Estimated reading time: 3 minuten
Ken je klassiekers! Het zal voor jullie geen geheim meer zijn dat ik dol ben op de Franse keuken. De grootste klassiekers komen daar vandaan. Ook ben ik zelden teleurgesteld in het resultaat. Vol goede moed ging ik aan de slag met een hazenpeper recept tot ik me ineens bedacht dat het eigenlijk een konijnenpeper recept was! Ik kocht namelijk konijnenbouten bij de slager.
Nu had ik al redelijk wat recepten van andere chefs bekeken online. En hieruit zie ik ook dat hazenpeper vaak met konijn wordt gemaakt. Dus ja wat moet je dan als titel voor je recept kiezen? Zeker als in de culinaire wereld de twee vrolijk door elkaar gebruikt worden…. Nou dan benoemen we ze toch alle twee! Ik maakte een heerlijke hazenpeper die eigenlijk konijnenpeper is.
Hazenpeper die eigenlijk konijnenpeper is
Of je nu een hazenpeper recept of een konijnenpeper recept gaat maken is eigenlijk om het even. Beide stukken vlees zijn erg lekker en de uitkomst zal ook even lekker zijn. Wel ben ik eens mee jagen geweest op hazen. En ik kan je zeggen dat dat helemaal zo makkelijk nog niet is. Ze hebben echt hele goede schutkleuren en zijn nauwelijks zichtbaar. Zaak voor de schutter is om het beestje in één schot dood te schieten. Konijn is wat makkelijker te verkrijgen.
Tegenwoordig vind je het vaak rond kerst in de supermarkt. De hazenpeper, die in feite konijnenpeper is, vereist zeker wat voorbereiding. Je moet het vlees namelijk minimaal één dag laten marineren! Dit recept is geïnspireerd op het recept van Julius Jaspers en het idee uit het Delicious magazine van 2012.
Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.
Hazenpeper die eigenlijk konijnenpeper is
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
Afdrukken Mail recept Pin Beoordeel receptBenodigdheden:
Ingrediënten:
- 6 konijnenbouten
- 100 gram ontbijtspek - in blokjes gesneden
- 750 ml rode wijn
- 2 witte uien - in ringen gesneden
- 1 prei - in ringen gesneden
- 400 gram champignons - in kwarten
- 2 tenen knoflook - door het midden
- 8 plakken ontbijtkoek
- 100 ml rode wijnazijn
- 100 ml cognac
- 1 pot wildfond
- 50 ml olijfolie
- 50 gr roomboter
Kruiden en specerijen:
- 5 jeneverbessen
- 3 takjes tijm
- 3 verse peterselie takjes
- 3 laurier blaadjes
- zout
- peper
- 5 kruidnagels
Om de saus te binden:
- 50 gram bloem
- 50 gram boter
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
- Neem je braadpan erbij en doe hier alle kruiden en specerijen in.
- Snijd de ui in ringen, de wortel in plakjes, de tenen knoflook door het midden, de prei in ringen, en voeg dit ook toe aan de pan. Leg de bouten erop en schenk de azijn en wijn erbij. Vul evt aan met water tot de bouten onder staan. Laat nu 24 uur marineren!
- De volgende dag haal de de bouten eruit en deze leg je op een bord. Even goed droog deppen, en dan bestrooi je de bouten met peper en zout. De marinade giet je door een zeef in een pan en bewaar de groenten apart in een kom. Breng de marinade zachtjes aan de kook en schep het schuim eraf, houd hem daarna warm.
- Neem je braadpan erbij en verhit deze, voeg er 50 ml olijfolie aan toe en bak de bouten aan beide zijdes goudbruin. Voeg halfweg 50 gram roomboter toe. ( Dit voorkomt dat de boter aan het begin verbrand ).
- Haal de bouten er weer uit en leg ze op een bord, voeg de blokjes spek toe en bak deze knapperig. Blus af met de cognac en voeg de groenten toe, voeg de warme marinade toe en leg de bouten terug in de pan. Giet de pot wildfond erbij. Breng aan de kook en laat daarna op een laag vuurtje voor twee uur stoven.
- Haal daarna de bouten eruit en pluk het vlees van de botten.
- Verkruimel de plakken ontbijtkoek in de pan met de groenten. Roer tot het helemaal opgelost is.
- Maak een bal van de boter en bloem, verkruimel telkens een stukje van de bal in de pan en roer tot het is opgelost. Zo bindt je saus en je stopt als hij mooi dik is geworden.
- Voeg het geplukte vlees en de champignons toe aan de saus en laat nog een half uurtje pruttelen.
- Heerlijk Happen!
Stoofpotten, klassiekers, ik ben er dol op! Hier nog wat goede ideetjes:
Deze klassieke Gentse waterzooi met kippenbouten.
Of deze klassieke Franse uiensoep met Gruyère kaas.
Een fijne Franse stoofpot met gebakken krieltjes.
Nog meer inspiratie!
Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!
Heerlijk ❤️
Nui al zin in kerst!
Delicious!