Kruidige curry met zoete aardappel

Kruidige curry met zoete aardappel

Zoete aardappel, wat was het een tijd een hype! Nu ingeburgerd als fijne groente die we ook prima in een curry kunnen verwerken.
Kruidige curry met zoete aardappel

Avocado, zoete aardappel, kokosolie, verstopte groenten of juist groente in plaats van een tarwe basis. Peulvruchten, vergeten groenten die ineens niet meer vergeten zijn, linzen, kikkererwten, humus. Pizza’s van groente bodems of groenten chips, noorse kwarkjen, in kwarten gevouwen wraps als tosti. Vegan vleesvervangers of shashuka….. De lijst is eindeloos en inééns is het er. Ineens eet iedereen deze gerechtjes. Ineens is dit gezonder of wat voor andere reden dan ook. De hype is geboren en we duiken er met z’n allen bovenop! Laat ik me verleiden? Of doe ik er niet aan mee? Ik deel in ieder geval een fijn recept van kruidige curry met zoete aardappel in deze blog.

Kruidige curry met zoete aardappel
Hypes, eigenlijk heeft Franciska er niet zo veel mee, gaat ze voor de bijl?

Food hypes op sociale media

Voor een onderzoek van wat studentes van een hoge school werd ik recent geïnterviewd. Zij vroegen mij onder andere naar wat ik het meest vervelend vindt in de foodscene. Ik wist gelijk wat mijn antwoord zou zijn, omdat op dat moment er weer een mega hype gaande was. En heel eerlijk ik haat hypes. 

Er zijn over de jaren heen al zoveel voedselhypes geweest, dat ik er stiekem eigenlijk een beetje allergisch voor ben. Ergens begrijp ik sommige hypes, als het een nieuw product is of een nieuw gerecht. Echter sommige hypes begrijp ik niet. Dat zijn dan hypes zoals het dagelijks eten van avocado of zoete aardappel. Begrijp mij niet verkeerd, ook ik ben er gevoelig voor. Maar waarom is er altijd gelijk zo’n enorme overdaad?

zoete aardappel recept
De avocado op een cracker of rijstwafel…

Avocado, niet meer weg te denken

Er is ooit kennelijk iemand begonnen met het prakken van een avocado om deze vervolgens op een cracker te smeren. Bij mij thuis gebeurde dat niet. Ik at gewoon een cracker met kaas of jam. Maar toch ergens op de aarde pakte iemand een avocado erbij, prakte hem en at dit op een cracker. Had hij eigenlijk stiekem wat guacamole over, en smeerde hij dit op zijn cracker? Want eerlijk is eerlijk, een avocado smaakt op zichzelf namelijk naar… tja vrij weinig. 

Hoe dan ook, dit zijn eeuwenoude levensmiddelen die ineens overal opduiken en vaak ook gelijk “super healthy” moeten zijn. Neem ook de zoete aardappel. Toen ik in Engeland woonde (ik heb daar in mijn jeugd gewoond), was zoete aardappel een standaard optie in de schoolkantine. Waarom is het dan nu opeens iets wat overal en in iedere vorm bij ons opduikt?

Stiekem is de zoete aardappel wel heel veelzijdig in te zetten!

Overstag dan maar….

Of ik het nou ècht haat weet ik eigenlijk niet, want op den duur wordt ik toch in bepaalde mate geïntrigeerd met de vraag: “is het dan echt zó geweldig?” of “zó healthy?”. Misschien irriteert mij dat het nog het meeste, dat de hype mij ergens toch nieuwsgierig maakt. Zo werkt het natuurlijk eigenlijk met alles in het leven. Alles wat gepromoot wordt, wekt op een bepaalde manier interesse. Dat is dan ook niet anders als het gaat om voeding of als je het verder trekt naar lifestyle. 

Ach ja, inmiddels ligt in mijn groentelade ook altijd een zak zoete aardappel, eet ik ook soms een cracker met avocado en vervang ik mijn pasta met courgetti. Hypes they get me too 😉

Kruidige curry met zoete aardappel

Kruidige curry met zoete aardappel

Zoete aardappel, wat was het een tijd een hype! Nu ingeburgerd als fijne groente die we ook prima in een curry kunnen verwerken.
5 van 5 stemmen
Afdrukken Pin Rate
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Oosters meets Westers
Trefwoord: kipfilet, kokosmelk, paprika, zoete aardappel
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 35 minuten
Totale tijd: 50 minuten
Porties: 4 personen
calorieën:
Auteur: Lobke Snippe

Benodigdheden:

hapjespan

Ingrediënten: 

  • 400 gram kipfilet
  • 2 zoete aardappels
  • 2 rode punt paprika's
  • 1 rode ui
  • 2 sjalotten
  • 3 tenen knoflook
  • 2 tomaten
  • 75 gram roze linzen
  • 300 gram rijst
  • 400 ml kokosmelk

Kruiden en specerijen:

  • 1 el kurkuma
  • 1 el komijnzaad
  • 1 el korianderzaad
  • 2 el paprikapoeder
  • ½ tl kaneelpoeder
  • cayennepoeder naar smaak
  • zout / peper
  • nootmuskaat
Zet alles op je lijst +

En zo maak je het:

  • Snipper de ui, de sjalotten en pers de knoflook. Snijd de paprika, zoete aardappel en tomaten en kipfilet in blokjes.
  • Verhit wat olie in een wok of hapjespan. Fruit de knoflook aan en voeg de kipfilet toe. 
  • Bak op middelhoog vuur en voeg de ui en sjalotten toe. Bak voor een 5 minuutjes. Voeg de kruiden en specerijen toe en wat zout en peper. Bak voor een minuut of 2 zodat de kruiden en specerijen goed meebakken.
  • Voeg de rest van de groenten en de zoete aardappel toe. Bak de groenten een aantal minuten.
  • Voeg vervolgens de kokosmelk en de linzen toe. Roer het geheel goed door. Laat de curry gedurende 20 minuten pruttelen op middelhoog vuur. 
  • Kook intussen de rijst gaar. Serveer de curry met rijst en wellicht een naan broodje. 
  • Heerlijk Happen!
Beoordeel dit recept
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Deze blog “kruidige curry met zoete aardappel” is geschreven door gast foodie Franciska van My Foody Life. Meer van haar lezen? Check dan deze blog(s) eens:

Volg jij Heerlijke Happen op Instagram, Facebook of Pinterest? Tag me dan in je foto’s of reacties dan kan ik zien wat je gemaakt hebt! Ik vind het natuurlijk erg leuk om jullie creaties te zien.

zoete aardappel recept

1 gedachte over “Kruidige curry met zoete aardappel”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling recept