Warme bloemkool salade met gehakt

Warme bloemkool salade met gehakt

Estimated reading time: 4 minuten

Een keukenlade vol met kruiden, een koelkast lade vol met groente en een vriezer nog gevuld met vlees. Daar moést iets lekkers mee gemaakt kunnen worden. Bloemkool hebben wij regelmatig in huis want daar is mijn dochter dol op. En denk je dat ze deze warme bloemkool salade met gehakt heeft gegeten dan kom je van een koude kermis thuis… Zij eet haar bloemkool het liefst gewoon gekookt met een beetje zout erop gestrooid en vóóral niet verwerkt op deze manier. Maar gelukkig heb ik aan mijn man een liefdevol en trouw testpersoon. Hij heeft dus lekker wel deze salade gegeten. Hij houdt niet van “bloemkool zonder sausje” dus maken we een lekkere huisgemaakte vinaigrette erbij. gehakt recept

Warme bloemkool salade met gehakt
Een heerlijk geurende warme salade.

Warme bloemkool salade met gehakt

Ook bloemkool is een groente die een hele lange historie kent. Al in de 12e eeuw wordt hij in boeken beschreven. En vanaf de 16e eeuw door heel Europa geteeld. Ook in meerdere kleuren zoals paars, oranje of groen te leveren is. De meest bekende is natuurlijk de witte bloemkool. Overigens verliezen de gekleurde bloemkolen een deel van de kleur wel als je ze kookt wat dan weer best jammer is.

Warme bloemkool salade met gehakt
De bloemkool wordt redelijk zacht in de oven, maar behoudt toch een redelijke bite.

De bloemkool blijft mooi wit omdat de bladeren eromheen groeien. Om volledig zero waste te zijn, kun je de bladeren van een bloemkool gebruiken in gerechten. Maak bijvoorbeeld een heerlijke bloemkoolsoep met de bladeren of wok ze als smaakvolle groente.

Warme bloemkool salade met gehakt
Door het gebruik van de ras-el-hanout krijgt de bloemkool een mooie gelige kleur.

Het behouden van de witte kleur van de bloemkool wordt mogelijk gemaakt door de omringende bladeren, waardoor de bloemkool zijn karakteristieke uitstraling behoudt. Mocht je willen experimenteren met de bladeren, dan zijn er verschillende culinaire mogelijkheden om ze te verwerken in diverse gerechten.

Lekker met een puree serveren!

Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

Warme bloemkool salade met gehakt

Een heerlijke kruidige bloemkool salade met gehakt en huisgemaakte vinaigrette.

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.9 van 37 reacties
Afdrukken Pin
Beoordeel recept
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: European
Trefwoord: bloemkool, pijnboompitjes, rode ui, vinaigrette
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Francine
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

Ingrediënten:

  • 1 bloemkool - in kleine roosjes
  • 60 ml olijfolie
  • 2 el ras-el-hanout - (kruidenpotje)
  • 4 takjes verse gehakte peterselie
  • 1 rode ui
  • 4 el geroosterde pijnboompitjes
  • 300 gr gehakt

Voor de vinaigrette

  • 3 el olijfolie extra vergine
  • 1/2 citroen - ( het sap van een halve citroen)
  • 2 el witte wijn azijn
  • 1 el Franse mosterd
  • 1/2 tl zout
  • 1/2 tl peper
  • 1 el Provencaalse kruiden

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

  • Verwarm je oven voor op 200 graden
  • Neem een bakblik erbij en bekleed deze met bakpapier. Snij de bloemkool in kleine roosjes en verspreid ze over het bakblik. Giet de olijfolie erover en bestrooi met de ras-el-hanout. Zorg dat er overal een laagje olie en kruiden over de bloemkool zit. Zet in de oven voor 25 minuten.
  • Snij de ui in ringen of snipper hem, en hak de peterselie fijn, zet apart tot gebruik.
  • In een grote koekenpan rul je het gehakt. Let op duw het vlees niet helemaal kapot tot kleine korrels maar zorg dat het een beetje wat grotere brokken blijven. Breng op smaak met zout, peper en evt wat gehaktkruiden.
  • Rooster in een kleine koekenpan de pijnboompitjes.
  • Doe alle ingrediënten voor de vinaigrette in een maatbeker of een oud groenten potje en klop of schud tot je een mooie gladde dressing hebt.
  • Haal de bloemkool uit de oven en schenk de vinaigrette erover. Hussel het en voeg dan de ui, pijnboompitjes en peterselie toe.
  • Heerlijk Happen!
Beoordeel dit recept Promotion partner of Verdify
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Wil je nog meer lekkere recepten met bloemkool uitproberen zoals Warme bloemkool salade met gehakt? Maak dan eens van de volgende recepten:

Deze heerlijke bloemkoolsalade voor op een toastje.

Of wat dacht je van een bloemkool bolognese met basilicum?

Maar ook deze bloemkoolpuree uit de oven is heerlijk.

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

Wil je meer recepten uitproberen zoals Warme bloemkool salade met gehakt? Kijk dan eens naar onderstaande recepten

gehakt recept

Start » Recepten » Hoofdgerechten » Warme bloemkool salade met gehakt

Eén gedachte over “Warme bloemkool salade met gehakt”

4.92 from 37 votes (36 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept