Waterzooi met asperges en Hollandse garnaaltjes

Waterzooi met asperges en garnaaltjes

Estimated reading time: 3 minuten

Een Belgische klassieker met een Hollandse twist! Deze waterzooi met asperges en Hollandse garnaaltjes combineert het beste van twee keukens. Denk aan een romige, lichte stoofschotel met malse kabeljauw, verse witte asperges van eigen bodem en de unieke smaak van Hollandse garnalen. Een verrassend en elegant hoofdgerecht, perfect voor het aspergeseizoen. Mijn man riep meteen ‘Hey eten we waterzooi!’, dus de herkenbare smaak zit er zeker in!

Waterzooi met asperges en Hollandse garnaaltjes
Heerlijke “zooi” dit bordje vol fijne ingrediënten.

Waterzooi met Asperges en Hollandse Garnaaltjes (Fusion Recept)

Een leuk weetje over de asperge is dat hij enorm lange stengels heeft die tot wel twee meter lang kunnen worden! De asperge is een meerjarige plant die wel tot 10 jaar op hetzelfde veld gekweekt kan worden. Het deel wat boven de grond staat sterft af in de herfst, terwijl het deel wat onder de grond staat kan overwinteren. In Nederland is het seizoen van de asperge maar heel kort helaas. Daarom moet je er snel bij zijn als je deze lekkere groente wilt proeven.

Waterzooi met asperges en Hollandse garnaaltjes
Aardappeltjes kunnen ook door pasta vervangen worden.

De traditie is dat het seizoen begint op de tweede donderdag van april tot 24 juni. Door veranderde temperaturen komen er wel steeds vroeger asperges van het land.

De Hollandse garnaal

De Hollandse garnaal is een beetje grijs-roze. Het zijn vrij stevige beestjes. Zoals wij ze in de winkel kopen zijn ze al gekookt, je hoeft er dus niet heel veel meer mee te doen, anders worden ze taai! In de zee eten ze plantaardig materiaal maar ook prooidieren. Ze kunnen wel tot 8 cm lang worden, maar veelal kennen wij ze als de kleinste garnaaltjes in het schap.

Ziet er toch heerlijk uit zo!

Stap-voor-stap Bereiding van het recept

Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

Waterzooi met asperges en Hollandse garnaaltjes

Waterzooi met asperges en Hollandse garnaaltjes

Fantastische combi tussen een Belgisch recept met Hollandse ingrediënten.

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.9 van 45 reacties
Print Pin
Beoordeel recept
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Belgische
Trefwoord: aardappels, asperges, garnalen, kabeljauw
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 40 minuten
Totale tijd: 55 minuten
Servings: 2 personen
Author: Francine
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

Ingrediënten:

  • 500 gr witte asperges - Hollandse
  • 200 gr Hollandse garnaaltjes
  • 2 kabeljauwfilets - in stukken
  • 20 tal gekookte krieltjes
  • 200 ml kookroom
  • 1 liter groentebouillon
  • peterselie - verse gehakte fijn gehakt

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

  • Schil eerst de asperges en verwijder een cm of twee van de achterkant. Snijd ze daarna in 4 stukken.
  • Breng in de grote pan een liter groentebouillon aan de kook. ( Deze kun je maken door 2 blokjes op te lossen in een liter water)
  • Voeg de stukjes asperge toe aan de kokende bouillon. Kook ze circa 10-15 minuten tot ze beetgaar zijn (niet te zacht!). Schep de aspergestukjes voorzichtig met een schuimspaan uit de bouillon en bewaar ze in een ovenvaste schaal. Dek af en houd warm in een voorverwarmde oven op 70°C. Bewaar de kookbouillon!
  • In dezelfde bouillon blancheer je de kabeljouwfilets. Deze kun je in een paar stukken snijden. Ook deze schep je als ze gaar zijn met de schuimspaan uit de pan en hou ze warm in de oven met de asperges.
  • Zeef nu de bouillon, giet door een zeef in een andere pan.
  • Voeg de kookroom toe en roer door, breng op smaak met versgemalen peper. Laat rustig inkoken voor een minuutje of 15.
  • Kook ondertussen in een andere pan de aardappeltjes gaar.
  • Is de roomsaus niet dik genoeg voeg dan een papje van maizena met 2 el water toe en laat hem even binden.
  • Schep de vis en asperges en aardappeltjes in diepe borden. Schenk de roomsaus erbij en maak af met de garnaaltjes en de verse fijngehakte peterselie.
  • Heerlijk Happen!
Beoordeel dit recept Promotion partner of Verdify
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Hollandse garnaal, de beste van allemaal toch? Hier nog een paar receptjes voor je:

Deze lekkere risotto balletjes met Hollandse garnaaltjes.

Of deze garnalencocktail met avocado.

En ook met dit zalmrolletje en asperges gaat hij goed samen.

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

Het recept idee voor dit gerecht komt van de Spar Colruyt Group in België

Waterzooi hollandse garnalen recept met asperges en garnaaltjes

Start » Recepten » Hoofdgerechten » Waterzooi met asperges en garnaaltjes

3 gedachten over “Waterzooi met asperges en garnaaltjes”

4.92 from 45 votes (42 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept