Estimated reading time: 4 minuten
Herfst! Daar is hij dan eindelijk, we hebben er eventjes op moeten wachten maar de kou is dan eindelijk ingetreden. Had ik vorige week totaal nog geen zin in herfst-gerechten of comfort food, nu kunnen we lekker los in de keuken. Op het moment zijn wij nog lekker in de Ardennen en hoe fijn is dat. Quality-time met vrienden, onze kinderen en lekker eten. Want dat staat bij ons namelijk voorop. Lekker boodschappen doen bij van die grote supermarkten en dan ’s avonds samen koken. Een fijne stamppot groene kool recept.
Vandaag heb ik een heerlijk gerecht gemaakt: groene kool stamp met paddestoelen. Het was echt een succes! Ik vond het zo lekker dat ik het recept graag met jullie wil delen. Het was voor mij de eerste keer dat ik een hele groene kool in de winkel kocht en ermee aan de slag ging. Daarom is dit ook het eerste recept op mijn website waarin ik groene kool gebruik.
En zo maak je de Groene kool stamp met paddestoelen
-We gaan eerst de stamppot maken. Schil de aardappels en snijd ze in stukken. Kook ze in 20 minuten gaar in water met zout. In een andere pan kook je de schoongemaakte groene kool bladeren tot ze zacht zijn.
-Als de aardappelen klaar zijn voeg je er wat blaadjes verse tijm, rozemarijn, melk en boter aan toe en stamp je het tot een lekkere aardappelpuree. De groene kool bladeren snij je fijn en meng je met de puree. Bewaar tot gebruik.
-Neem een grote koekenpan erbij en doe hier wat olijfolie in. Bak de gesnipperde ui met de knoflook tot ze glazig zijn en voeg dan de paddestoelen toe. (De ui heb je eerst gesnipperd en de paddestoelen in kwarten gesneden. ) Wanneer de paddestoelen tot 2/3 geslonken zijn voeg je de linzen en de tomatenpuree toe met de bouillon. Schep het geheel door elkaar en om het te binden voeg je het bloempapje toe.
-Schep de paddestoelenmix in een ovenschaal en daarbovenop schep je de aardappel-groene kool puree. Sprenkel er als laatste wat olijfolie over en zet dan in de oven voor 20 minuutjes op 190 graden.
Groene kool stamp met paddestoelen
Serveer ten slotte met een lekker rood wijntje
Het servies wat je ziet op de foto’s heeft ook nog een leuk verhaal. Deze vonden wij in Esch-sur Sûre. Dat is een heel klein schattig dorpje in Luxemburg, net over de grens bij de Belgische Ardennen. We wilden daar graag een brocante bezoeken maar helaas bleek deze gesloten. Voor de deur stond een krat met servies en een bordje “gratis”. Nou daar hebben we natuurlijk gebruik van gemaakt! En zo was ik weer wat leuk serviesgoed en herinneringen voor later rijker.
Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.
Groene kool stamp met paddestoelen
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
Afdrukken Mail recept Pin Beoordeel receptBenodigdheden:
Ingrediënten:
- 1 kg kruimige aardappelen
- 10 bladeren van groene kool
- 1 blikje linzen
- 3 tenen knoflook
- 1 witte ui
- 3 el Provencaalse kruiden
- verse tijm
- verse rozemarijn
- gemalen zwarte peper
- zeezout
- 500 gram kastanje champignons
- 500 gram paddestoelenenmix
- 1 blikje tomatenpuree
- 100 ml boullion
- 2 el bloem - met 3 el warm water papje
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
- We gaan eerst de stamppot maken. Schil de aardappels en snijd ze in stukken. Kook ze in 20 minuten gaar in water met zout. In een andere pan kook je de schoongemaakte groene kool bladeren tot ze zacht zijn.
- Als de aardappelen klaar zijn voeg je er wat blaadjes verse tijm, rozemarijn, melk en boter aan toe en stamp je het tot een lekkere aardappelpuree. De groene kool bladeren snijd je fijn en meng je met de puree. Bewaar tot gebruik.
- Neem een grote koekenpan erbij en doe hier wat olijfolie in. Bak de gesnipperde ui met de knoflook tot ze glazig zijn en voeg dan de paddestoelen toe. ( De ui heb je eerst gesnipperd en de paddestoelen in kwarten gesneden.) Wanneer de paddestoelen tot 2/3 geslonken zijn voeg je de linzen en de tomatenpuree toe met de bouillon. Schep het geheel door elkaar en om het te binden voeg je het bloempapje toe.
- Schep de paddestoelenmix in een ovenschaal en daarbovenop schep je de aardappel-groene kool puree. Sprenkel er als laatste wat olijfolie over en zet dan in de oven voor 20 minuutjes op 190 graden.
- Heerlijk Happen!
De inspiratie voor dit recept komt van Laura van The first Mess.
Deze recepten ook proberen?
Paddestoelen quiche met persillade
Pastinaak stamppot met paddestoelen
Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!
stamppot groene kool recept
Nog nooit gegeten, maar snel eens proberen