Staartstuk met rode wijn bramensaus, Picanha

🕒 Bereidingstijd: 1 uur en 5 minuten  👨‍🍳 Moeilijkheid: ★★☆☆☆

Zelf een mals staartstuk (picanha) bereiden? Met dit makkelijke recept maak je staartstuk uit de oven met rode wijn bramensaus: perfect voor een feestelijk hoofdgerecht!

Voor de bloggers meetup die ik organiseerde kregen wij prachtig vlees. Dit werd gesponsord door De Woeste Grond. En bij dat vlees werden twee hele mooie grote stukken vlees meegeleverd. Het “ezeltje” maakten we gelijk klaar op mijn egg-bbq. Deze hebben we rustig gaar laten worden en hij was heerlijk mals. Maar er bleef dus ook nog een staartstuk over. Omdat ik dit zelf nog nooit had gekocht ben ik me er eerst even op gaan inlezen. Zonde om het te laten mislukken natuurlijk.

Staartstuk met rode wijn bramensaus

En ook bij dit stuk vlees was het duidelijk dat het rustig laten garen het mooiste resultaat zou gaan geven. Ik besloot dat in mijn oven te gaan doen. En zo maakte ik dit staartstuk met rode wijn bramensaus die er fantastisch bij smaakte!

Staartstuk (picanha) met rode wijn bramensaus – makkelijk & feestelijk

Staartstuk met rode wijn bramensaus

Ik vond het best spannend om dit stuk vlees zo voor het eerst klaar te maken. Je wilt niet dat het mislukt natuurlijk. Maar hij zag er prachtig rosé uit en hij was zéér mals! Al met al goed gelukt dus. Wil je nou meer info over het vlees en de achtergrond van deze Hooglanders? Neem dan een kijkje bij de woeste hoeve.

Staartstuk met rode wijn bramensaus picanha oven recept bereiden

Zo bereid je staartstuk (picanha) in de oven

Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

Staartstuk met rode wijn bramensaus

Staartstuk (picanha) met rode wijn bramensaus

Dit staartstuk uit de oven is supermals en krijgt extra smaak door de rode wijn bramensaus. Makkelijk recept voor een feestelijk hoofdgerecht

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.9 van 14 reacties
Print Pin
Beoordeel recept
Gang: BBQ, Hoofdgerecht
Keuken: European
Trefwoord: bbq, staartstuk
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 55 minuten
Totale tijd: 1 uur 5 minuten
Servings: 4 personen
Author: Francine
Bewaar dit recept

Ingrediënten:

  • 1 staartstuk - ca. 800 gram
  • 1 doosje bramen - 125 gram
  • 300 ml rode wijn
  • bakvet
  • 2 sjalotjes
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 1 eetlepel maizena

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

  • Verwarm eerst je oven voor op 120 graden.
  • Zorg voordat je met het vlees aan de gang gaat dat het op kamertemperatuur is. Betrooi het met de kruiden. Als je bij De Woeste grond wat hebt besteld zit er een bakje met kruiden en Keltisch zeezout bij. Deze kun je dus mooi gebruiken.
  • Pak een koekenpan met dikke bodem erbij leg het gekruide vlees erin op zijn vetlaag. Bak het 2 tot 3 minuten op halfhoog vuur tot het vet wat begint te smelten. Braad het vlees dan vervolgens aan alle zijdes mooi bruin aan.
  • Neem een grote overschaal erbij waar het hele stuk vlees in past. Zet het staartstuk in de oven voor ongeveer 45 minuutjes. Het vlees lijkt een beetje op het klaarmaken van rosbief. Je kunt je kernthermometer gebruiken om de kerntemperatuur in de gaten te houden.
  • Zet het nu in de oven en wachten maar! We maken in de tussentijd de rode wijn bramensaus

De saus

  • Doe de bramen in een steelpannetje en kruimel hier het bouillonblokje overheen. Voeg dan 300 ml rode wijn toe en breng het geheel aan de kook. Laat dan de saus onder af en toe roeren lekker pruttelen tot de bramen helemaal loskomen en al hun vocht hebben afgegeven. Zeef dan de saus in een vergiet en doe terug in het pannetje. Voeg de gesnipperde sjalot toe en laat deze zacht worden. Is de saus nog te vloeibaar naar je zin doe er dan een maizena-papje bij van 2 el water met 1 el maizena. Roer dit erdoor en je zult zien dat je een prachtig gebonden saus krijgt.

Het vlees:

  • Haal ten slotte het staartstuk uit de oven en check nog even met je kerntemperatuurmeter of hij naar je zin is. Laat het vlees omwikkeld in een stuk aluminiumfolie voor zo’n 5 tot 10 minuten rusten.
Tip: Gebruik een kernthermometer voor perfecte garing (rosé: 52-54°C). Laat het vlees 10 minuten rusten in aluminiumfolie.
Let op: Laat het staartstuk altijd op kamertemperatuur komen voor het bereiden. Zo krijg je het mooiste resultaat.
Nutrition Facts
Staartstuk (picanha) met rode wijn bramensaus
Amount per Serving
Calories
12
% Daily Value*
Fat
 
0.1
g
0
%
Saturated Fat
 
0.04
g
0
%
Trans Fat
 
0.003
g
Polyunsaturated Fat
 
0.01
g
Monounsaturated Fat
 
0.04
g
Cholesterol
 
0.2
mg
0
%
Sodium
 
242
mg
11
%
Potassium
 
47
mg
1
%
Carbohydrates
 
2
g
1
%
Fiber
 
0.4
g
2
%
Sugar
 
1
g
1
%
Protein
 
1
g
2
%
Vitamin A
 
2
IU
0
%
Vitamin C
 
1
mg
1
%
Calcium
 
5
mg
1
%
Iron
 
0.2
mg
1
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Beoordeel dit recept Promotion partner of Verdify
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Wil je meer recepten uitproberen zoals Staartstuk met rode wijn bramensaus? Kijk dan eens naar onderstaande recepten

Klassieke vegetarische rode wijnsaus

Toast met verse bramensaus en geitenkaas

Broccoli salade met oude kaas en spekjes

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

Start » Recepten » Hoofdgerechten » Staartstuk met rode wijn bramensaus, Picanha

Eén gedachte over “Staartstuk met rode wijn bramensaus, Picanha”

4.93 from 14 votes (13 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept