Pompoen Velouté Amuse met Slagroom-Mousse (Frans Recept)

🕐 Totale tijd: 40 minuten
👨‍🍳 Moeilijkheidsgraad: ★★★☆☆ Gevorderd

Dit kleine maar machtige velouté-hapje brengt French haute cuisine naar je diner: zoete geroosterde pompoen, aromatisch eendevet, en dat kenmerkende fluweelzachte velouté-karakter. Gekroond met een witte slagroom-mousse en een eetbare bloem. Elegantie in het klein – in slechts 40 minuten zelf te maken!

Dit soepje is super zacht van smaak! Eigenlijk is zo’n klein glaasje veel te weinig. Maar een amuse is juist bedoeld om je smaakpapillen wakker te schudden. Velouté betekent fluweelzacht het is één van de vijf hoofdsausen / soepen van de Franse keuken. De velouté wordt gebonden met room waardoor hij dus een super zachte structuur heeft. Deze pompoen velouté amuse kun je serveren bij een borrel of als amuse voor je diner. In elk geval zal hij zeker naar méér smaken. En bovendien passen de smaken van pompoen en eendenvet goed bij de herfst.

Pompoenvoelouté Amuse Recept (Klassiek Frans)

pompoen velouté amuse veloute

Een Velouté / veloute is een van de basis sauzen in de Franse keuken, gemaakt van een lichte bouillon (zoals kip-, vis- of groentenbouillon) die gedurende de bereiding wordt ingedikt met een roux, een mengsel van gelijke delen boter en bloem. Het resultaat is een gladde, romige saus die als basis kan dienen voor meer complexe sauzen of kan worden geserveerd bij verschillende gerechten, waaronder vlees en vis.

Eendevet Alternatieven voor Pompoen Velouté

Eendenvet geeft een heerlijke, luxe smaak aan deze pompoenvelouté, maar ik begrijp dat niet iedereen dit speciale ingrediënt in huis heeft. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven die ook prachtig werken in dit recept! De meest voor de hand liggende vervanger is gewoon goede ouderwetse roomboter.  Een gezonder en makkelijker verkrijgbaar alternatief is olijfolie. Gebruik bij voorkeur een milde olijfolie of gewone olijfolie in plaats van extra vierge, want die laatste heeft een wat lagere hittebestendigheid en een sterkere eigen smaak die misschien te dominant wordt in je velouté.

Stap-voor-Stap Bereidingswijze

Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

Pompoen velouté amuse

Klassieke Pompoen Velouté Amuse met Eendevet & Slagroom-Mousse

Dit elegante pompoen velouté-recept combineert zoete geroosterde pompoen met aromatisch eendevet, gebonden tot fluweelzacht velouté. Gekroond met stijf geklopt slagroom en eetbare bloem. Een Franse haute cuisine amuse die in 40 minuten zelf te maken is – ideaal voor dinner parties of bijzondere gelegenheden!

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.9 van 20 reacties
Print Pin
Beoordeel recept
Gang: amuse
Keuken: European, Franse keuken
Trefwoord: pompoen
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Servings: 8 personen
Author: Francine
Bewaar dit recept

Ingrediënten:

  • 1 pompoen - van 800 gram bijv. Hokkaido of Butternut
  • 1 grote ui
  • 1 teen knoflook
  • 250 ml 35% slagroom
  • 30 gram eendenvet - te koop bij speciaalzaak
  • 3 eetlepels bloemenhoning
  • snufje zout

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

  • Schil eerst de pompoen en haal de pitten en de draden eruit, snij hem vervolgens in blokken. Neem de ui erbij schil hem en hak hem in vieren. Ook pel je de knoflook teen en snij door het midden.
  • Neem een pan erbij en smelt hierin het eendenvet en doe hierin de de ui, knoflook en fruit ze aan.
  • Daarna doe je de blokken pompoen erbij met een halve liter water, een snufje zout en dan 30 minuten laten koken op zacht vuur.
  • Wanneer de pompoen goed zacht is voeg je de honing toe en 50 ml van de slagroom en roer je dit goed door elkaar. Neem dan je staafmixer erbij en mix het tot een gladde massa.
  • Klop de rest van de slagroom stijf.pompoen velouté amuse
  • Neem ten slotte je amuse glaasjes erbij en vul ze voorzichtig met de pompoen velouté en spuit op schep er een toef slagroom op.
Velouté-geheim: Velouté wordt gebonden met slagroom – niet met bloem & boter (roux) zoals klassieke French sauces! Voeg slagroom langzaam toe tot silky-smooth textuur ontstaat.
Nutrition Facts
Klassieke Pompoen Velouté Amuse met Eendevet & Slagroom-Mousse
Amount per Serving
Calories
83
% Daily Value*
Fat
 
4
g
6
%
Saturated Fat
 
1
g
6
%
Polyunsaturated Fat
 
0.5
g
Monounsaturated Fat
 
2
g
Cholesterol
 
4
mg
1
%
Sodium
 
2
mg
0
%
Potassium
 
599
mg
17
%
Carbohydrates
 
12
g
4
%
Fiber
 
1
g
4
%
Sugar
 
5
g
6
%
Protein
 
2
g
4
%
Vitamin A
 
14472
IU
289
%
Vitamin C
 
16
mg
19
%
Calcium
 
39
mg
4
%
Iron
 
1
mg
6
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Beoordeel dit recept
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Vindt je bovenstaand recept lekker? Probeer dan ook eens onderstaande recepten:

Pompoensoep met geitenkaas mijn favoriete soep

Knoflooktoast met gegrilde courgette en mozzarella | BBQ bijgerecht

Kruidige gepofte knoflook pompoensoep

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

Start » Recepten » Hapjes » Pompoen Velouté Amuse met Slagroom-Mousse (Frans Recept)

4 gedachten over “Pompoen Velouté Amuse met Slagroom-Mousse (Frans Recept)”

4.91 from 20 votes (19 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept