken
  • 20 tal gekookte krieltjes
  • 200 ml kookroom
  • 1 liter groentebouillon
  • verse peterselie fijn gehakt

Instructies
 

  • Schil eerst de asperges en verwijder een cm of twee van de achterkant. Snijd ze daarna in 4 stukken.
  • Breng in de grote pan een liter groentebouillon aan de kook. ( Deze kun je maken door 2 blokjes op te lossen in een liter water)
  • Kook de stukjes aspegers voor ongeveer 15 minuutjes tot ze bijna gaar zijn. Schep met een schuimspaan uit de pan en in een kom dek af met een deksel of alufolie, zet op warmhouden in de oven op een graadje of 70.
  • In dezelfde bouillon blancheer je de kabeljouwfilets. Deze kun je in een paar stukken snijden. Ook deze schep je als ze gaar zijn met de schuimspaan uit de pan en hou ze warm in de oven met de asperges.
  • Zeef nu de bouillon, giet door een zeef in een andere pan.
  • Voeg de kookroom toe en roer door, breng op smaak met versgemalen peper. Laat rustig inkoken voor een minuutje of 15.
  • Kook ondertussen in een andere pan de aardappeltjes gaar.
  • Is de roomsaus niet dik genoeg voeg dan een papje van maizena met 2 el water toe en laat hem even binden.
  • Schep de vis en asperges en aardappeltjes in diepe borden. Schenk de roomsaus erbij en maak af met de garnaaltjes en de verse fijngehakte peterselie.
  • Heerlijk Happen!
Trefwoord aardappels, asperges, garnalen, kabeljauw
Waterzooi met asperges en Hollandse garnaaltjes
Aardappeltjes kunnen ook door pasta vervangen worden.

Waterzooi met asperges en Hollandse garnaaltjes

Grappig weetje over de asperge is dat hij stengels heeft die tot wel twee meter lang kunnen worden! De asperge kan wel tot 10 jaar op hetzelfde veld gekweekt worden. Het deel wat boven de grond staat sterft af in de herfst, en wat onder de grond staat kan overwinteren. In Nederland is het seizen maar heel kort helaas. De traditie is dat het seizoen begint op de tweede donderdag van april tot 24 juni. Door veranderde temperaturen komen er wel steeds vroeger asperges van het land.

De Hollandse garnaal

De Hollandse garnaal is een beetje grijs-roze. Het zijn vrij stevige beestjes. Zoals wij ze in de winkel kopen zijn ze al gekookt, je hoeft er dus niet heel veel meer mee te doen, anders worden ze taai! In de zee eten ze plantaardig materiaal maar ook prooidieren. Ze kunnen wel tot 8 cm lang worden, maar veelal kennen wij ze als de kleinste garnaaltjes in het schap.

Hollandse garnaal, de beste van allemaal toch? Hier nog een paar receptjes voor je:

Waterzooi met asperges en Hollandse garnaaltjes
Ziet er toch heerlijk uit zo!
Het recept idee voor dit gerecht komt van de Spar Colruyt Group in België
Volg jij Heerlijke Happen al op Instagram of Facebook? Dat zou ik natuurlijk erg leuk vinden. Maak je dit recept tag me dan even zodat ik jullie creaties ook kan bewonderen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *