Estimated reading time: 4 minuten
Bietjes. Ik ben er dol op en gelukkig zijn ze het hele jaar rond te verkrijgen. En tegenwoordig ook meer dan alleen de rode biet. Zo heb je ook de gele biet en de chioggia biet. Deze biet is afkomstig uit het gelijknamige Chioggia wat in Italië ligt. Een klein stadje in de provincie Venetië. En zo kleurrijk als Venetië is, is ook deze biet. Als je hem doorsnijdt heeft hij een prachtige kleurschakering. bietensalade gekookte bietjes salade
De biet moet geoogst worden als ze klein tot middelgroot zijn, dit doen ze om ervoor te zorgen dat hij zijn smaakt behoudt. Ook zijn deze bietjes iets zoeter dan de gewone biet. In deze tri colore bietjes salade gebruiken we dus ook deze chioggia bietjes. Ook in de huisgemaakte dressing verwerken we een bietje en dat is echt een aanrader hoor!
En zo maak je de Tri colore bietjes salade:
-We gaan eerst de bietjes schoonmaken. Het is handig om plastic handschoenen te dragen zodat je vingers niet helemaal verkleuren. Na het schillen van de bietjes is het tijd om ze in wat aluminiumfolie te wikkelen; dit helpt om de smaken te behouden en voorkomt dat ze uitdrogen tijdens het koken. Vervolgens doe je de ingepakte bietjes in een voorverwarmde oven op 200 graden Celsius en laat je ze gedurende een uur gaar worden. Het is goed om te weten dat de chioggia-biet door deze methode wel iets van zijn uitgesproken kleurschakering verliest, maar hij blijft mooi roze en wordt heerlijk zacht.
Het is ook belangrijk om de verschillende kleuren bietjes in aparte verpakkingen te doen, anders kunnen de kleuren doorlopen en krijg je een minder aantrekkelijke melange. Zorg ervoor dat je je tijd neemt om de bietjes goed te controleren tijdens het gaarproces voor het beste resultaat!
-Als de bietjes gaar zijn laat je ze even afkoelen. Uit het chioggia-pakketje neem je 1 bietje voor de dressing.
-De dressing maken is heel simpel, neem een maatbeker met een hoge rand erbij en doe hierin alle ingrediënten voor de dressing. Neem je staafmixer erbij en mix het geheel tot een gladde dressing. Hij is best lobbig, wil je hem wat meer vloeibaar hebben? Doe er dan wat olijfolie en balsamico bij.
Tri colore bietjes salade
-Om de borden op te maken neem je vier leuke borden erbij en doe je hier eerst wat sla op. Snij vervolgens de bietjes in kwarten en leg deze op de salade. Druppel er wat dressing over en garneer met de granaatappelpitjes en verkruimelde feta naar smaak. En om het helemaal af te maken leg je er wat lekkere muntblaadjes voor een heerlijke frisse smaak: Heerlijk Happen ! Italiaanse bietensalade
Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.
Tri colore bietjes salade
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
Afdrukken Mail recept Pin Beoordeel receptIngrediënten:
- rode bietjes
- chioggia bietjes
- gele bietjes
- 1 zak gemengde sla
- feta
- granaatappelpitjes
- verse munt
Voor de dressing heb je nodig:
- 1 kleine chioggia biet
- 4 el olijfolie
- 3 el balsamico
- 2 el rode wijnazijn
- zout/peper
- 1 tl Italiaanse kruidenmix
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
- We gaan eerst de bietjes schoonmaken. Ik gebruik dan plastic handschoenen zodat je vingers niet helemaal verkleuren. Wanneer je ze geschild hebt doe je de bietjes in wat aluminiumfolie en doe je ze in de oven. Zet op 200 graden en laat ze in een uur gaar worden. De chioggia verliest daardoor wel iets van zijn uitgesproken kleurschakering maar hij blijft mooi roze. Doe wel de de drie kleuren in aparte verpakkingen anders lopen de kleuren door.
- Als de bietjes gaar zijn laat je ze even afkoelen. Uit het chioggia-pakketje neem je 1 bietje voor de dressing
- De dressing maken is heel simpel, neem een maatbeker met een hoge rand erbij en doe hierin alle ingrediënten voor de dressing. Neem je staafmixer erbij en mix het geheel tot een gladde dressing. Hij is best lobbig, wil je hem wat meer vloeibaar hebben? Doe er dan wat olijfolie en balsamico bij.
- Om de borden op te maken neem je vier leuke borden erbij en doe je hier eerst wat sla op. Snij vervolgens de bietjes in kwarten en leg deze op de salade. Druppel er wat dressing over en garneer met de granaatappelpitjes en verkruimelde feta naar smaak. En om het helemaal af te maken leg je er wat lekkere muntblaadjes voor een heerlijke frisse smaak
Wil je meer recepten uitproberen zoals Tri colore bietjes salade? Kijk dan eens naar onderstaande recepten
Bietjes dip met knoflookbrood en amandelen
Zoete bieten en bramen tarte tatin
Recept voor Gepofte biet met gehakt-notenbrood
Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!
Italiaanse bietensalade gekookte bietjes salade
Een heerlijke herfst salade