Mediterraanse zoet zure caponata

Mediterraanse zoet zure caponata

Geschatte leestijd: 5 minuten

Ook tijdens de vakantie gaat Heerlijke Happen gewoon door. Wil je dan niet genieten van je vakantie? Deze vraag hoor ik regelmatig, maar voor mij is koken op vakantie juist een essentieel onderdeel van het vakantiegevoel. Uren struinen over marktjes, verse producten zoals vis en groente allemaal om uiteindelijk in hele fijne gerechtjes te belanden. Dit Mediterraanse zoet zure caponata recept is er daar één van. Het is een typisch Siciliaans gerecht dat je kunt eten als bijgerecht, salade of dip.

Mediterraanse zoet zure caponata
Genoeg voor een heerlijke grote kom.

Het heeft een heerlijke balans tussen zoet, zuur en zout, dankzij de combinatie van aubergine, tomaat, olijven, kappertjes en azijn. Het is ook nog eens heel makkelijk om te maken, je hebt alleen een grote koekenpan nodig. Je kunt het warm of koud serveren, en het blijft een paar dagen goed in de koelkast. Ideaal voor een picknick of een borrel op het strand. 

Hoewel we in Nederland hele lekkere tomaten hebben kijk ik altijd uit naar het gebruik van de coeur de boeuf die ik hier op de markt scoor. Tot mijn verbazing en na wat zoekwerk bleek deze topper nog helemaal niet op mijn website te staan, hoog tijd om mijn versie met jullie te delen. Ik zeg met nadruk ook mijn versie want er zijn heel veel verschillende versies van te vinden. Laten we beginnen met de Mediterraanse zoet zure caponata te maken.

En zo maak je de Mediterraanse zoet zure caponata:

Mediterraanse zoet zure caponata
Het vocht uit de coeur de boeuf tomaten gebruiken we als kookvocht.

Verwarm je oven voor op 200 graden.

Snij de aubergines in kleine blokjes van maximaal een cm bij een cm. Bekleed een bakblik met bakpapier en leg hier de blokjes op. Giet er ongeveer 100 ml olijfolie overheen en hussel zodat er overal een laagje op zit. Zet in de oven en bak de blokjes in 20 tot 25 minuutjes goudbruin. Laat ze daarna even uitlekken op een stukje keukenpapier en bestrooi ze met wat zout.

Terwijl de aubergines in de oven staan hak je de ui, de knoflook en de olijven fijn. Was de kappertjes en laat ze uitlekken in een vergiet.

De grote coeur de boeuf tomaten snij je op de kont in, snij er een kruis op. Leg ze vervolgens even in kokend water. Schep ze na een paar minuten uit het water en laat even afkoelen. Je kunt nu zo het vel er aftrekken. Snij op een schaal de tomaten fijn, doe dit echt op een schaal want het vocht wat eruit komt moet je bewaren. Snij het vruchtvlees heel fijn en laat dus al het vocht in een maatbeker lekken.

Mediterraanse zoet zure caponata
Mijn man liep de keuken in er zei gelijk ” wat ruikt het hier lekker”.

De caponata maken

Neem een diepe koekenpan erbij en doe hierin wat olijfolie. Bak de uien tot ze lichtbruin beginnen te worden. Voeg dan de knoflook toe en bak deze een minuutje mee. Daarna voeg je de tomatenpuree en het vocht van de coeur de boeuf tomaten toe. Roer het geheel goed door elkaar en laat vervolgens op laag vuur al het vocht uit de pan verdampen. Voeg daarna de stukjes tomaat toe.

Lekker op een stokbroodje die je roostert op de bbq.

Dan is het tijd om de kappertjes, suiker, rozijnen en de balsamicoazijnvoor de Mediterraanse zoet zure caponata toe te voegen. Laat het geheel rustig pruttelen tot de saus dik begint te worden. Voeg de blokjes aubergine toe, de geroosterde pijnboompitjes en de fijngehakte peterselie en basilicum. Roer door elkaar, laat nog even op het vuur staan en laat dan afkoelen. Breng op smaak met peper en misschien nog wat zout.

Mediterraanse zoet zure caponata

Heerlijke verse producten van de markt.

Et voila! Een heerlijke groentemix, een Mediterraanse zoet zure caponata recept die je op een stukje stokbrood kunt serveren als een bruschetta, maar ook bij bijvoorbeeld vis of vlees.

Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

Mediterraanse zoet zure caponata

Mediterraanse zoet zure caponata

Hoewel we in Nederland hele lekkere tomaten hebben kijk ik altijd uit naar het gebruik van de coeur de boeuf die ik hier op de markt scoor. Tot mijn verbazing en na wat zoekwerk bleek deze topper nog helemaal niet op mijn website te staan, hoog tijd om mijn versie met jullie te delen. Ik zeg met nadruk ook mijn versie want er zijn heel veel verschillende versies van te vinden.

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.9 van 15 reacties
Afdrukken Pin
Beoordeel recept
Gang: Bijgerecht, Borrelhapje
Keuken: Mediterraan
Trefwoord: aubergine
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Francine
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

Ingrediënten:

  • 2 aubergines
  • 1 Franse ui - grote
  • 3 tenen knoflook
  • 3 el tomatenpuree
  • 2 coeur de boeuf tomaten - grote en anders vleestomaten
  • 1 pot groene olijven
  • 100 ml witte balsamicoazijn
  • 75 gr gele rozijnen
  • 4 el kappertjes - gewassen
  • 2 el suiker
  • verse basilicum - blaadjes van 5 takjes
  • 5 takjes verse gehakte peterselie
  • 5 el pijnboompitjes
  • zout
  • peper
  • olijfolie

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

  • Snij de aubergines in kleine blokjes van maximaal een cm bij een cm. Bekleed een bakblik met bakpapier en leg hier de blokjes op. Giet er ongeveer 100 ml olijfolie overheen en hussel zodat er overal een laagje op zit. Zet in de oven en bak de blokjes in 20 tot 25 minuutjes goudbruin. Laat ze daarna even uitlekken op een stukje keukenpapier en bestrooi ze met wat zout.
  • Terwijl de aubergines in de oven staan hak je de ui, de knoflook en de olijven fijn. Was de kappertjes en laat ze uitlekken in een vergiet.
  • Het vocht uit de coeur de boeuf tomaten gebruiken we als kookvocht.
  • De grote coeur de boeuf tomaten snij je op de kont in, snij er een kruis op. Leg ze vervolgens even in kokend water. Schep ze na een paar minuten uit het water en laat even afkoelen. Je kunt nu zo het vel er aftrekken. Snij op een schaal de tomaten fijn, doe dit echt op een schaal want het vocht wat eruit komt moet je bewaren. Snij het vruchtvlees heel fijn en laat dus al het vocht in een maatbeker lekken.
  • Neem een diepe koekenpan erbij en doe hierin wat olijfolie. Bak de uien tot ze lichtbruin beginnen te worden. Voeg dan de knoflook toe en bak deze een minuutje mee. Daarna voeg je de tomatenpuree en het vocht van de coeur de boeuf tomaten toe. Roer het geheel goed door elkaar en laat vervolgens op laag vuur al het vocht uit de pan verdampen. Voeg daarna de stukjes tomaat toe.
  • Dan is het tijd om de kappertjes, suiker, rozijnen en de balsamicoazijn toe te voegen. Laat het geheel rustig pruttelen tot de saus dik begint te worden. Voeg de blokjes aubergine toe, de geroosterde pijnboompitjes en de fijngehakte peterselie en basilicum. Roer door elkaar, laat nog even op het vuur staan en laat dan afkoelen. Breng op smaak met peper en misschien nog wat zout.
  • Lekker op een stokbroodje die je roostert op de bbq.
  • Et voila! Een heerlijke groentemix die je op een stukje stokbrood kunt serveren als een bruschetta, maar ook bij bijvoorbeeld vis of vlees.
Beoordeel dit recept Promotion partner of Verdify
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Nog meer aubergine recepten? Probeer dan eens de volgende:

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

Wil je meer recepten uitproberen zoals de Mediterraanse zoet zure caponata? Kijk dan eens naar onderstaande recepten

Parelcouscous met gegrilde groente of Mediterraanse salade met burrata. of deze Vleestomaat gevuld met tonijnsalade

Start » De basis » Mediterraanse zoet zure caponata

caponata recept

2 gedachten over “Mediterraanse zoet zure caponata”

4.94 from 15 votes (13 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept