In ahornsiroop gegrilde pompoen met walnoot

In ahornsiroop gegrilde pompoen met walnoot

Mijn kapster merkte op dat ik de laatste tijd veel recepten heb gemaakt met pompoen. En dat klopt ook wel want een veel gehoorde opmerking is : “pompoen lekker maar wat moet ik er allemaal mee..”. Nou er zijn echt mogelijkheden genoeg, en daarvan verschijnen er dus een hoop hier op mijn website. Omdat we tijdens de kerst niet alleen maar grote stukken vlees eten maar ook lekker groente maakte ik deze in ahornsiroop gegrilde pompoen met walnoot. Lekker zoet, maar toch ook kruidig door het gebruik van kaneel en verse rozemarijn. Oh en als er toevallig wat overblijft dan is het een ideale salade om mee naar je werk te nemen.

In ahornsiroop gegrilde pompoen met walnoot
Heerlijk zoet en kruidig door de rozemarijn en kaneel.
In ahornsiroop gegrilde pompoen met walnoot

In ahornsiroop gegrilde pompoen met walnoot

Francine
Een lekker kruidig en zoet bijgerecht.
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 30 min
Gang Bijgerecht
Keuken European
Porties 4 personen

Equipment

  • oven

Ingrediënten
  

  • ½ flespompoen
  • 100 gr walnoten
  • 75 gr gedroogde cranberrys
  • 2 takjes rozemarijn
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 1 tl zeezout
  • 5 el ahornsiroop

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden
  • Snij de pompoen door de lengte ( bewaar de andere helft voor bijv een soepje), schil met een dunschiller de schil eraf en hak in kleine blokjes.
  • Ris de blaadjes van de takjes rozemarijn en hak ze fijn. De walnoten hak je in grove stukken.
  • Leg een stuk bakpapier op een bakblik en schep hier de pompoenblokjes op. Bestrooi ze met het zout, en kaneel en giet de siroop erop. Hussel zodat er overal een laag je zit.
  • Zet in de oven voor 10 minuten en haal daarna eruit, voeg de walnoten en cranberry's toe en zet dan nog en keer 15 minuten in de oven.
  • Haal uit de oven en schep in een kom, bestrooi met de verse rozemarijn en serveer.
  • Heerlijk Happen!
Trefwoord ahornsiroop, cranberry, kaneel, pompoen, walnoten
In ahornsiroop gegrilde pompoen met walnoot

In ahornsiroop gegrilde pompoen met walnoot

Ahornsiroop of in het Engels Maple sirop is gemaakt van het sap van de esdoorn. De boom slaat in de winterperiode suiker op in zijn wortels die dan via de bast in het voorjaar naarboven stroomt. Door dit sap op te vangen en te concentreren krijg je deze siroop. Het overgrote deel wordt in Canada geproduceerd. Die hebben zelfs het blad van de esdoorn in hun vlag verwerkt. Veelal wordt het geserveerd met van die dikke pannenkoeken, poffertjes of bij wentelteefjes. Voor de productie van 1 liter siroop is 40 liter sap uit de boom nodig. Een volwassen esdoorn boom geeft deze hoeveelheid per 4 tot 6 weken. Een arbeidsintensief werkje voor zowel de boom als de mensen die bij elke boom de emmer weer moet legen. Natuurlijk verbetert de techniek door dat ze tegenwoordig al slangetjes in de bast plaatsen.

Pompoen, ik ben er gek op! Hier nog een aantal lekkere ideetjes wat je er zoal mee zou kunnen maken:

In ahornsiroop gegrilde pompoen met walnoot
Lekker kerstig met de gedroogde cranberry’s erbij.
Volg jij Heerlijke Happen al op Instagram of Facebook? Dat zou ik natuurlijk erg leuk vinden. Maak je dit recept tag me dan even zodat ik jullie creaties ook kan bewonderen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *