Courgettetaart in krokant filodeeg

Geschatte leestijd: 4 minuten

Inspiratie! Eigenlijk is die overal te vinden. Bij andere bloggers, uit kookboeken, foto’s van Pinterest, en de grote namen die zichzelf al onsterfelijk kunnen noemen. Één daarvan is bijvoorbeeld Yotam Ottolenghi. En tot voor kort had ik eigenlijk niet eerder iets van hem gekookt… Doordat er een aantal mede-foodies veelvuldig over hem praatten en zijn recepten prezen moest ik er toch maar eens mee aan de slag. Ik had een hele stapel courgettes liggen en allerhande kaas in de koelkast die verwerkt moesten gaan worden. En zo stond dit fantastische recept Courgettetaart in krokant filodeeg op tafel en het was een waar genot!

Mijn versie van de Courgettetaart in krokant filodeeg à la Yotam. Ik zeg míjn versie omdat ik afgeweken ben van het originele recept omdat ik andere producten op voorraad had liggen. En zo stond deze fantastische Courgettetaart in krokant filodeeg op tafel en het was een waar genot!

Courgettetaart in krokant filodeeg

En zo maak je de courgettetaart in krokant filodeeg:

-Deze taart neemt best wat tijd in beslag dus je moet zeker geen haast hebben! We beginnen eerst met de courgettes, was ze en snij ze daarna in vier delen. Doe ze in een keukenmachine en rasp ze of hak ze in kleine stukken. Doe de courgette-rasp in een groot vergiet er strooi er een eetlepel zout overheen. Zet in de gootsteen en laat het een half uur uitlekken. Het zout onttrekt het vocht uit de courgettes.

-Intussen gaan we aan de slag met de taart-vulling. Pak een grote kom erbij. Hak de dille, de peterselie en de feta fijn en doe dit in de kom. Snij de bosuitjes in fijne ringen en rasp de emmentaler. Klop ook de eieren los meng al deze ingrediënten in de grote kom en breng op smaak met wat zout en peper. Strooi er nog wat piri-piri overheen voor een beetje pit.

De courgettetaart in krokant filodeeg maken:

Courgettetaart in krokant filodeeg

-Als het half uur voorbij is doe je de uitgelekte courgette-rasp in een schone en droge theedoek en wring je hem helemaal uit. doe dit eventueel in twee keer zodat de rasp echt helemaal droog is! Voeg daarna toe aan de grote kom en mix het goed door elkaar.

-Pak je springvorm erbij en doe op de onderkant een stuk bakpapier. Wrijf deze in met olijfolie en ook de randen goed insmeren met olijfolie. Neem de ontdooide vellen filodeeg erbij en leg deze over de rand heen. Smeer elke keer elke laag goed in met olijfolie. Wanneer de hele voor bekleed is met het deeg schep je de groentemix in de taart en duw je het voorzichtig aan.

Voorbereidingen

-Pak nu de overhangende stukken filodeeg en vouw deze weer terug de vorm in. Zo ontstaat er een mooie gevulde vorm. Smeer ook de bovenkant wederom in met olie in en strooi daar wat sesamzaadjes op.

-Zet in een voorverwarmde oven op 170 graden en bak voor 50 minuten. Na de 50 minuten haal je hem eruit en maak je de ring los. Haal die er dan voorzichtig af en bak hem daarna nog eens 15 minuten om de buitenkant mooi goudbruin te laten worden.

Courgettetaart in krokant filodeeg

Haal ten slotte de taart uit de oven en laat hem even wat afkoelen voordat je hem aansnijdt. Serveer met een frisse chardonnay.

In de week 30 weekvlog Heerlijke Happen kun je een stukje video zien van dit prachtige recept courgettetaart!

Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

Courgettetaart in krokant filodeeg

Courgettetaart in krokant filodeeg

Inspiratie! Eigenlijk is die overal te vinden. Bij andere bloggers, uit kookboeken, foto’s van Pinterest, en de grote namen die zichzelf al onsterfelijk kunnen noemen. Één daarvan is bijvoorbeeld Yotam Ottolenghi. En tot voor kort had ik eigenlijk niet eerder iets van hem gekookt…

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.9 van 22 reacties
Afdrukken Pin
Beoordeel recept
Gang: Bijgerecht, Hoofdgerecht
Keuken: European
Trefwoord: courgette
Voorbereidingstijd: 45 minuten
Bereidingstijd: 50 minuten
Totale tijd: 1 uur 35 minuten
Porties: 4 personen
calorieën: 286kcal
Auteur: Francine
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

springvorm doorsnee 23 cm

Ingrediënten:

  • 1 pak filodeeg
  • 6 courgettes
  • verse dille - 1 bakje
  • verse gehakte peterselie - 1 bakje
  • 2 losgeklopte eieren
  • 6 bosuitjes
  • 150 gram feta
  • 100 gram emmentaler
  • mespuntje piri-piri
  • olijfolie
  • zwarte sesamzaadjes
  • peper
  • zeezout

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

  • Deze taart neemt best wat tijd in beslag dus je moet zeker geen haast hebben! We beginnen eerst met de courgettes, was ze en snij ze daarna in vier delen. Doe ze in een keukenmachine en rasp ze of hak ze in kleine stukken. Doe de courgette-rasp in een groot vergiet er strooi er een eetlepel zout overheen. Zet in de gootsteen en laat het een half uur uitlekken. Het zout onttrekt het vocht uit de courgettes.
  • Intussen gaan we aan de slag met de taart-vulling. Pak een grote kom erbij. Hak de dille, de peterselie en de feta fijn en doe dit in de kom. Snij de bosuitjes in fijne ringen en rasp de emmentaler. Klop ook de eieren los meng al deze ingrediënten in de grote kom en breng op smaak met wat zout en peper. Strooi er nog wat piri-piri overheen voor een beetje pit.
  • De taart maken:bereiden van de taart
  • Als het half uur voorbij is doe je de uitgelekte courgette-rasp in een schone en droge theedoek en wring je hem helemaal uit. doe dit eventueel in twee keer zodat de rasp echt helemaal droog is! Voeg daarna toe aan de grote kom en mix het goed door elkaar.
  • Pak je springvorm erbij en doe op de onderkant een stuk bakpapier. Wrijf deze in met olijfolie en ook de randen goed insmeren met olijfolie. Neem de ontdooide vellen filodeeg erbij en leg deze over de rand heen. Smeer elke keer elke laag goed in met olijfolie. Wanneer de hele voor bekleed is met het deeg schep je de groentemix in de taart en duw je het voorzichtig aan.
  • Pak nu de overhangende stukken filodeeg en vouw deze weer terug de vorm in. Zo ontstaat er een mooie gevulde vorm. Smeer ook de bovenkant wederom in met olie in en strooi daar wat sesamzaadjes op.Voorbereidingen
  • Zet in een voorverwarmde oven op 170 graden en bak voor 50 minuten. Na de 50 minuten haal je hem eruit en maak je de ring los. Haal die er dan voorzichtig af en bak hem daarna nog eens 15 minuten om de buitenkant mooi goudbruin te laten worden.
  • Haal ten slotte de taart uit de oven en laat hem even wat afkoelen voordat je hem aansnijdt.
Beoordeel dit recept Promotion partner of Verdify
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Wil je meer recepten uitproberen zoals de Courgettetaart in krokant filodeeg? Kijk dan eens naar onderstaande recepten

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

Start » Recepten » Hoofdgerechten » Courgettetaart in krokant filodeeg

recept courgettetaart

4 gedachten over “Courgettetaart in krokant filodeeg”

  1. Pingback: Kip van het draaispit met aardappeltjes - Heerlijke Happen

  2. Pingback: Hasselback courgette in tomaten linzensaus - Heerlijke Happen

  3. Pingback: Vis salade met filo krokantjes en kidneyboontjes - Heerlijke Happen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept