Geschatte leestijd: 4 minuten
Ik blijf nog even op het eiland Java. Immers, met beide ouders en ikzelf die er geboren zijn, blijven die gerechten voor mij heel vertrouwd. Het zijn dè gerechten waarmee ik thuis opgegroeid ben en die ik in mijn jeugd at. In deze blog vertel ik je daar meer over en krijgen jullie het recept voor Indische semur, smoor daging semur gehaktballetjes.
De Indische keuken
Vlees zul je in Indonesië bij de inwoners niet vaak op tafel vinden, het is onder andere veel te duur.Met name varkensvlees wordt niet of nauwelijks gegeten; vanuit de Islam, de belangrijkste godsdienst van het land waarvan 80% van de bevolking Moslim is, wordt het eten hiervan verboden. Er staan op Java wel varkensvleesgerechten op menu’s van restaurants, maar dan zit je waarschijnlijk in een Chinees-Indonesische ‘warung’ te eten – klein eethuisje-.
Smoren en stoven
Het gerecht dat ik met jullie wil delen, is een typisch Indisch gerecht: SEMUR van (runder)gehaktballetjes. Typisch Indisch omdat de kooktechniek ‘smoren en stoven’ door de Nederlandse koloniaal is geïntroduceerd in Indonesië; voor de bevolking op Java die oorspronkelijk zijn gerechten vaak in de wadjan bereidt, beïnvloed door China, is deze techniek een nieuwe ontwikkeling.
Het gerecht Semur is afgeleid van het gerecht ‘Semur daging’ een soort van stoofpotje met rundvlees als hoofdingrediënt. Het vlees wordt daarbij uren gesmoord, terwijl deze smoor met (runder)gehaktballetjes zó op tafel staat. Kortom… een luie variant dus!
Fijne jeugdherinneringen
In mijn jeugd stond dit regelmatig op tafel. Soms voegde mijn moeder tomaat, aardappel en glasvermicelli toe en werd het gelijk een ander gerecht. Wij kinderen vonden deze balletjes in een zoete ketjapsaus heerlijk! Deze variant is erg makkelijk te maken, geen ingewikkelde ingrediënten of moeilijk verkrijgbare spullen. Je kunt alles gewoon bij de supermarkt kopen! De naam ‘semur’ is afgeleid van het woord ‘smoren’. Laten we beginnen!
Tip: Dit gerecht stolt als het afkoelt. Als je dit gerecht later opdient, verwarm het dan even van te voren. Zo krijg je de mooie jus/ketjapsaus weer terug! SELAMAT MAKAN!
Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.
Indische semur smoor gehaktballetjes
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
Afdrukken Mail recept Pin Beoordeel receptBenodigdheden:
Ingrediënten:
- 350 gram rundergehakt
- 1 ui - gesnipperd
- 2 tenen knoflook - gesnipperd
Uit de voorraadkast:
- 3 el ketjap manis
- 1½ tl zout
- ½ tl nootmuskaatpoeder
- ½ tl kruidnagelpoeder
- ½ tl peper
- 20 ml zonnebloemolie
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
- Meng het gehakt in een kom met het 1 tl zout, snuf peper, 1 teentje gesniperde knoflook. Maak hier balletjes van ter grootte van een pingpongbal. Ik kreeg er ongeveer 14 balletjes uit.
- Verhit de zonnebloemolie in een pan en bak de gehaktballetjes lichtjes aan. Ze hoeven niet krokant en bruingebakken te zijn, als ze er maar niet meer roze uitzien. Gebruik klein vuur en rol ze heen en weer. Dit heb ik 5 minuutjes gedaan.
- Voeg de uisnippers en 1 teentje geperste knoflook toe. Fruit 1 minuutje aan op klein vuur.
- Giet nu 3 el ketjap manis in de pan en een halve tl zout, de nootmuskaat en kruidnagel.
- Doe het deksel op de pan en laat de balletjes 5 minuten op klein vuur smoren. De kruiden trekken nu in de ketjapsaus.
- Laat nu het deksel open en roer de ketjapsaus over de rundergehaktballetjes. Deze gaan hierdoor mooi glanzen. Klaar!
- Heerlijk happen!
Deze blog “Indische semur smoor gehaktballetjes” is een bijdrage van onze gastfoodie Cynthia.
Meer van Cynthia’s echte Indische gerechten maken en proeven? Lees dan onderstaande blog(s).
Avocado toast met kastanjechampignons
Aspergesoep met zoete aardappel
Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!
Recept daging semur gehaktballetjes
Lekker!
Goed verhaal en het ziet er lekker uit hoor!
Mooi snel en lekker recept. Goede variatie op de rundvleesversie
Yammie
Heerlijke snack!
Ja hè?! een fijn gerechtje
Super lekker!