Dit recept met gevulde tomaten en mosselsalade is makkelijk te maken en heeft volop smaak. En door het gebruik van orzo krijgen deze gevulde tomaten een Mediterraans tintje. Bovendien is het hele recept duurzaam! Niet alleen zijn de groenten in dit recept biologisch en onbespoten; ook de mosselen zijn duurzaam. Dat herken je aan het MSC-keurmerk als je ze koopt. Mosselen met dit keurmerk zijn afkomstig van duurzame visserij en dat vind ik belangrijk. Vrij van chemicaliën, antibiotica en gekweekt in onze eigen Oosterschelde. Aan de slag met deze gevulde tomaten uit de oven.

Gezondheidsvoordelen:
Zelf heb ik al regelmatig meegevaren op een mosselboot en ben ik bij diverse kwekerijen geweest. Wat veel mensen niet weten, is dat mosselen supergezond zijn! Ze bevatten namelijk maar heel weinig calorieën en zijn een goede bron van eiwitten. Deze kleine schelpdiertjes halen hun voedsel zelf uit plankton in het water en groeien in twee jaar tijd uit tot volwaardige schelpen. De CO2-voetafdruk van mosselen ligt hierdoor wel tot 6x lager dan bij kip en zelfs 8x lager dan bij rundvlees! Zeker het overwegen waard bij het maken van je boodschappenlijstje. Nog wat voordeeltjes van mosselen zijn:
- Rijk aan jodium.
- Een Omega3 boost ( voorziet je behoefte voor 1 week in één maaltijd.
- Rijk aan vitamine A, B2, B12, en E.
- Hollands product dus minder CO2-uitstoot dan geïmporteerde schaal- en schelpdieren.
Al met al reden genoeg ze weer eens lekker op tafel te zetten.
Gevulde tomaten met mosselsalade:

Gevulde tomaten met mosselsalade
Benodigdheden:
Ingrediënten:
- 1½ kg Zeeuwse mosselen
- 8 vleestomaten - ( als variatie bijv coeur de boeuf )
- 300 gram orzo
- 1 sjalot
- 1 rode paprika
- 20 zwarte olijven - in ringetjes gesneden
- 3 verse peterselie takjes
Uit de voorraadkast:
- olijfolie
- zout
- peper
- 2 el Italiaanse kruiden
En zo maak je het:
- Maak de sjalot, paprika en vleestomaten schoon.
- Snipper de sjalot, snijd de paprika in blokjes. Snijd een "dakje" van de tomaat af en hol de binnenkant voorzichtig uit.
- Was de mosselen en kook ze in een grote pan voor 5 tot 6 minuten tot de schelpen openstaan. Schud ze uit de pan in een vergiet en haal de mosselen uit de schelpen. Leg apart op een bordje.
- Neem een pan erbij en doe hier de orzo met wat zout en een liter water in en breng aan de kook. Kook in 9 minuutjes gaar.
- Verhit een koekenpan en schenk een scheut olijfolie erin. Bak de gesnipperde sjalot tot hij glazig is en voeg dan de olijven en paprika toe. Breng op smaak met peper, zout en de Italiaanse kruiden. Voeg de mosselen toe en schep om. Haal de pan van het vuur.
- Giet de orzo af en voeg deze aan de koekenpan met mosselen toe. Schep om en vul dan de tomaten met deze inhoud.
- Zet de tomaten in de ovenschaal en bak op 200 graden voor een minuutje of 15 tot de tomaten wat zacht beginnen te worden.
- Strooi wat verse peterselie op de tomaten en serveer.
- Heerlijk Happen!
Mosselfan net als ik? Dat snap ik helemaal! Om je nog wat meer ideetjes te geven deel ik hier dus nog een aantal lekkere recepten en mooie artikelen.
- Heb jij een BBQ met plancha-plaat? Maak dan deze mosselen van de plancha. Klaar in no-time.
- Uit de Italiaanse keuken kennen we cacio e pepe, een klassiek pastagerecht met pasta, kaas en peper. We voegen hier nu nog extra heerlijke mosselen aan toe.
- Een lekkere snack maken? Dan moet je eens deze gefrituurde mosselen met knoflooksaus maken.
Meer inspiratie opdoen voor lekkere en snelle mosselrecepten? Check dan de #mosselchallenge, waarin Katja Schuurman, Donnie en Eline de Munck binnen 15 minuten een mosselgerecht op tafel toveren.

Deze blog “Gevulde tomaten met mosselsalade” is geschreven in samenwerking met Mosselen.nl
Gevulde tomaten recept, gevulde tomaten uit de oven.
Heerlijke salede met mosselen
Pingback: Gebakken mosselen in groentewrap - Heerlijke Happen
Pingback: Chardonnay blog met gegratineerde mosselen - Heerlijke Happen
Pingback: Mosselen met zeekraal en lamsoren - Heerlijke Happen