De klassieke boeuf Bourguignon

De klassieke boeuf Bourguignon

Een heerlijk hartverwarmende klassieker om va te genieten.
De klassieke boeuf Bourguignon

Dit gerecht staat bekend om zijn sjieke naam, maar eigenlijk is het gewoon een boeren-stoof. Vooral gegeten op het platteland als stevige maaltijd. Uren en uren rustig laten stoven op een vuurtje terwijl er hard gewerkt werd op het land. Toch heeft de klassieke boeuf Bourguignon het tot de “haute cuisine” weten te schoppen. Deze boeuf Bourguignon maken doe je niet even één, twee, drie want hij heeft véél tijd nodig. Het is echt een weekend stoof die je een aantal uur op je sudderpitje laat staan. Het vlees in dit boeuf Bourguignon heeft eerst een hele nacht in de koelkast gelegen in rode wijn. Daarna een uurtje of vijf op de stoofpit. En het lekkerst is hij eigenlijk als je hem dan nog een nacht laat staan…

boeuf bourguignon recept
Genieten van een heerlijke stoof dat is wat wij hier thuis graag doen!
De klassieke boeuf Bourguignon

De klassieke boeuf Bourguignon

Een heerlijk hartverwarmende klassieker om va te genieten.
5 van 7 stemmen
Afdrukken Pin Rate
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Frans
Trefwoord: Bourgogne wijn, rundvlees, spek
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 5 uur
Totale tijd: 5 uur 15 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Francine

Benodigdheden:

stoofpan

Ingrediënten: 

  • 1 kilo ribrunderlappen
  • 3 witte uien
  • 2 winterwortels
  • 750 ml Bourgogne rode wijn
  • 200 gram spek
  • 400 gram champignons
  • 300 gram zilveruitjes(1 potje)
  • 3 tenen knoflook
  • 3 takjes verse tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 4 el rode wijn azijn
  • verse peterselie
Zet alles op je lijst +

En zo maak je het:

  • Snijd de riblappen in blokjes. Neem een kom erbij en doe hier het vlees in en de 4 el rode wijn azijn. Giet de wijn erbij en zet het vlees een nacht in de koelkast.
  • Haal het vlees uit de koelkast en laat op temperatuur komen.
  • Hak de knoflook, snijd de uien door het midden en in reepjes, maak de wortels schoon en snijd ze in plakjes. Snijd het spek in blokjes.
  • Verhit je stoofpan en bak het spek op middelmatige temperatuur voor een minuut of 10. Schep met een schuimspaan het spek eruit en leg apart.
  • Met de schuimspaan schep je het gemarineerde vlees in de pan met het vet. Bak het in delen op hoog vuur mooi bruin. ( elke keer als een deel klaar is schep je dit bij het spek op het bord)
  • Bak de tomatenpuree kort in de pan en voeg dan alle groenten toe, bak deze voor een minuut of 5.
  • Voeg nu het vlees toe en de wijn uit de kom schenk je erbij.
  • Maak een kruidenbuiltje van de laurier en tijm, en breng het geheel op smaak met peper en zout.
  • Laat nu rustig op laag vuur stoven voor 4 uur.
  • In het laaste uur voeg je de champignons en zilveruitjes ( uitgelekt) toe.
  • Serveer met de verse peterselie.
  • Heerlijk Happen!
Beoordeel dit recept
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!
boeuf bourguignon maken
Lekkere wortels, fijne champignons, verse kruiden, een topper!

De klassieke boeuf Bourguignon

Je kunt vast wel raden dat het boeuf Bourguignon recept uit de Bourgogne komt. We maken hem dan ook met een rode Bourgogne wijn! De mega beroemde chef Auguste Escoffier heeft hem begin 19e eeuw meegenomen in zijn “guide culinaire”. Deze man is de grondlegger van de Franse keuken. Zo heeft hij tal van koks geïnspireerd zoals ook de welbekende Paul Bocuse. Nou ben ik geen chef van top niveau maar koken kan ik zeker. En deze Boeuf Bourguignon kon dan ook niet ontbreken hier op de site. Ik at hem vroeger regelmatig want mijn ouders maakten hem ook graag.

Andere lekkere stoofgerechten proberen? Maak dan eens één van deze fijne stoofpotten:

Volg jij Heerlijke Happen al op Instagram of Facebook? Dat zou ik natuurlijk erg leuk vinden. Maak je dit recept tag me dan even zodat ik jullie creaties ook kan bewonderen!
Serveer in een leuk potje, blijft er wat over? Invriezen en later nog eens van genieten.

Andere fijne inspiratie?

1 gedachte over “De klassieke boeuf Bourguignon”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling recept