Courgettetaart in krokant filodeeg

Courgettetaart in krokant filodeeg

Courgettetaart in krokant filodeeg

Inspiratie! Eigenlijk is die overal te vinden. Bij andere bloggers, uit kookboeken, foto’s van Pinterest, en de grote namen die zichzelf al onsterfelijk kunnen noemen. Één daarvan is bijvoorbeeld Yotam Ottolenghi. En tot voor kort had ik eigenlijk niet eerder iets van hem gekookt… Doordat er een aantal mede-foodies veelvuldig over hem praatten en zijn recepten prezen moest ik er toch maar eens mee aan de slag. Ik had een hele stapel courgettes liggen en allerhande kaas in de koelkast die verwerkt moesten gaan worden. Mijn versie van de courgttetaart in krokant filodeeg à la Yotam. Ik zeg míjn versie omdat ik afgeweken ben van het originele recept omdat ik andere producten op voorraad had liggen. En zo stond deze fantastische courgettetaart in krokant filodeeg op tafel en het was een waar genot!

Voor 1 grote taart heb je nodig:Courgettetaart in krokant filodeeg

  • springvorm doorsnee 23 cm
  • 1 pak filodeeg
  • 6 courgettes
  • verse dille (1 bakje)
  • verse peterselie ( 1 bakje)
  • 2 losgeklopte eieren
  • 6 bosuitjes
  • 150 gram feta
  • 100 gram emmentaler
  • mespuntje piri-piri
  • olijfolie
  • zwarte sesamzaadjes
  • peper/zeezout

En zo maak je het:

-Deze taart neemt best wat tijd in beslag dus je moet zeker geen haast hebben! We beginnen eerst met de courgettes, was ze en snij ze daarna in vier delen. Doe ze in een keukenmachine en rasp ze of hak ze in kleine stukken. Doe de courgette-rasp in een groot vergiet er strooi er een eetlepel zout overheen. Zet in de gootsteen en laat het een half uur uitlekken. Het zout onttrekt het vocht uit de courgettes.

-Intussen gaan we aan de slag met de taart-vulling. Pak een grote kom erbij. Hak de dille, de peterselie en de feta fijn en doe dit in de kom. Snij de bosuitjes in fijne ringen en rasp de emmentaler. Klop ook de eieren los meng al deze ingrediënten in de grote kom en breng op smaak met wat zout en peper. Strooi er nog wat piri-piri overheen voor een beetje pit.

De taart maken:Courgettetaart in krokant filodeeg

-Als het half uur voorbij is doe je de uitgelekte courgette-rasp in een schone en droge theedoek en wring je hem helemaal uit. doe dit eventueel in twee keer zodat de rasp echt helemaal droog is! Voeg daarna toe aan de grote kom en mix het goed door elkaar.

-Pak je springvorm erbij en doe op de onderkant een stuk bakpapier. Wrijf deze in met olijfolie en ook de randen goed insmeren met olijfolie. Neem de ontdooide vellen filodeeg erbij en leg deze over de rand heen. Smeer elke keer elke laag goed in met olijfolie. Wanneer de hele voor bekleed is met het deeg schep je de groentemix in de taart en duw je het voorzichtig aan.

-Pak nu de overhangende stukken filodeeg en vouw deze weer terug de vorm in. Zo ontstaat er een mooie gevulde vorm. Smeer ook de bovenkant wederom in met olie in en strooi daar wat sesamzaadjes op.Courgettetaart in krokant filodeeg

-Zet in een voorverwarmde oven op 170 graden en bak voor 50 minuten. Na de 50 minuten haal je hem eruit en maak je de ring los. Haal die er dan voorzichtig af en bak hem daarna nog eens 15 minuten om de buitenkant mooi goudbruin te laten worden.

Courgettetaart in krokant filodeegCourgettetaart in krokant filodeeg

Haal ten slotte de taart uit de oven en laat hem even wat afkoelen voordat je hem aansnijdt. Serveer met een frisse chardonnay en : Heerlijk happen!

In de week 30 weekvlog Heerlijke Happen kun je een stukje video zien van deze prachtige taart!