Geschatte leestijd: 4 minuten
In juli afreizen naar Zeeland kan vaak maar één ding betekenen: er komt iets heel lekkers uit de zee! Ik mocht weer bij de opening van het mosselseizoen in Zeeland zijn en dat was een waar feestje. Voor het eerst hadden we flink regen maar dat mocht de pret niet drukken. In juli wordt het startschot gegeven voor de vangst van de bodemcultuurmosselen. De echte Zeeuwse mosselen een lekkernij voor vele! Toch wordt er dit jaar een campagne opgestart om meer jongeren aan de mossel te krijgen. Want hoewel een echt Zeeuws product, het meeste van deze lekkernij gaat zo hup de grens over naar onze Zuiderburen. Die weten er wel raad mee! mosselseizoen 2022
Yerseke, het startschot
Op naar Yerseke dus een prachtig vissersdorp vanwaar je al prachtige vergezichten over de zee hebt. De vissersboten die rustig in de haven lagen te wachten tot ze weer de schuimkoppen onder de buik kunnen voelen. Eenmaal aan boord gonst het al een beetje en is de sfeer opgewekt onder de vissers die met ons mee naar zee voeren om de eerste vangst uit de Oosterschelde te vissen. Voor wie de èchte zoute, zilte mossel zo rechtstreeks uit de zee wilde proeven werden ze direct voor je opengemaakt. Een fotomomentje kon natuurlijk niet ontbreken!
Zeeuwse mosselen een lekkernij: de vangst
Dit jaar waren er toch wel wat zorgen zo ik later hoorde van Marinus Padmos, mosselvisser, met wie we tijdens de lunch aan tafel zaten. De mosselen hebben zijn massaal gestorven door een flinke schuimkraag op de Oosterschelde. Dit gebeurde al in mei 2019 en hierdoor is een flink deel van de voorraad voor dit seizoen verloren gegaan. De vangst dit jaar zijn dus wat kleinere maar toch wel goed gevulde mosselen. En dat bleek wel tijdens de lunch verzorgd door Thijs Meliefste, chefkok van restaurant Meliefste uit Wolphaartsdijk. Die toverde een waar kunstwerkje op tafel met mosselen van het mosselseizoen in Zeeland 2020.
Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.
Zeeuwse mosselen een lekkernij
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
Afdrukken Mail recept Pin Beoordeel receptBenodigdheden:
Ingrediënten:
- 1,5 Kilo Zeeuwse mosselen
- 1 ui
- 100 gram zeekraal
- 100 gram lamsoor
- 3 stengels bleekselderij
- gemalen zwarte peper
- olijfolie
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
- Leeg de bak mosselen in je spoelbak en haal de kapotte mosselen eruit. De rest kun je straks koken.
- Snijd de bleekselderij in dunne plakjes, maak de ui schoon en snijd door het midden en dan in halve ringen. Was de zeekraal en lamsoor.
- Doe een eetlepel olie in de pan en bak kort de ui, bleekselderij, lamsoor en zeekraal. Vul dan aan met de mosselen en strooi er wat zwarte peper op.
- Kook een vijftal minuten en schud de pan, als de schelpen openstaan kun je ze eten.
- Heerlijk Happen!
Andere lekkere recepten met mosselen zoals deze Zeeuwse mosselen een lekkernij:
- Of lees eens over de rode koning uit de Oosterschelde.
- En ook uit de zee: tonijn in een fijne salade.
Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!
mosselseizoen 2022
Vanavond maar weer eens aan de mosselen. Lekker
Mjam mjam, heerlijk in de zomer en je hoeft er niet voor naar Zeeland. Maar eenmaal in Zeeland kun je er niet omheen, geeft dat een extra vibe.
Zeeuwse mosselen zijn echt de lekkerste!
Bedankt voor het delen van dit leuke artikel en recept. Ik ga zelf ook graag naar Zeeland in de zomer en eet dan graag mosselen in de vele heerlijke restaurantjes daar. Dit recept ga ik zelf een keer uitproberen thuis!
Mosselen op zijn lekkerst!