Paksoi poké bowl met rijst

Paksoi poké bowl met rijst

Elke keer als ik iets kook wat richting de Oosterse keuken gaat lichten de ogen van mijn man op. Hij is namelijk dol op dit soort gerechtjes. En hoewel ik het best lekker vind gaat mijn eigen voorkeur niet persé naar deze keuken uit. Misschien moet ik toch eens een keer die kant uit, compleet uit mijn comfort zone stappen…. Het is dat lang vliegen helemaal niet zo mijn ding is anders had ik het wellicht al eens gedaan. Waar sommige mensen een enorme behoefte hebben om China, Vietnam, Bali en al dat soort landen te ontdekken heb ik dat dan toch minder. Toch heb ik heel veel afleveringen van Netflix gekeken met Oosterse chefs in de hoofdrol en het ziet er wel altijd echt top uit. Nou de goedkeuring voor deze paksoi poké bowl met rijst werd gegeven en dus kan hij op mijn site om met jullie te delen.

Paksoi poké bowl met rijst
Lekker met wat sojasaus erbij.

Paksoi poké bowl met rijst

Een heerlijke kom vol verse groente en kruidige kip.
Voorbereidingstijd15 min
Bereidingstijd25 min
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Chinese
Trefwoord: champignons, komkommer, paksoi, rijst
Porties: 2 personen
Auteur: Francine

Equipment

  • wok
  • pan
  • koekenpan

Ingrediënten

  • 200 gr zilvervliesrijst
  • 2 baby paksoi
  • ½ komkommer
  • 20 champignons
  • 200 gr kipfiletblokjes
  • zwarte sesamzaadjes om mee te garneren
  • zout/peper

Om mee te koken:

  • 4 el rijstzazijn
  • 2 el suiker
  • zout/peper
  • 5 el Lee Kum Kee zwartebonen knoflooksaus
  • wokolie

Instructies

  • Snij de kipfilet in blokjes en doe ze in een kom. Schep de zwartebonensaus erbij en laat even marineren. ( Je kunt dit ook de avond van te voren doen zodat de smaken goed in de kip trekken).
  • Snijd de komkommer in kleine blokjes en doe ze in een kommetje. Strooi er wat zout over en schep om. Voeg de rijstazijn toe en de suiker en laat ook eventjes staan. Schep zo nu en dan om.
  • Was de paksoi en halveer ze. Droog even goed met een schone theedoek. Verhit de koekenpan en giet er wat wokolie in. Bak de paksoi met de snijkant naar beneden voor een minuut of 3. Giet er 2 el sojasaus bij en laat nog 5 minuutjes gaar stomen met de deksel op de pan.
  • Kook ondertussen de rijst volgens de verpakking gaar.
  • In de wok met wat wokolie bak je de stukjes kipfilet gaar. ( Bewaar de saus om eventueel over de rijst te schenken).
  • Haal de paksoi uit de koekenpan en bak heel kort de champignons nog even aan in de sojasaus.
  • Pak de kommen erbij en schep hier eerst de rijst in. Vul hem verder op met de rest van de ingrediënten.
  • Heerlijk Happen!

Notities

-Serveer met bijvoorbeeld gemberkroepoek, of gebakken banaanchips.
Ik maakte deze bowl met zilvervlies rijst, maar je kunt natuurlijk ook sushi rijst gebruiken.

Paksoi poké bowl met rijst

Paksoi of pak-choi is een Chinese soort kool met groene bladeren. En gek genoeg zal de meeste paksoi die je in de supermarkt koopt gewoon uit Nederland komen. Het wordt namelijk volop geteeld in de kassen hier in ons kikkerlandje. Je hebt de grote versie met witte stelen en groene bladeren, maar er zijn ook kleine baby-paksoi te verkrijgen. En die heb ik dan ook in dit recept gebruikt. Deze zijn in de gemiddelde supermarkt weer iets moeilijker te vinden, maar zeker wel in de groothandel. En als je daar dan toch bent neem dan gelijk lekker veel verschillende soorten champignons mee. Die zijn overigens dan weer wél in je supermarkt te vinden. Je kunt deze poké bowl nog extra naar eigen smaak aanvullen door er bijvoorbeeld zoute sojasaus over te gieten, of hele zoete ketjap. Maar net waar jouw voorkeur naar uit gaat.

Nog meer lekkere gerechtjes maken die je in een kom serveert? Probeer dan deze eens:

Maak het af met wat knapperige gemberkroepoek erbij.
Volg jij Heerlijke Happen al op Instagram of Facebook? Dat zou ik natuurlijk erg leuk vinden. Maak je dit recept tag me dan even zodat ik jullie creaties ook kan bewonderen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *