Estimated reading time: 4 minuten
Warm jezelf op met deze heerlijk kruidige curry met zoete aardappel, kip en rode linzen! Een smaakvol comfort food gerecht, perfect voor koudere dagen. Malse kipfilet, zachte zoete aardappel en voedzame linzen zwemmen in een romige kokosmelksaus, op smaak gebracht met een rijke mix van kurkuma, komijn, koriander en een vleugje kaneel. Dit makkelijke curry recept staat relatief snel op tafel en is ideaal als smaakvolle avondmaaltijd, geserveerd met rijst
De hype is geboren en we duiken er met z’n allen bovenop! Laat ik me verleiden? Of doe ik er niet aan mee? Ik deel in ieder geval een fijn recept van kruidige curry met zoete aardappel in deze blog.

Food hypes op sociale media
Voor een onderzoek van wat studentes van een hoge school werd ik recent geïnterviewd. Zij vroegen mij onder andere naar wat ik het meest vervelend vindt in de foodscene. Ik wist gelijk wat mijn antwoord zou zijn, omdat op dat moment er weer een mega hype gaande was. En heel eerlijk ik haat hypes.
Er zijn over de jaren heen al zoveel voedselhypes geweest, dat ik er stiekem eigenlijk een beetje allergisch voor ben. Ergens begrijp ik sommige hypes, als het een nieuw product is of een nieuw gerecht. Echter sommige hypes begrijp ik niet. Dat zijn dan hypes zoals het dagelijks eten van avocado of zoete aardappel. Begrijp mij niet verkeerd, ook ik ben er gevoelig voor. Maar waarom is er altijd gelijk zo’n enorme overdaad?
Avocado, niet meer weg te denken
Er is ooit kennelijk iemand begonnen met het prakken van een avocado om deze vervolgens op een cracker te smeren. Bij mij thuis gebeurde dat niet. Ik at gewoon een cracker met kaas of jam. Maar toch ergens op de aarde pakte iemand een avocado erbij, prakte hem en at dit op een cracker. Had hij eigenlijk stiekem wat guacamole over, en smeerde hij dit op zijn cracker? Want eerlijk is eerlijk, een avocado smaakt op zichzelf namelijk naar… tja vrij weinig.
Hoe dan ook, dit zijn eeuwenoude levensmiddelen die ineens overal opduiken en vaak ook gelijk “super healthy” moeten zijn. Neem ook de zoete aardappel. Toen ik in Engeland woonde (ik heb daar in mijn jeugd gewoond), was zoete aardappel een standaard optie in de schoolkantine. Waarom is het dan nu opeens iets wat overal en in iedere vorm bij ons opduikt?

Overstag dan maar….
Of ik het nou ècht haat weet ik eigenlijk niet, want op den duur wordt ik toch in bepaalde mate geïntrigeerd met de vraag: “is het dan echt zó geweldig?” of “zó healthy?”. Misschien irriteert mij dat het nog het meeste, dat de hype mij ergens toch nieuwsgierig maakt. Zo werkt het natuurlijk eigenlijk met alles in het leven. Alles wat gepromoot wordt, wekt op een bepaalde manier interesse. Dat is dan ook niet anders als het gaat om voeding of als je het verder trekt naar lifestyle.

Ach ja, inmiddels ligt in mijn groentelade ook altijd een zak zoete aardappel, eet ik ook soms een cracker met avocado en vervang ik mijn pasta met courgetti. Hypes they get me too 😉 zoete aardappel recept
Stap-voor-stap Bereiding van het recept
Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

Kruidige curry met zoete aardappel
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
Print Mail recept Pin Beoordeel receptBenodigdheden:
Ingrediënten:
- 400 gram kipfilet
- 2 zoete aardappels
- 2 rode punt paprika's
- 1 rode ui
- 2 sjalotten
- 3 tenen knoflook
- 2 tomaten
- 75 gram roze linzen
- 300 gram rijst
- 400 ml kokosmelk
Kruiden en specerijen:
- 1 el kurkuma
- 1 el komijnzaad
- 1 el korianderzaad
- 2 el Paprika poeder
- ½ tl kaneelpoeder
- cayennepoeder - naar smaak
- zout
- peper
- nootmuskaatpoeder
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
- Snipper de ui, de sjalotten en pers de knoflook. Snijd de paprika, zoete aardappel en tomaten en kipfilet in blokjes.
- Verhit wat olie in een wok of hapjespan. Fruit de knoflook aan en voeg de kipfilet toe.
- Bak op middelhoog vuur en voeg de ui en sjalotten toe. Bak voor een 5 minuutjes. Voeg alle genoemde kruiden en specerijen (kurkuma, komijn, koriander, paprikapoeder, kaneel, cayenne naar smaak) toe aan de pan. Bak deze al roerend 1-2 minuten mee op middelhoog vuur tot de geuren goed vrijkomen. Dit ‘aanfruiten’ intensiveert de smaak
- Voeg de rest van de groenten en de zoete aardappel toe. Bak de groenten een aantal minuten.
- Voeg vervolgens de kokosmelk en de linzen toe. Roer het geheel goed door. Roer het geheel goed door. Breng aan de kook, zet dan het vuur lager (middellaag) en laat de curry met deksel op de pan circa 20 minuten zachtjes pruttelen, of tot de zoete aardappel en linzen gaar zijn. Roer af en toe om aanbakken te voorkomen.
- Kook intussen de rijst gaar. Serveer de curry met rijst en wellicht een naan broodje.
- Heerlijk Happen!
Over de Gastblogger & Meer Recepten
Deze blog “kruidige curry met zoete aardappel” is geschreven door gast foodie Franciska van My Foody Life. Meer van haar lezen? Check dan deze blog(s) eens:
Romige bloemkoolsoep met spekjes.
Een gezonde “treat” : bananenbrood!
Lekkere ontbijt granola met kaneel.
Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!
zoete aardappel recept
Heerlijk!
Was echt heerlijk