Estimated reading time: 3 minuten
Op mijn website stond nog geen pilav recept. Wat natuurlijk zonde is want het is erg lekker. En ook nog eens makkelijk te maken! Deze kruidige vegetarische champignon pilav heeft volop smaak. Dat komt door de specerijen maar ook door de saffraan. Die heeft een zeer herkenbare en duidelijke smaak. De één houdt ervan de ander niet dat is persoonlijk. De pilav rijst maken we dus met deze smaakmaker. Champignons zijn gezond
Het geeft ook een mooi licht oranje kleurtje aan de rijst. Dat komt doordat de draadjes kleur afgeven aan het water. De champignons geven dit gerecht een lekker herfstig tintje. Deze pilav is helemaal vegetarisch maar wellicht ken je hem van de versie met kip.
Kruidige vegetarische champignon pilav
Een pilav recept waar komt dat eigenlijk vandaan? Het is een gerecht uit de Midden-Oosterse keuken. Perzië, India, Centraal Azië deze regio kent meerdere recepten. De pilav rijst maken doen we door de rijst te bakken in olie. Het doet een beetje denken aan risotto maken. Daar bak je namelijk ook eerst de rijst alvorens je vocht toevoegt. Deze kruidige vegetarische champignon pilav is zelfs vegan te noemen.
We gebruiken alleen maar plantaardige producten. En dat past prima in een gevarieerd dieet. De champignons zorgen voor eiwitten en wat bite aan dit gerecht. De saffraan geeft hem een extra kruidige smaak. Zorg wel dat je goede saffraan koopt. Deze is wel wat prijzig maar geeft een prachtige kleur en smaak aan je gerechten.
Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.
Kruidige vegetarische champignon pilav
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
Afdrukken Mail recept Pin Beoordeel receptIngrediënten:
- 125 gram basmati rijst - ( van bijv Tilda )
- 1 bakje gemengde champignons - 400 gram
- 1 teen knoflook
- 1 witte ui
uit de voorraadkast:
- olijfolie
- 3 kardemompeulen
- 3 laurierblaadjes
- 1 kaneelstokje
- 5 kruidnagels
- zout
- 10 draadjes saffraan
- 3 eetlepels amandelschaafsel
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
- Was de rijst in koud water tot het water helder is, laat daarna uitlekken in een vergiet.
- Snijd de champignons in plakjes.
- Neem je koekenpan erbij en doe er een scheut olijfolie in. Op laag vuur laat je hem warm worden. Voeg de kardemompeulen, laurier, kaneel, en kruidnagels toe. Laat deze een aantal minuutjes op laag vuur bakken zodat ze hun smaak aan de olie afgeven. Daarna haal je ze uit de pan.
- Snijd de ui door het midden en dan in dunne plakjes. Voeg de helft hiervan toe aan de koekenpan met de champignons. Snipper de knoflook en voeg deze ook toe.
- Schep de rijst in de koekenpan erbij en bak het geheel zodat de rijst overal een laagje olie heeft. Breng op smaak met zout.
- Voeg nu 250 ml water toe en breng het geheel aan de kook. Laat het 5 minuten op hoog vuur koken. Roer de saffraan door de pan erbij en doe het deksel op de pan. Laat nog een aantal minuten zacht koken en zet dan het vuur uit. Met het deksel op de pan laat je de rijst rusten voor een minuut of 10 . De korrels nemen al het vocht op.
- In een ander klein koekenpannetje bak je de rest van de ui goudgeel.
- Schep de pilav in een schaal en maak af met de gebakken ui en amandelschaafsel.
- Heerlijk Happen!
Andere lekkere gerechten met rijst proberen?
Deze fijne paksoi poké bowl met rijst.
Ook deze saffraan rijstsalade met rozijntjes is top.
Een lekkere kip met peultjes en kruidenrijst en cashewnoten.
Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!
champignons gezond
Ben geel erg benieuwd. Ga ik snel eens maken
Veel kookplezier!!
Heerlijk. Gisteren gemnaakt.
Delicious