Huisgemaakt druivensap van eigen druiven

Geschatte leestijd: 6 minuten

Huisgemaakt druivensap

Dit jaar hebben we een enorme hoeveelheid druiven! Ook zijn ze dit jaar super zoet en zijn de druiven vrij groot. Zonde om ze dus door de vogeltjes weg te laten snoepen. ( Dit doen ze stiekem toch wel). En wat maak je dan met deze hoeveelheid druiven: huisgemaakt druivensap. Dit is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Je hebt er alleen tijd en geduld voor nodig, èn een paar grote pannen! Een leuk klusje voor in het weekend dus. Er zijn speciale stoompannen voor en allerlei attributen maar zoals ik het doe gaat het ook prima met alleen gebruik van de pannen en een groot vergiet.

huisgemaakt druivensap

En zo maak je het:

-Knip dus een emmer of twee vol trossen uit de tuin. Was de druiven en vervolgens pak je een pan erbij. Haal voorzichtig de druiven los van de tros en doe ze in de pan. De verschrompelde en beschimmelde druifjes gooi je weg. De pitjes mag je laten zitten.
-Wanneer de pan bijna vol zit zet je hem op het vuur, een laag vuur. Doe de deksel op de pan en nu ga je de druiven verhitten. Je kunt af en toe even roeren en je zult zien dat ze langzaam “leeglopen”. Dit proces kan best 2 of 3 uur duren alvorens de druiven al hun sap hebben afgegeven.

Het zeven van de Huisgemaakt druivensap

Huisgemaakt druivensap

-Als naar jouw idee de druiven voor de allemaal hun sap hebben afgegeven dan zie je in de pan de lege velletjes drijven en ligt er een soort drap in het sap. Nu ga je dit eruit zeven. Neem een andere grote pan erbij en leg hier een groot vergiet op. Leeg voorzichtig de pan met sap en drap in het vergiet en laat het goed uitlekken. Vooral niet met een lepel uitdrukken of persen gewoon rustig laten lekken. Gooi de velletjes uit het vergiet weg en leg er een oude theedoek in. Giet nu nog een keer het sap eroverheen, nu zeef je echt de laatste restjes weg.

-Zet nu de pan sap nog een keer op het vuur en breng aan de kook, als je het wat zoeter wilt hebben kun je er wat suiker aan toevoegen. Laat het geheel even doorkoken.
-Neem nu de flessen of potjes erbij, deze moeten steriel zijn, dit doe je door ze in soda te koken of in de vaatwasser op hoge temperatuur te wassen.

Giet vervolgens met een trechter het sap in de flessen of potjes en schroef de dop er strak op. Zet ze nu op de kop en laat ze zo even staan. Zo trekken ze zich vacuüm en dit kun je testen door wanneer je ze weer terug draait en je op het deksel drukt deze niet meer kan bewegen.

Als je klaar bent:

De flessen kun je op een droge en donkere plek bewaren, na opening zijn ze in de koelkast beperkt houdbaar. Het is belangrijk om te vermelden dat een goede opslag van het druivensap essentieel is om de kwaliteit en smaak te behouden. Zorg ervoor dat de flessen goed afgesloten zijn om oxidatie te voorkomen. Daarnaast is het verstandig om ze rechtop te bewaren om druk op de kurk te voorkomen. Een koele, constante temperatuur is ook wenselijk, aangezien te hoge temperaturen de smaak en houdbaarheid van het sap nadelig kunnen beïnvloeden.

Bij het openen van een fles is het raadzaam om het sap binnen enkele dagen te consumeren om de versheid te behouden. Het plaatsen van de geopende fles in de koelkast kan helpen om de houdbaarheid en smaak te verlengen, maar het is belangrijk om te onthouden dat de kwaliteit na verloop van tijd kan afnemen.

Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

Huisgemaakt druivensap

Huisgemaakt druivensap

Dit jaar hebben we een enorme hoeveelheid druiven! Ook zijn ze dit jaar super zoet en zijn de druiven vrij groot. Zonde om ze dus door de vogeltjes weg te laten snoepen. ( Dit doen ze stiekem toch wel). En wat maak je dan met deze hoeveelheid druiven: huisgemaakt druivensap.

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.9 van 242 reacties
Afdrukken Pin
Beoordeel recept
Gang: Drankjes
Keuken: European
Trefwoord: druiven
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 3 uur
Totale tijd: 3 uur 10 minuten
Porties: 2 liter
calorieën: 90kcal
Auteur: Francine
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

Flessen met schroefdeksel

Ingrediënten:

  • 2 emmers verse druiventrossen uit de tuin
  • eventueel wat extra suiker

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

  • Knip dus een emmer of twee vol trossen uit de tuin. Was de druiven en vervolgens pak je een pan erbij. Haal voorzichtig de druiven los van de tros en doe ze in de pan. De verschrompelde en beschimmelde druifjes gooi je weg. De pitjes mag je laten zitten.
  • Wanneer de pan bijna vol zit zet je hem op het vuur, een laag vuur. Doe de deksel op de pan en nu ga je de druiven verhitten. Je kunt af en toe even roeren en je zult zien dat ze langzaam “leeglopen”. Dit proces kan best 2 of 3 uur duren alvorens de druiven al hun sap hebben afgegeven.

Het zeven

  • Als naar jouw idee de druiven allemaal hun sap hebben afgegeven dan zie je in de pan de lege velletjes drijven en ligt er een soort drap in het sap. Nu ga je dit eruit zeven. Neem een andere grote pan erbij en leg hier een groot vergiet op. Leeg voorzichtig de pan met sap en drap in het vergiet en laat het goed uitlekken. Vooral niet met een lepel uitdrukken of persen gewoon rustig laten lekken. Gooi de velletjes uit het vergiet weg en leg er een oude theedoek in. Giet nu nog een keer het sap eroverheen, nu zeef je echt de laatste restjes weg.
  • Zet nu de pan sap nog een keer op het vuur en breng aan de kook, als je het wat zoeter wilt hebben kun je er wat suiker aan toevoegen. Laat het geheel even doorkoken.
  • Neem nu de flessen of potjes erbij, deze moeten steriel zijn, dit doe je door ze in soda te koken of in de vaatwasser op hoge temperatuur te wassen. Giet vervolgens met een trechter het sap in de flessen of potjes en schroef de dop er strak op. Zet ze nu op de kop en laat ze zo even staan. Zo trekken ze zich vacuüm en dit kun je testen door wanneer je ze weer terug draait en je op het deksel drukt deze niet meer kan bewegen.

Als je klaar bent:

  • De flessen kun je op een droge en donkere plek bewaren, na opening zijn ze in de koelkast beperkt houdbaar.
  • Zo nu heb je vers, biologisch en huisgemaakt druivensap! Heerlijk genieten.
Beoordeel dit recept Promotion partner of Verdify
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Bij Heerlijke Happen kun je nog veel meer te gekke huisgemaakte recepten vinden om je smaakpapillen te verwennen. Denk bijvoorbeeld aan de heerlijke huisgemaakte peren confiture met kaneel. Dit is echt een traktatie voor zoetekauwen! Een overheerlijke peren confiture met een vleugje kaneel, perfect om te smeren op vers brood, croissants of gewoon om te genieten als snack.

De kruidige zelfgemaakte appelcompote. Dit is geen gewone appelcompote, want we geven er een twist aan met een mix van specerijen en kruiden. Deze kruidige appelcompote is geweldig als bijgerecht bij vleesgerechten, zoals varkensvlees, of als vulling voor gebak, zoals appeltaart.

En laten we de zoete zelfgemaakte appelmoes niet vergeten! Dit is zo’n simpel maar oh zo lekker recept. De zoete zelfgemaakte appelmoes is perfect bij gerechten zoals gebakken kip, aardappelpuree of gewoon als een heerlijke snack op zichzelf.

Deze huisgemaakte recepten zijn stuk voor stuk verrukkelijk en laten je genieten van de smaken van verse ingrediënten uit mijn eigen tuin. Geniet ervan en ontdek nog veel meer lekkere recepten!

Wil je meer recepten uitproberen zoals Huisgemaakt druivensap? Kijk dan eens naar onderstaande recepten

Makreelsalade met roerbak bloemkool

Zero waste paprika stoofpot

Twee kleuren aspergesoep met fazant

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

huisgemaakt druivensap

Start » Recepten » Drankjes » Huisgemaakt druivensap van eigen druiven

12 gedachten over “Huisgemaakt druivensap van eigen druiven”

  1. Pingback: Witte koolsalade met druiven en notenmix - Heerlijke Happen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept