Estimated reading time: 4 minuten
Als het weer buiten ons een beetje in de steek laat en de kachel binnen lekker snort… dan is het tijd voor comfort food! Een heerlijk pruttelend pannetje op het vuur die fijne geuren in je keuken verspreid. Zoals dit bonen stoofpotje. Het is eigenlijk een soort chili con carne recept met een TexMex tintje. En een beetje Hollandse glorie erin verwerkt door de rookworst. En natúúrlijk flink wat kruiden en specerijen. Zoals je op de foto’s van deze Tex Mex cowboy stoofpot ziet gebruiken we onder andere kerrie- en paprikapoeder. Maar een beetje chili en flink wat knoflook misstaat niet. Houd je wat over? Gebruik het dan als vulling voor bijvoorbeeld tortilla met wat extra guacamole en salsa erbij. texmex stoofpot

TexMex is een keukenstijl die zich ontwikkelde in de Verenigde Staten en die wordt geassocieerd met de Texaanse en Mexicaanse keuken. Het woord “TexMex” is eigenlijk een samentrekking van “Texas” en “Mexicaans”. De oorsprong van TexMex is te vinden in de grensregio tussen Texas en Mexico, waar de twee keukens elkaar ontmoeten en beïnvloeden.
De TexMex-keuken ontstond in de late 19e en vroege 20e eeuw, toen Texaanse gerechten, zoals chili con carne, en Mexicaanse gerechten, zoals tamales en enchiladas, op een unieke manier werden vermengd en aangepast aan de Amerikaanse smaak. Het resultaat was een kleurrijke fusie die nieuwe, smaakvolle gerechten opleverde. Gerechten zoals nacho’s, burrito’s en fajita’s zijn inmiddels niet meer weg te denken uit de culinaire wereld en zijn zelfs een geliefd onderdeel van feestjes en diners geworden. De combinatie van kruidige smaken en verse ingrediënten maakt het een ware traktatie voor de smaakpapillen, perfect voor iedereen die houdt van een pittige en gezellige eetcultuur!

In de jaren 1970 werd de TexMex-keuken populairder buiten Texas en verspreidde zich over de Verenigde Staten en de rest van de wereld. Tegenwoordig is TexMex een populaire keukenstijl in veel delen van de wereld en heeft het geleid tot verdere culinaire fusie-experimenten en creaties.

Tex Mex cowboy stoofpot
Dit bonen stoofpotje is wederom heel makkelijk aan te passen met de ingrediënten die jij het lekkerste vindt. Lust je geen mais? Doe er dan extra bonen zoals kidneybonen in. Dan heb je een echt chili con carne recept. Comfort food als deze Tex Mex cowboy stoofpot is wat mij betreft echt een winterkostje. Het vult goed en we gebruiken rookworst, wat ik zelf vaak ook alleen maar in de winter texmex stoofpotTex Mex stoofpot
eet.
Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

Tex Mex cowboy stoofpot
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
Afdrukken Mail recept Pin Beoordeel receptBenodigdheden:
Ingrediënten:
- 1 rookworst
- 350 gram rundergehakt
- 1 blikje mais - (ongeveer 300 gram) uitgelekt
- 2 rode paprika's - in blokjes gesneden
- 2 uien - gesnipperd
- 3 tenen knoflook - fijngehakt
- 1 blik zwarte bonen - (ongeveer 300 gram) uitgelekt
- 1 blik tomatenblokjes - (ongeveer 400 gram)
- 3 takjes verse gehakte peterselie
Kruiden en specerijen:
- zout
- peper
- 2 el Paprika poeder
- 1 el kerrie poeder
- 1 tl chilipoeder
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
- Hak/snijd en snipper de groenten zoals hierboven beschreven.
- In je stoofpan rul je het gehakt en breng je het op smaak met de kruiden en specerijen. ( Meer pit? Dan meer chilipoeder toevoegen).
- Voeg de bonen, mais, groenten en tomaten blokjes toe en bak het geheel een 5 minuten.
- Snijd de (gekookte) rookworst in plakjes toe en schep het geheel om. Laat op laag vuur de stoofpot rustig stoven.
- Garneer met de peterselie.
- Heerlijk Happen!
Ook fan van stoofpotjes zoals deze? Ik heb hier nog een aantal hele fijne gerechtjes voor je:
Deze rundvlees mosterdstoof met zilveruitjes bijvoorbeeld.
Of deze “succa de boca” stoof die ik maakte met Erik van Loo, Michelinsterren chef.
Ga je voor vega, dan is deze paprika stoof ook heel lekker.
Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!
texmex stoofpot
Delicious!