Influencer marketing en geld verdienen

Influencer marketing en geld verdienen

Geschatte leestijd: 8 minuten

De titel geeft precies aan waar ik het over ga hebben in dit artikel. “Influencer marketing en geld verdienen” … hoe kun je geld verdienen met je blog, je Instagram, hoe denk ik daar over en wat doe ik allemaal om ervoor te zorgen dat mijn bedrijf ook daadwerkelijk iets oplevert? Waarom dit artikel? Omdat ik wekelijks wel de vraag krijg van startende (food)bloggers over hoe ik dit doe. Hoe kom ik aan mijn samenwerkingen, waarom wordt ik betaald, waarom kies is ervoor wel of geen samenwerking aan te gaan met een bedrijf. En vooral hoe ik dit aanpak in een naar nogal vaak blijkt ” moeilijke bloggerswereld”. Influencer marketing betekenis

Influencer marketing en geld verdienen
Money, money, money, makes the world go round.

Marketingmachines: Instagram, Facebook

Wat ik naar mijn idee eigenlijk veel te vaak moet uitleggen is dat deze sociale mediakanalen niets meer en niets minder zijn dan enorme marketingplatformen. Jij post iets en je volgers reageren daar op, ze gaan het kopen, willen het hebben of vinden je content gewoon mooi. Het doel van bedrijven, PR bureau’s is dus sales! Romantischer hoeven we het niet te maken. En “money makes the world go round”. Dus op het moment dat jij content maakt, artikelen schrijft, producten laat zien en promoot ben je aan het werk voor dat merk. En waarom zou je gratis werken?

Influencer marketing en geld verdienen
Een betaalde samenwerking, ik inspireer jullie tot het meer eten van Zeeuwse mosselen!

Gratis pakketje, barterdeals, free publicity

Ook ik heb in het begin hiermee geworsteld, want hoe leuk zijn die pakketjes wel niet! En hoe tof is het dat een merk jou weet te vinden en je goed genoeg vindt om iets op te sturen. Maar dan kun je je afvragen als ze hiervoor een advertentie moeten plaatsen kost ze dat geld. Op tv, in magazines, op Facebook en Instagram, het kost geld en waarom zou jij die met jouw bereik ook duizenden potentiële klanten bereikt dan gratis reclame maken?

De wereld op zijn kop toch? Pr bureau’s krijgen flink betaald om bloggers te zoeken die aan het werk gaan voor een merk. En je eerste vraag zou eigenlijk moeten zijn wat jíj ervoor betaald gaat krijgen. Zelf neem ik daarom nauwelijks meer pakketjes aan omdat ik geen wandelende “reclame zuil” ben die voor iedereen maar free publicity maakt.

Influencer marketing en geld verdienen
Link building op Heerlijke Happen, ook dat kan worden gedaan in een betaalde samenwerking.

Betaald samenwerken

Francine ik durf niet om geld te vragen, Francine ik ben bang dat mijn content niet goed genoeg is om betaald te krijgen. Veel gehoorde opmerkingen. Maar hoé bepaal je je waarde dan? En wat zijn normale tarieven? Ook dit is voor mij een zoektocht geweest. Veelal leg ik die vraag eerst bij de ander, wat zijn ze bereid te willen betalen? Wat tips op een rijtje om je te helpen:

 • Bereken voor jezelf een uurtarief, hoe lang ben je bezig?
 • Op hoeveel platformen moet er gepost worden?
 • Willen ze er een blogpost met een link bij? Bereken eens je DA ( Domain Authority )
 • Hoeveel volgers heb je en wat is je bereik, hiervoor zet je je account op een business account.
 • Wat willen ze precies van je wat betreft posts en aantal stories.
 • Is betaling met één flesje olie/ reep chocolade etc etc ècht een goede barterdeal, en ga je daar serieus zoveel stories en reclame voor maken?

En verder ligt die verantwoordelijkheid ook heel erg bij jezelf. Google, zoek, netwerk en heb het erover met je collega bloggers.

Wat voor samenwerkingen gaat Heerlijke Happen aan?

Bij voorkeur dus betaalde samenwerkingen! Van de lucht en de liefde kan ik niet leven en mijn hypotheek moet ook gewoon betaald worden. Maar ik kijk ook naar wat bij mij past. Je treft dus vooral food gerelateerde dingen aan, die in mijn leven en lifestyle passen. En meer dan eens heb ik nee gezegd tegen artikelen die niet bij mij passen. Wat doe ik wel?

 • Samenwerkingen over producten of artikelen die ik zelf zou kopen.
 • Het bedrag staat in verhouding tot het werk wat ik moet doen.
 • Ik maak mijn eigen content in mijn stijl en sfeer zoals dat bij Heerlijke Happen past.

En verder ben ik kristalhelder over wanneer ik iets betaald doe. Door gebruik van de juiste hashtags zoals:

 • #samenwerking #collab #ad #spon als het betaald is.
 • #gekregen #zelfbetaald als dat dus onbetaald is.
 • #uitgenodigd als een bedrijf me vraagt te komen.
 • Of op de blog met een disclaimer onderaan de blogpost.
Francine heerlijke happen
Een barterdeal, maar een mooie netwerk-avond waar weer goede contacten zijn opgedaan.

Influencer marketing en geld verdienen

Al met al geef ik je ook niet precies op een presenteerblaadje wat je moet doen of wat je moet vragen. Dit omdat er tal van factoren zijn die de prijs bepalen. Elke blogger / Instagrammer is anders en iedereen moet zelf van zijn eigen krachten uit gaan. Nog wat tips op een rijtje om zelf helder te communiceren naar bedrijven:

 • Maak een mediakit met je tarieven en je bereikcijfers, deze kun je ook aan alle PR bureau’s mailen zodat ze zien dat je serieus bent in je samenwerkingen.
 • Vraag altijd om budget voor werk, op het moment dat er eisen worden gesteld als verplichte hashtags, voorwaarden hoe de content eruit moet zien etc dan is het gewoon werk en dat dient betaald te worden.
 • Schrijf je in bij platformen die betaalde samenwerkingen aanbieden. Zij kennen de klappen van de zweep en vinden het niet raar om te onderhandelen of als je om geld vraagt. Vaak schrijf jij je eigen pitch en bepaal je zelf je tarief.

En als je onverhoopt toch eens een barterdeal aanpakt laat dat dan een beetje in verhouding zijn tot wat je er voor moet doen. Het is echt niet normaal om bijvoorbeeld zes Instagram posts te maken voor twee pakjes pannenkoekenmix om maar wat te noemen! Ook als influencer wil je geld verdienen.

Omdat de vraag naar informatie zo groot is ga ik hier meer mee doen. Houd mijn pagina / sociale media in de gaten. En lees ook eens de blog van luuk hierover. Influencer marketing betekenis

Danny Jansen Homemadechefsnl 24kitchen
Event organisatie, ook dit is een leuke manier van een betaalde samenwerking aangaan. In dit geval organiseerde ik een tof “geiten event bij de boer”.

Laat dat geld maar binnenrollen

Há als het allemaal eens zo makkelijk zou gaan hè. Een volledig maandsalaris, dikke winst en volop langlopende samenwerkingen was het maar zo! Maar ik zal je uit de droom helpen, influencer marketing en geld verdienen is maar voor weinigen weggelegd. Ik ken meer bloggers die dit parttime doen dan degenen die er een volledig maandsalaris uit weten te halen. Als je dit fulltime als baan wilt doen zul je een lange adem en een hoop uren en geld moeten investeren! Des te belangrijker dat deze markt gezond blijft en niet iedereen maar aan de slag blijft gaan met free publicity en zich blind staart op gratis dozen producten waar je vervolgens uren en uren werk aan hebt. Influencer marketing betekenis

Miljuschka Witzenhausen
Samen met Jill van JillTV en Miljuschka Witzenhausen tijdens een betaald event voor Hertog IJs, zo ontmoet je ook nog eens leuke mensen.

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

influencer marketing betekenis

Start » Blog » Influencer marketing en geld verdienen

11 gedachten over “Influencer marketing en geld verdienen”

 1. Bedankt voor je tips en inspirerende verhaal! Ik ben een stuk wijzer geworden! En ja je hebt helemaal gelijk, zoveel moeite doen voor 1pak pannenkoekenmeel!!!!! Ik moet nog veel leren! Heel veel succes nog, met veel nieuwe kansen en uitdagingen! Topper hoor!

 2. Hallo Francine,
  Dankjewel om mijn ogen te open hoor.
  Ik heb al 2 opdrachten geweigerd omdat ze echt veel vroegen om wat flessen bio drank en om een koffiecup te promoten. Ik ga vanaf nu nog alleen de dingen aannemen die ik echt zelf wil en waar ik niet teveel voor moet doen …of voor betaald word.
  Groetjes Pascale x

  1. Geen dank! Een eerlijke markt is voor iedereen beter, dan worden we er ook allemaal beter van. Zowel de influencer èn het merk. Succes verder met je (betaalde) opdrachten

 3. Pingback: De perfecte Paastaart om te delen - Heerlijke Happen

 4. Pingback: Tafeltje dekje stoofpot met riblappen - Heerlijke Happen

 5. Pingback: Aanbiedingen zo bespaar je geld - Heerlijke Happen

 6. Pingback: Dé onmisbare artikelen voor een foodie - Heerlijke Happen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *