Quinoa cupcakes met gruyèrekaas

Quinoa cupcakes met gruyèrekaas

Nooit gedacht dat ik het ooit nog eens zou zeggen, maar quinoa is best lekker. En dus echt niet alleen voor die Amsterdamse hippe fitgirls met al hun superfoods en maatje 32. Ik koos een lekkere mix waar ook rijst en maïskorrels aan toegevoegd zijn. Voeg hier een heleboel lekkere groenten aan toe en wat pittige gruyère kaas en voilà je bakt in een half uurtje deze quinoa cupcakes met gruyèrekaas. In principe zou je de quinoa dus heel prima voor iets anders kunnen vervangen mocht je het nou helemaal niet lekker vinden. Overigens kun je deze cupcakes heel prima de volgende dag ook nog eten. Dus ook een prima manier voor een lunch te “mealpreppen”.

Quinoa cupcakes met gruyèrekaas
Een lekker cupcakoeje, maar dan hartig èn gezond.

Quinoa cupcakes met gruyèrekaas

Een lekkere hartige cupcake met quinoa.
Voorbereidingstijd15 min
Bereidingstijd30 min
Gang: cupcake
Keuken: European
Trefwoord: courgette, cupcake, quinoa, wortel
Porties: 10 cupcakes
Auteur: Francine

Equipment

  • oven
  • siliconen cupcakevorm
  • rasp

Ingrediënten

  • 2 eieren
  • 60 gr quinoa ongekookt
  • 1 klein blikje rode linzen
  • 1 courgette
  • 1 winterwortel
  • 1 witte ui
  • 5 el bloem
  • 1 el crème fraîche
  • 1 zakje gruyère kaas geraspt
  • zout/peper
  • kruiden naar wens

Instructies

  • Neem de rasp erbij en rasp de courgette, de ui en de wortel. Dit mag met een grove rasp. Doe een beetje olijfolie in een koekenpan en laat de groente-rasp daar in "droogbakken". Roer dus regelmatig zodat het vocht uit de groenten verdwijnt, en de groente zacht is.
  • Kook ondertussen de quinoa gaar, ongeveer 12 minuten. Laat uitlekken in een vergiet. Laat ook de linzen uitlekken.
  • Neem een grote kom erbij en doe hierin de eieren. Klop het geheel luchtig. Voeg de crème fraîche, alle groenten,quinoa, linzen en de bloem toe. Breng op smaak met zout, peper en kruiden naar smaak. Mix het geheel.
  • Beboter de cupcake vormpjes en schep ze vol met de mix. Strooi de gruyère er bovenop.
  • Bak in een oven voorverwarmd op 180 graden voor 30 minuten.
  • Heerlijk Happen!
Quinoa cupcakes met gruyèrekaas
Gewoon bakken in een siliconen-vorm dan wip je ze er zo uit.

Quinoa cupcakes met gruyèrekaas

Nog eventjes hoor, wat is dat nou precies die quinoa? Het is een plant uit de amarantenfamilie. De zaadjes gebruiken we als voedselbron. Deze vindt zijn oorsprong in Zuid Amerika. De zaden behoren helemaal niet tot de graansoorten , maar we verwerken het dus eigenlijk wel op die manier. Je kunt het dus als rijst verwerken, maar ook meel ervan malen, en er kan olie uit de zaadjes geperst worden. Een heel divers gebruik dus van deze kleine korreltjes. Ze zijn in verschillende kleuren te verkrijgen. Al met al heel goed gelukt dus deze lekkere hartige cupcakes. Blijft er wat over? Neem ze gewoon mee naar je werk! Deze mix kocht ik bij de Albert Heijen, maar het is vrij gemakkelijk overal verkrijgbaar.

Andere recepten maken met lekker veel groenten erin? Dat kan hoor, kijk maar eens naar de volgende drie:

Quinoa cupcakes met gruyèrekaas
Lekker om bijvoorbeeld ook in je lunchbox te doen.
Volg jij Heerlijke Happen al op Instagram of Facebook? Dat zou ik natuurlijk erg leuk vinden. Maak je dit recept tag me dan even zodat ik jullie creaties ook kan bewonderen!

1 gedachte over “Quinoa cupcakes met gruyèrekaas”

  1. Pingback: Kaneel pompoenbrood met rozijnen. - Heerlijke Happen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *