Indische semur smoor gehaktballetjes

Indische semur smoor gehaktballetjes

Geschatte leestijd: 4 minuten

Ik blijf nog even op het eiland Java. Immers, met beide ouders en ikzelf die er geboren zijn, blijven die gerechten voor mij heel vertrouwd. Het zijn dè gerechten waarmee ik thuis opgegroeid ben en die ik in mijn jeugd at. In deze blog vertel ik je daar meer over en krijgen jullie het recept voor Indische semur, smoor daging semur gehaktballetjes.

De Indische keuken

Vlees zul je in Indonesië bij de inwoners niet vaak op tafel vinden, het is onder andere veel te duur.Met name varkensvlees wordt niet of nauwelijks gegeten; vanuit de Islam, de belangrijkste godsdienst van het land waarvan 80% van de bevolking Moslim is, wordt het eten hiervan verboden. Er staan op Java wel varkensvleesgerechten op menu’s van restaurants, maar dan zit je waarschijnlijk in een Chinees-Indonesische ‘warung’  te eten – klein eethuisje-.

Indische semur smoor gehaktballetjes
Cynthia tijdens haar vakantie in Indonesië.

Smoren en stoven

Het gerecht dat ik met jullie wil delen, is een typisch Indisch gerecht: SEMUR van (runder)gehaktballetjes. Typisch Indisch omdat de kooktechniek ‘smoren en stoven’ door de Nederlandse koloniaal is geïntroduceerd in Indonesië; voor de bevolking op Java die oorspronkelijk zijn gerechten vaak in de wadjan bereidt, beïnvloed door China, is deze techniek een nieuwe ontwikkeling.
Het gerecht Semur is afgeleid van het gerecht ‘Semur daging’ een soort van stoofpotje met rundvlees als hoofdingrediënt. Het vlees wordt daarbij uren gesmoord, terwijl deze smoor met (runder)gehaktballetjes zó op tafel staat. Kortom… een luie variant dus!

Fijne jeugdherinneringen

In mijn jeugd stond dit regelmatig op tafel. Soms voegde mijn moeder tomaat, aardappel en glasvermicelli toe en werd het gelijk een ander gerecht. Wij kinderen vonden deze balletjes in een zoete ketjapsaus heerlijk! Deze variant is erg makkelijk te maken, geen ingewikkelde ingrediënten of moeilijk verkrijgbare spullen. Je kunt alles gewoon bij de supermarkt kopen!  De naam ‘semur’ is afgeleid van het woord ‘smoren’. Laten we beginnen!

Tip: Dit gerecht stolt als het afkoelt. Als je dit gerecht later opdient, verwarm het dan even van te voren. Zo krijg je de mooie jus/ketjapsaus weer terug! SELAMAT MAKAN!

Indische semur smoor gehaktballetjes
Lekker met wat pindasaus bijvoorbeeld.

Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

Indische semur smoor gehaktballetjes

Indische semur smoor gehaktballetjes

Een typisch Indisch gerecht, een heerlijke smoor van goed gekruide gehaktballetjes.

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.9 van 37 reacties
Afdrukken Pin
Beoordeel recept
Gang: Bijgerecht
Keuken: Indonesisch
Trefwoord: basterdsuiker, gehakt, knoflook
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Porties: 2 personen
Auteur: Cynthia van Stenus
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

Ingrediënten:

  • 350 gram rundergehakt
  • 1 ui - gesnipperd
  • 2 tenen knoflook - gesnipperd

Uit de voorraadkast:

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

  • Meng het gehakt in een kom met het 1 tl zout, snuf peper, 1 teentje gesniperde knoflook. Maak hier balletjes van ter grootte van een pingpongbal. Ik kreeg er ongeveer 14 balletjes uit.
  • Verhit de zonnebloemolie in een pan en bak de gehaktballetjes lichtjes aan. Ze hoeven niet krokant en bruingebakken te zijn, als ze er maar niet meer roze uitzien. Gebruik klein vuur en rol ze heen en weer. Dit heb ik 5 minuutjes gedaan.
  • Voeg de uisnippers en 1 teentje geperste knoflook toe. Fruit 1 minuutje aan op klein vuur.
  • Giet nu 3 el ketjap manis in de pan en een halve tl zout, de nootmuskaat en kruidnagel.
  • Doe het deksel op de pan en laat de balletjes 5 minuten op klein vuur smoren. De kruiden trekken nu in de ketjapsaus. 
  • Laat nu het deksel open en roer de ketjapsaus over de rundergehaktballetjes. Deze gaan hierdoor mooi glanzen. Klaar!
  • Heerlijk happen!
Tip: Dit gerecht stolt als het afkoelt. Als je dit gerecht later opdient, verwarm het dan even van te voren. Zo krijg je de mooie jus/ketjapsaus weer terug! SELAMAT MAKAN!
Beoordeel dit recept Promotion partner of Verdify
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Deze blog “Indische semur smoor gehaktballetjes” is een bijdrage van onze gastfoodie Cynthia.

Meer van Cynthia’s echte Indische gerechten maken en proeven? Lees dan onderstaande blog(s).

Avocado toast met kastanjechampignons

Aspergesoep met zoete aardappel

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

Recept daging semur gehaktballetjes

Start » Recepten » bijgerechten » Indische semur smoor gehaktballetjes

7 gedachten over “Indische semur smoor gehaktballetjes”

4.87 from 37 votes (31 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept