Courgette-witlof lasagne

Courgette-witlof lasagne

Courgette-witlof lasagne

Soms krijg ik een verzoek om met een bepaald ingrediënt een recept te bedenken. De aanvraag voor deze keer was witlof.Witlof is een lekkere groente die op veel manieren gebruikt wordt in bijvoorbeeld ovenschotels of salades. Deze courgette-witlof lasagne is een overheerlijke ovenschotel die je zeker eens moet proberen.We maken hem met een verse bechamel-kaassaus want uit een pakje gaan we natuurlijk niet koken!Bechamelsaus is een hele makkelijke basissaus die voor vele ovenschotels en ook als gewone saus kan dienen bij allerhande groenten en gerechten.

 Voor een ovenschotel voor 2 personen heb je nodig:Courgette-witlof lasagne

  • 1 courgette
  • 3 witlof stronken
  • 150 gram rundergehakt
  • 1 bol mozzarella
  • Nootmuskaatpoeder
  • Peper/zout

Voor de bechamelsaus:

  • 35 gram boter
  • 35 gram bloem
  • 500 ml melk
  • 75 gram geraspte kaas ( een originele bechamel is zonder kaas, dit toevoegen geeft net wat meer smaak)
  • Zout/peper
  • Nootmuskaatpoeder

 En zo maak je hem:

-Verwarm als eerste je oven voor op 200 graden

-Met een kaasschaaf snij je vervolgens de courgette in plakken. Strooi er wat zout op en laat ze 10 minuten liggen om het vocht uit de courgette te laten lekken. Hierdoor wordt de courgette wat zachter

-Snij een stukje van de kont van de witlof stronken, zodat de blaadjes los komen, blancheer de losse blaadjes ongeveer 1 à 2 minuten in kokend water en laat ze goed uitlekken in een vergiet.

-Rul het gehakt in een koekenpan en kruid het vlees met zout, peper en nootmuskaat. Laat daarna het vet weglekken in een vergiet en zet het apart.

De bechamelsaus:

-Maak nu de bechamelsaus, dit doe je door in een steelpan eerst de boter te smelten, daarna voeg je de bloem erbij en klop dit tot een glad mengsel. Dit noemen we een roux. Klop door tot de roux bleek kleurt en een beetje begint te schuimen. Giet vervolgens alle melk erbij en roer het goed door elkaar. Breng het al roerend aan de kook tot de saus dikker wordt. Nu kun je de geraspte kaas erbij doen. Wederom al roerende zorg je dat het een gladde saus blijft. Voeg er wat zout, peper, en nootmuskaat aan toe. Zet de saus op een stoofpitje en roer regelmatig even door zodat hij niet gaat klonteren.

-Spoel de courgette plakken af met koud water en dep ze goed droog.

-Neem de ovenschotel erbij en met een juslepel schenk je nu als eerste een laagje saus op de bodem.

-Beleg dit laagje met een aantal plakken courgette. Hierop schep je wat gehakt, daarna een laagje witlof en vervolgens weer wat saus eroverheen.

-Zo bouw je een lasagne, het is aan te raden om de laagjes groenten dakpansgewijs en dwars neer te leggen zo is je stapeltje wat steviger!

-Als laatste snij je de mozzarella bol in plakken en leg je deze er bovenop. Strooi hier wat nootmuskaat op.

-Zet de Courgette-witlof lasagne ongeveer 20/25 minuten in de oven.

(Wil je een iets zwaardere maaltijd dan kun je per laagje ook nog in plakjes gesneden gekookte aardappels toevoegen of lasagne-vellen).

Haal de schaal uit de oven en serveer de lasagna met een lekker wit wijntje: Héérlijk happen!

4 gedachten over “Courgette-witlof lasagne”

  1. Pingback: Courgetti spirelli bolognese - Heerlijke Happen |Foodblog|

Reacties zijn gesloten.