Geschatte leestijd: 4 minuten
Tadaa, daar is hij dan hét recept van de Surinaamse bami van Jen. Na de workshop namen we allemaal een heerlijke bak mee naar huis. Het idee was om dit dan thuis mooi op de foto te zetten. Zover dat goede idee, maar bij thuiskomst hadden we zoveel honger dat de bak opgewarmd werd en we àlles hebben opgegeten! Dus toen moest er natuurlijk opnieuw gekookt gaan worden want ja ik wil dit recept van de Surinaamse bami van Jen natuurlijk wel met jullie delen! Hoe gezellig deze workshop was dat lees je hier in deze blog. surinaamse bami lekker en simpel
En zo maak je het recept Surinaamse bami
-Ja je hebt het goed gelezen, Surinaamse bami wordt dus gemaakt met slierten spaghetti! Maar we beginnen eerst met het vlees en het marineren. Neem de kipfilet erbij en maak deze schoon. Snij er vervolgens stukjes van 2 bij 2 centimeter van en doe deze in een kom.
-Neem de tomaten erbij en haal de pitjes eruit. De uien en de knoflook maak je schoon en snipper je fijn. Dan doe je dit allemaal bij het vlees in de kom en schenk er een 50 ml Javaanse marinademix bij. Laat het geheel nu marineren. Het lekkerste voor dit recept Surinaamse bami is om dat gewoon een nacht in de koelkast te laten doen.
Het zuurgoed maken
Het zuurgoed maken is heel makkelijk, neem een kommetje erbij en doe hierin de azijn, de suiker een snufje zout in en roer het geheel tot de suiker is opgelost. Proef of je de verhouding zoet/zuur goed vindt en pas het anders naar smaak aan. Snij de ui in halve ringen en snij stukken van de komkommer. Doe deze met de pimentkorrels en het teentje knoflook in de kom erbij en laat het geheel nu lekker marineren.
De Surinaamse bami van Jen maken
-Neem een grote pan erbij en kook hierin de spaghetti al dente. Niet te ver doorkoken dat het té zacht wordt. Giet hem daarna af en spoel onder de kraan af met koud water.
-Hak ondertussen de peterselie fijn en snij de paprika in blokjes.
-Verhit een wok en doe er wat olie in, bak hier vervolgens de kip in gaar en zet dit dan even apart.
Recept surinaamse bami met kip
-Doe vervolgens de spaghetti met de peterselie en paprika in de wok erbij en “draai” het geheel door de saus die is overgebleven van de kip in de wok. Je kunt hier wat extra ketjap aan toevoegen als het geheel nog te droog is. Breng op smaak met de 5-spices, zout, peper. Voeg als laatste de kip weer in de wok erbij en zorg dat alles lekker verwarmd is.
Surinaamse bami van Jen
En daar is hij dan! De Surinaamse bami van Jen! Serveer lekker met het zuurgoed erbij en Heerlijk Happen! Nogmaals dank aan Jen voor het geven van de workshop en het delen van jouw recept met ons.
Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.
Surinaamse bami
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
Afdrukken Mail recept Pin Beoordeel receptBenodigdheden:
Ingrediënten:
- 1 pak spaghetti
- 2 witte uien
- 350 gram kipfilet
- 3 tenen knoflook
- 1 rode paprika
- 2 tomaten
- 6 takjes peterselie
Uit de voorraadkast:
- olijfolie
- peper
- zout
- zoete ketjap
- 5 spices kruiden
- Javaanse marinade mix - ( bijv van Lufo )
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
- Snijd de kipfilet in blokjes. Snijd de tomaten en haal de pitjes eruit, het vruchtvlees in kleine blokjes. Snipper de uien en de knoflook. Voeg alles toe aan een kom en schenk er 50 ml Javaanse marinademix bij. Laat marineren, liefst een nacht maar anders een 20 minuutjes.
- Neem een grote pan erbij en doe hier ruim water en een eetlepel zout in. Kook de spaghetti al dente, giet af en spoel af met koud water. Zet apart tot gebruik.
- Hak de peterselie fijn en bewaar in een kommetje.
- Verhit de wok en doe er wat olie in. Bak de kip gaar en zet ook deze daarna in een kom apaprt.
- Vervolgens doe je de gekookte spaghetti met de peterselie in de wok en draai met een tang het geheel door de saus die is overgeleben in de wok van het bakken van de kip. Voeg een scheut ketjap en Javaanse marinademix toe en breng op smaak met 5-spices, zout en peper.
- Voeg de kip weer toe en warm deze even mee met de Surinaamse bami.
- Heerlijk Happen!
Net als in het recept surinaamse bami met kip gek op de buitenlandse keuken? Probeer ook eens deze:
Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!
surinaamse bami lekker en simpel
Wat een leuk artikel mét smaakvolle foto’s! Geen dank. Jij bedankt voor de gezellige middag. Het was een eer en een waar feestje om jullie mijn Surinaamse bami te leren. Je hebt het super gedaan. Het resultaat spreekt voor zich en de smaak al helemaal! Groetjes, Jennifer Jessica
De echte persoon!
De echte persoon!
Dank je Jen , of zoals jij dat zegt : Soso Lobi haha , we gaan snel weer wat samen doen!
Lekker zeg! Ik heb dit laatst ook een keer gemaakt en vond het echt heerlijk!
De echte persoon!
De echte persoon!
Dank je Jaimy! erg lekker hè en dus helemaal niet zo moeilijk te maken.
Welke javaanse marinademix heb je gebruik?
De echte persoon!
De echte persoon!
Hi Rita, we hebben die van Lufo gebruikt, een knijpflesje die je bij de toko of online kunt kopen. Grtjes Francine
Welke 5 spice kruiden hebben jullie gebruikt?
De echte persoon!
De echte persoon!
Hi Saskia, ik weet niet het merk van het potje meer, maar het was de gangbare 5-spices die je kunt kopen in kruidenpotjes. Je kunt het ook bij Van Beekum online bestellen. Gr Francine
Eigenlijk is het Surinaams Javaanse bami! Gr Rodney
De echte persoon!
De echte persoon!
Hi Rodney, ik heb het van Jen geleerd en zij is 100 % Surinaams vandaar ook de titel Gr Francine
Surinaamse bami moet ik nog eens maken. Altijd al willen proberen.
Heerlijk recept!
De lekkerste Surinaamse bami die ik ooit gegeten heb!
Wat een lekker gerechtvaardigd dit!
Dit is zo ongeloofelijk lekker!
Wat een heerlijk recept. Heb het gemaakt voor meerdere mensen, en die vonden het heerlijk.
Ook het zuur wat er bij zat.
Zal dit recept zeker vaker gaan maken.
Gr. Ad
Wat leuk om te horen Ad! Veel kookplezier! Gr Francine